kulthírek

  • Narancs
  • 2005. augusztus 11.

Trafik

kulthírek
EINSTEIN BERNBEN Jövő év áprilisáig Albert Einsteinre emlékeztet a svájci főváros történeti múzeuma: Einstein 1896 és 1914 között élt Svájcban, és 1905-ben itt publikálta a modern fizikában úttörő tanulmányait. A látogatók interaktivitására építő kiállítás címe a 27 éves korában felállított egyenlettel alkotott szójáték: bErn=mc2. Augusztus 6-14. között látványos energiashow-t is rendeznek hang, fény és tűz felhasználásával. A kiállítás Einstein magánéletével és politikai állásfoglalásaival is foglalkozik, bemutatja a McCarthy-érában róla vezetett FBI-dossziékat, s pár perces sétával felkereshető 1903 és 1905 közötti lakása is.

AKTIVISTÁK DEBRECENBEN A nyolcak és az aktivisták címmel nyílik kiállítás augusztus 10-én a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban: Czóbel Béla, Kassák Lajos, Márffy Ödön, Moholy-Nagy László, Nemes Lampérth József, Uitz Béla és mások műveit Perneczky Géza művészettörténész válogatta az Antall-Lusztig-gyűjteményből, mely a tervek szerint az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megépülő Modem, vagyis az új debreceni modern művészeti központ állandó kiállításának törzsanyagául szolgálna - adta hírül a tárlatot szervező Debrecen 2010 Programiroda.

COPPOLA: ÚTON Francis Ford Coppola és a brazil Walter Salles viszi vászonra Jack Kerouac Úton című regényét: a Hollywood Reporter szerint Coppola stúdiója 1979 óta birtokolja a mű megfilmesítésének jogát, de csak most sikerült megfelelő forgatókönyvírót találni Jose Rivera személyében. 2002-ben Russel Banks amerikai író bejelentette: Coppola őt kérte fel a forgatókönyv megírására, Joel Schumachert pedig a rendezésre, s akkor úgy hírlett, Brad Pitt és Billy Crudup alakítja a főszerepeket - ebből nem lett semmi, a mostani szereposztást 2006-ra tervezik.

SVÁJC UTÁN ITTHON Augusztus 17-én a Jazz Gardenben lép fel Szőke Nikoletta, aki júliusban megnyerte a fiatal dzsesszénekesek versenyének nagydíját és közönségdíját Svájcban, a 3. Shure Montreux Jazz énekversenyen.

PICASSO ISZTAMBULBAN Nagyszabású Picasso-kiállítást rendeznek novemberben az isztambuli Sakip Sabanci üzleti csoport múzeumában: több mint 130 művet mutatnak be, köztük húsz olyat is, melyet a művész nem adott el, s még nem szerepelt nyilvános kiállításon. A Boszporusz európai oldalán 2002-ben nyílt, 3500 nm alapterületű múzeum a művész unokája segítségével megvalósuló kiállítás révén kíván bekerülni a nemzetközi képzőművészeti körforgásba. Gyűjteményét elsősorban a hagyományos ottomán kultúra kincsei és kortárs török művészek munkái alkotják.

LECH'S GDANSK "Táncolni fognak a daruk" - idézte az AFP hírügynökség a Gdansk Alapítványt vezető Stanislaw Plakwicz szavait a Szolidaritás szakszervezet születésének 25. évfordulója alkalmából rendezendő, augusztus 26-i hangverseny kapcsán, ahol Jean-Michel Jarre adja elő régebbi, illetve a Lenin hajógyárban indult 1980. augusztusi sztrájkmozgalom tiszteletére írott új kompozícióit. A szereplést ingyen vállaló francia zenész a napokban Lech Walesa társaságában tekintette meg a kikötői helyszínt. Az interneten élőben közvetítendő eseményre már 50 ezer jegyet eladtak, de kétszer ekkora közönségre számítanak.

MEGHALT IBRAHIM FERRER "Egyetlen gazda sem szereti, ha egy alkalmazottja fölébe kerekedikÉ nekem csak a kórusban jutott hely" - nyilatkozta két éve a Sziget Fesztiválon Ibrahim Ferrer arról, hogy egykori zenekarvezetője nem engedte szólót énekelni (Magyar Narancs, 2003. augusztus 14.). Ambícióit már csak nyugdíjasként, a Buena Vista Social Club 1996-ban kezdődött nemzetközi sikerszériájával elégíthette ki az énekes, aki szombaton, 78 éves korában hunyt el Havannában. Tüdőtágulásban szenvedett. A BVSC-ben összeállt idős muzsikusok sorra jelentették meg szólólemezeiket, és turnéztak immár saját nevükben - így tett ő is (Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer; Buenos Hermanos). A legutóbbi, hetekig tartó európai körútja során ismét eljutott Budapestre: május 27-28-án lépett fel a Művészetek Palotájában azzal a szentimentális bolerórepertoárral és úgy, ahogyan azt soha korábban nem tehette meg (e dalcsokor megjelenése jövőre várható). A két évvel ezelőtt elhunyt Ruben Gonzalez és Compay Segundo után a nyugdíjasklub harmadik nagy egyénisége távozott el vele.

BANKSY A BIZTONSÁGI FALNÁL Az idén már kétszer írtunk Banksy gerillaakcióiról, amikor világhírű múzeumokban helyezte el saját munkáit (Narancs, március 31. és május 26.), most itt a harmadik beszámoló: ezúttal az Izraelben épülő biztonsági falon dolgozott. A brit graffitiművész honlapján (www.banksy.co.uk) látható képek a maguk ironikus módján kérdőjelezik meg a falat, miközben bevezető szövegében Banksy - szót sem ejtvén az öngyilkos merényletekről, melyek a létesítését indokolják - az építményt illegálisnak minősítő ENSZ-határozatra utalva állítja, hogy az voltaképp a világ legnagyobb szabadtéri börtönévé teszi Palesztinát. A Guardian idézi az anonimitását őrző Banksy szóvivőjét, aki beszámolt arról, hogy egy alkalommal, miközben a falnál dolgozott, fenyegetően a levegőbe lőttek az izraeli biztonsági erők, s többször fegyvert is fogtak rá - de a kilenc kép mégis elkészülhetett.

MAGYAROK EDINBURGH-BAN Itt a fesztiválszezon: az alternatívnak nevezhető produkcióknak teret biztosító Fringe Festival augusztus 7-29. között, a hagyományosabb programú International Festival augusztus 14-től szeptember 4-ig zajlik, s nagyjából velük párhuzamosan film-, könyv- és dzsesszfesztiválnak is otthont ad a skót város. A nemzetközi feszti-válra meghívást kapott a Krétakör, mely augusztus 19-22. között játssza a Schilling Árpád rendezte Sirájt, és egy workshop keretében közelebbi betekintést is enged a társulat munkamódszereibe az érdeklődőknek. Ha személyesen nem is, de műveivel jelen lesz Edinburghban Ligeti György is, akinek kompozícióit többek között Bach, Mahler és Strauss darabjainak társaságában mutatja be a Jonathan Nott vezette Bambergi Szimfonikus Zenekar. A filmfesztiválon lesz Koltai Lajos Sorstalanságának és Mundruczó Kornél Johannájának a brit premierje, utóbbi a Lost And Found című kelet-közép-európai szkeccsfilm egyik rendezőjeként is bemutatkozik Szerbia és Montenegró-i, bolgár, észt és román kollégáival együtt.

Figyelmébe ajánljuk