Tartalom

Narancs XVII. évf. 32. szám (2005-08-11)

Publicisztika

Publicisztika

Róbert gidája

Az idei Magyar Sziget rendezői nem tudták szavatolni egy alig tizenhat éves, félig magyar, félig kongói vokalista biztonságát, ezért az R-Go vasárnap a háttérénekesnő nélkül lépett színpadra - szól a hír a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényéről.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 2.)

Vissza a télbe, hűs borospincékbe! K. Dezső hivatásos naplopó naplóját lapozgatja, téli szél, megcsapja borozók istállómeleg lehelete, próbál emlékezni, fáj a mindig másnapos fej, naplopótök. Kis esti séta, csak ide a közelbe.

A szerk.
Belpol

Belpol

Leszóltak - Megoldás rakpartügyben

A fővárosi közgyűlés csak szeptemberben dönt arról, hogy az UNESCO által néhány hete megtorpedózott rakpart-szélesítési terv helyett hol épüljön meg a budai főgyűjtőcsatorna, és ahhoz milyen egyéb fejlesztések kapcsolódjanak.

Belpol

"Úgy döntöttem, magamtól távozok" - Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke

Nemrégiben soron kívüli tisztújítás történt a Mazsihiszben, mert az elnöki tisztséget két évig betöltő Heisler András lemondott posztjáról. Indoklása hármas volt: az apparátus elszabotálta a hitközség új stratégiájá-nak végrehajtását, a szervezet gazdálkodása nem vált kellően transzparenssé, és személyes viszonya is megromlott az ügyvezető igazgatóval.

Külpol

Külpol

Komoly, de nem reménytelen - Afrikai katalógus

A világ legfejlettebb országai néhány hete Afrikát igyekeztek megmenteni a skóciai Glenneaglesben. Tízmilliárdos nagyságrendű segély- és kölcsönprogramok, adósságelengedés, poli-tikai segítség - ezek lettek belengetve (dollárban). A szándék nemes, ám a földrész lakóit sújtó bajok nem pusztán gazdasági természetűek.

Film

Film

A többiek meg síeltek - Mari Kaasinen, Susana Aho, Johanna Virtanen - Varttina

Finnország világszerte ismert csapata egy amolyan Kalevala alapú iskolai hagyományőrző csoportként alakult a karéliai Raakkyla faluban, aztán a helsinki Sibelius Akadémián átszerveződve etnopop zenekarrá nőtte ki magát. Ma kilenc tagot számlál, három énekesnővel, akiket - mérsékelten találóan - skandináv Spice Girlsként is emlegetnek. Vidám "kórusműveikkel" többször is megörvendeztették a magyar közönséget, legutóbb a Művészetek Palotájában szervezett Varázsszőnyeg Fesztiválon jártak.

Film

"Folyamatosan tanulok" - Arnulf Rainer festőművész

Az ötvenes évek elején szinte berobbant az osztrák művészeti szcénába. A konzervatív közönség polgárpukkasztásnak tartotta koromfekete képeit, s amikor mások alkotásaiba is belefestett, egyenesen bűnözőnek vélték. Ma a világ egyik legizgalmasabb képzőművészének számít, aki 75 éves korára is meg tudta őrizni fenegyerekségét.

Színház
Zene

Zene

Nem mintha hiányozna - Boubacar Traoré

"Meggyőzött, hogy a Mississippi valójában a Niger folyóból ered" - olvastam nemrég egy frappáns kritikát Boubacar Traoré fellépése kapcsán, s nagyon úgy tűnt, a Művészetek Palotája közönségének sem kellett a világzenei fesztivál névadójául szolgáló "varázsszőnyeget" igénybe vennie, hogy a távolságot áthidalva akár az amerikai, akár az afrikai blues folyamában megmártózzon.

Könyv

Könyv

Lolita a rockszínpadon - Juliette Lewis

Az idei Sziget fesztivál programjának egyik kétségtelen érdekessége a művésznő fellépése, minek apropójából ezúttal filmszínészi pályájának alakulását követjük nyomon (némi kitekintéssel hollywoodi kollégái könnyűzenei törekvéseire).

Trafik
Tudomány

Tudomány

Túl a rácson - Grid-rendszerek

Biztosan sokat unatkozik az ön gépe is: kihasználatlanul ketyeg benne a processzor, míg ön édesdeden hortyog a klaviatúrára borulva. Pedig van esély rá, hogy gépe akkor is hasznos munkát végezzen, amikor látszólag csak a képernyővédő vagy az online vetkőzős póker fut rajta.

Lélek

Lélek

Ennél krokodilt? - Esküvő Kenyában

Három kislány sürög körülöttem. Azt játsszák, hogy fodrászok, és olyan új frizurát készítenek nekem, amilyet egy esküvői tanúnak viselnie illik. A kislányok bátyám menyasszonyának, Catherine-nek az unokahúgai.