kertész lesek - ZSINDELYES

  • .
  • 2011. október 6.

Trafik

A Mester utcára jobban oda kell figyelnünk. Az idegenforgalom nagy ívben (Nagykörút) elkerüli, noha kis fantáziával azt a sokat emlegetett "pesti hangulatot" - amit nagyapáink érezhettek a távoli múltban -, leginkább itt csíphetjük fülön.
Zöldellő fák, kellemes bérházak szegélyezik, a villamospálya még a járda mellett fut, és hát a vendéglátás sem ritka madár, bár inkább kocsmák, gyorsbüfék sorakoznak. Mindez logikus, Pest közönsége egy opera-előadás után biztosan nem erre veszi az irányt, ha vacsorázni támad kedve.

Mégis akad egy fehér holló, amely nemcsak külsőségeiben tér el a lambériás borozóktól, neonfényes pizza/török/kínaitól. "Étterem és pálinkaházként" határozza meg magát, sőt elnevezésével - Zsindelyes - szembemegy az itteni "iparos" trenddel, és ez annak ellenére sem a legszerencsésebb, hogy tudjuk: a keresztszülők egy pálesz-márkanevet helyeztek magasabb polcra. (Régi gyakorlat az ilyesmi, gondoljunk csak az 1980-as évek sörözőire!)

A magasabb polc az étterem berendezésén is meglátszik: a belső kimondottan igényes, hogy azt ne mondjuk, "dizájnos", de a műanyagmentes "kerti részen" is látni az igyekezetet, még valamiféle szeparálási szándékot is felfedezhetünk a úttest, a járda ellenében. Ennek ellenére szomorúan kell megállapítanunk, hogy a bevezetőben említett "Mester utcai hangulat" asztalnál meghal. A Zsindelyes teraszán üldögélve már tipikus pesti képződménynek látjuk környezetünket, így inkább az előzékeny pincérre, a reménykeltő - a házias jelleget hangsúlyozó - étlapra koncentrálunk.

A sajtlevesről (850 Ft) azt írják: "régimódi, igazi sajtleves házi készítésű sajtrudacskákkal", s ebben nem is kételkedünk, bár a rudacskák mintha beleolvadtak volna a hatalmas tányérba, legalábbis mi nem bukkanunk rájuk. Egyébként kellemes, becsületesen elkészített start lenne - egy csészében. De előttünk egy tényleg elképesztő mennyiség gőzölög, s mire végzünk vele, úgy érezzük, több már nem fér belénk. Pedig a folytatásban ezt is sikerül túlszárnyalni. A Butyka Anna régi kedvencének nevezett (2890 Ft) tükörtojásos tarja láttán, s néhány príma falat elfogyasztása után robbanás közeli állapotba kerülünk, pedig még nem is látni a tányér alját. Legszívesebben vendégeket hívnánk, de ki ülne le velünk egy maradékra? Már csak az illendőség miatt kérünk a végére egy somlói galuskát (790 Ft), azzal sincs semmi baj, de hát ebben is túl sok az anyag.

Nem először fordul elő ilyesmi, ezért újra leírjuk: "A túl nagy adagok épp úgy sokkolhatják a vendéget, mint a valóban ijesztő fogások". Ezen persze lehet vitatkozni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.