kertész lesek - SZENT ANNA FOGADÓ / BERKENYE

  • .
  • 2010. július 1.

Trafik

Sokáig azt hittük, hogy Berkenye nevű település legfeljebb a meseíró fantáziájában létezik, ahol a tollas manó és a háromujjú öregasszony ármánykodásának köszönhetően a lagziban hétfejű lesz a királylány. De szó sincs erről, Berkenye valóban létező Nógrád megyei település, igaz, közelebb Váchoz, mint Salgótarjánhoz, a legközelebb meg a Börzsönyhöz.
Ám ennél is nagyobb meglepetés, hogy a falu honlapján ezt olvassuk: "A település 1990-ig közigazgatásilag Nógrádhoz (a várromjáról híres faluhoz - a szerk.) tartozott, majd ezután önálló hivatalt hozott létre. A szétválás után Berkenye rohamos fejlődésnek indult."

Valljuk meg, ritka madár az ilyen beharangozás, pláne ezen a vidéken. De úgy látszik, Berkenye valóban "kicsi, de erős", ahhoz képest, hogy alig hétszázan lakják, óvoda, általános iskola és - ami számunkra a legérdekesebb - 1992 óta faluszövetkezet működik, amit tulajdonképpen önkéntes téesznek is fordíthatnánk.

Mindez azért fontos, mert a község büszkeségének, a Szent Anna fogadónak az étlapján is a faluszövetkezetre hivatkoznak, emellett sváb specialitásokról esik szó.

A valóságban mindez igen komoly üzletmenetet jelent. Szombat délután szinte tele az egyébként igen nagy alapterületű, leginkább tiroli vadásztanyára emlékeztető étterem. Legalább négy felszolgáló sürgölődik, mégis az átlagosnál valamivel hosszabb a várakozási idő. De a jóból mindjárt az elején kijut, mert a kancsó házi ribizkeszörp (600 Ft/fél liter) nemcsak a szomjúság csillapítására szolgál, hanem egészen más érzékekre hat, mint a citromos fanta vagy a kóla light.

Mindezt többé-kevésbé az allgäui sajtlevesről is elmondhatjuk (690 Ft), ha eddig csak a Camping-krémes lehetőséget ismertük, de az igazi "dobás" azért a sváb bableves (850 Ft). Makulátlan csülökkel, paprikátlanul, ám mégis erőteljes fűszerezéssel érkezik, sűrűsége, akár az alpesi felhőtakaró. Ráadásul csodás tejfelt és savanyú káposztát adnak mellé, bár véleményünk szerint utóbbi inkább rontja az összhatást. Viszont Franci kedvence (1890 Ft) nem lesz a kedvencünk. Valószínű, hogy a roston sült csibe túl sokáig fürdött valami nem különösebben emlékezetes sajtban, s ettől elég émelyítőre sikeredett. Nem menti a helyzetet a krokett sem, annak ellenére, hogy nem gyanakszunk előregyártásra. Kár, hogy a szarvassültet (1990 Ft) csak a vadas mártás és a knédli menti meg attól, hogy felajánljuk a legközelebbi suszternek, viszont a roston sült fogasra - tejszínes pennével - (2200 Ft) tényleg büszkék lehetnek. De leginkább a gőzgombócra (690 Ft), ami a szörp mellett a legizgalmasabb kaland Berkenyén.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.