kulthírek

  • Narancs
  • 2005. augusztus 18.

Trafik

kulthírek
ÚJ" VIVALDI Egy körülbelül ötperces részletet adtak elő ausztrál muzsikusok Melbourne-ben abból a jó félórás Vivaldi-műből, amelyet Janice Stockigt, a melbourne-i egyetem kutatója talált meg a drezdai egyetem archívumában. Szakértők szerint 75 éve ez a legjelentősebb Vivaldi-lelet. A 109. zsoltárra épülő tizenegy tételes darabot teljes terjedelmében jövőre mutatják be Drezdában. A kotta egyébként Baldassare Galuppi műveként tüntette fel, de a kutató Vivaldi jellegzetes stílusjegyeit ismerte fel benne, a papíron látható kézírás pedig Iseppo Baldan műhelyére utalt. Vivaldi nagy szegénységben halt meg, két unokaöccse pedig Baldannál dolgozott, s Janice Stockigt feltételezése szerint ők adhatták el a művet neki.

GYÁSZ 64 éves korában elhunyt Hamburger Mihály: a szociológus-filozófus egyetemi tanár a Duna TV közalapítványát irányító kuratórium elnökségének SZDSZ által delegált tagjaként, illetve a kiemelkedően tehetséges roma hallgatókat támogató Romaversitas Láthatatlan Kollégium kurátoraként dolgozott. A 70-es évektől kezdve részt vett ellenzéki szerveződésekben (Marx a negyedik évtizedben, Duray-bizottság), a Szabad Európa Rádió tudósítója volt.

NEFERTITI Visszaszállították a berlini Múzeumszigetre Nefertiti mellszobrát, ahonnan 66 évvel ezelőtt, a második világháború kitörésekor evakuálták: a felbecsülhetetlen értékű műalkotás a legutóbbi negyven évet a berlini Egyiptomi Múzeumban töltötte. Egyelőre ideiglenesen a szigeten található Altes Museumban helyezték el, ahonnan 2009-ben viszik majd korábbi helyére, ha befejeződik a közeli Neues Museum felújítása. Egyiptom nemzetközi kampányt folytat az 1912-ben megtalált, 3300 éves szobor visszaszerzéséért.

LOCARNO A kolumbiai származású Rodrigo Garcia amerikai produkciója, a Nine Lives nyerte az 58. Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot. A címbéli kilenc élettörténetet megformáló kilenc színésznő - köztük olyan sztárok, mint Glenn Close, Holly Hunter és Sissy Spacek - kollektíven érdemelte ki a legjobb női alakítás díját. A fesztivál különdíját a japán Nobuhiro Suwa munkája, az A Perfect Couple kapta.

FOT"S DU" Rajcsányi Artúr és tanára, Zátonyi Tibor egymással is diskurzusban lévő munkáit mutatja be a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. A kiállítás augusztus 26-ig tekinthető meg.

RUSHDIE AZ ISZLÁM REFORMR"L Az iszlám reformáció szükségességére figyelmeztet a londoni Times egyik múlt heti számában megjelent írásában Salman Rushdie: a Sátáni versek című regénye miatt 1989-től 1998-ig az iszlám halálbüntetés fenyegetésében élt indiai születésű brit író szerint az iszlám vallás átfogó reformjának az lenne a fő célja, hogy véget érjen a muszlim közösségek elkülönülése a társadalom többi részétől, mert a július 7-i londoni merénylet is azt mutatja, hogy a szegregált körülmények között felnövő fiatalok esetében fokozott a veszélye bizonyos morális határok átlépésének. Rushdie szerint a Koránt történeti dokumentumként és nem kőbe vésett tanításként kel-lene olvasniuk a muszlimoknak, s ily módon a 7. századi törvények végre utat engedhetnének a 21. századnak megfelelő előírásoknak. Rushdie új regénye, a Shalimar the Clown egy iszlám terroristává lett kasmiri fiúról szól - a mű fölkerült arra a tizen-hatos listára, amelyből októberben kikerül majd a Man Booker-díj idei kitüntetettje.

CANTERBURY RAP Az edinburghi Fringe Festival egyik különleges fellépője a Vancouverből érkezett fehér rapper, "Baba" Brinkman, aki Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művének rapváltozatával tiszteli meg tavaly óta az ilyesmire fogékony fesztiválokat és oktatási intézményeket. A középkori és re-neszánsz angol irodalomból diplo-mázott rapper első hiphoplemezét Swordplay címmel készítette (shakespeare-i poén, a word és a sword - szó és kard - felhasználásával; legyen Asszójáték), a második pedig a The Rap Canterbury Tales. Nem a teljes - de így is töredékes - Chaucert mondja fel természetesen, csak néhány történetét dolgozta át, mint a lovag, a molnár, a bathi asszonyság és a bűnbocsánatárus meséjét: A lovag meséje kétezer sora nála az ötödére rövidült, és persze a pörgős rap is gyorsít a hatszáz évvel ezelőtti tempón. "Ami engem illet, Chaucer volt a középkori Anglia rappere" - magyarázza a diákoknak, párhuzamot vonván a mű kerettörténete és a mai hiphopkultúra között: a Canterbury mesék zarándokai éppúgy egymás történeteire próbálnak rálicitálni, mint ahogy a rapperek akarják túldumálni egymást (lásd Eminem szócsatajeleneteit a 8 mérföld című filmben). "Baba" Brinkman idén május óta járja a brit hiphop- és költészeti fesztiválokat, de volt Prágában és San Franciscóban is, októberben pedig odahaza, Calgaryban és Vancouverben szerepel majd. (Minden egyéb: www.babasword.com.)

PÁVA UTCAI TERVEK December 31-re műszaki, fizikai értelemben fel kell építenie a Holokauszt Dokumentációs Központ állandó kiállítását a munkát közbeszerzési pályázaton bruttó 410 millió forintért elnyert Trifolium Kft.-nek - jelentették be a Páva utcai intézményben. Az állandó kiállítás (melynek látványterveiből néhány látható is a www.hdke.hu lapon) megnyitása jövő január-februárban várható: öt család - egy vidéki kispolgári, egy kárpátaljai, egy budapesti alsó középosztálybeli és egy nagytőkés-nagypolgári zsidó család, valamint egy bicsérdi roma család - sorsára alapozva ismertetik meg a magyar holokauszt történetét. A családtörténetek a restaurált zsinagógatérben kapnak helyet, a karzaton pedig az embermentők és ellenállók tevékenységére emlékeztet-nek. (Az előzményekről bővebben: Magyar Narancs, július 7. és 21.)

Figyelmébe ajánljuk