Tartalom

Narancs XVII. évf. 33. szám (2005-08-18)

Publicisztika

Publicisztika

"Mikor szakad le onnan?"

Tudniillik a plafon, hacsak nem az egész mennyboltozat, habár mint arról első kézből - a húszmilliárdos sikítással vádolt Kulcsár Attila ügyvédjétől - értesülhettünk, a hírhedt pénzügyi szakember azért használta e közmegegyezésen nyugvó szavakat, magasba emelve tekintetét, mert "zajt hallottunk a fejünk fölül, és erre reagált így".

Publicisztika

Nyári mikulások

A Magyar Rádió Közalapítvány elnöke, Gellért Kis Gábor egykori MSZP-képviselő a Magyar Rádiónak járó e havi apanázs (650 millió) több mint felét visszatartva mindösszesen 280 mikulás utalásához járult hozzá.

Egotrip
Külpol

Külpol

Határidős munka - Alkotmányozás Irakban

Lapzártánk idején, hétfőn kellene/kellett volna megszületni az új Irak új alkotmányának, amelyet aztán két hónapig tartó országos vitára bocsátanának. Október 15-én népszavazás dönthetne az alaptörvényről, hogy aztán már ennek alapján kerüljön sor újabb két hónappal később az első, az átmeneti jelleget lezáró parlamenti választások megtartására. Ha nincs egyezség, minden kezdődik elölről.

Külpol

Se háború, se béke - Merénylet Srí Lankán

A tamil felkelők eddig csak cáfolták a feltevéseket, amelyek őket sejtetik a Srí Lanka-i külügyminiszter meggyilkolása hátterében. A merényletet követő embervadászat során már Lakshman Kadirgamar hétfői elhamvasztásáig letartóztattak úgy egytucatnyi tamilt, és az államfő szerint az eddigi vizsgálat is ezt a gyanút erősíti.

Belpol

Belpol

Államvasúti bökkenők IX.: Szakálla volt tender

A március 18. óta bonyolódó és mind áttekinthetetlenebbé váló elővárosi motorvonattenderben a magas felek - a szelektíven elnéző MÁV, a néha feltűnően jól tájékozott Stadler, a motorvonattenderre vonatkozó közbeszerzési törvény kiskapuit kihasználó Bombardier és az éppen csak dönteni képtelen Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) - most hétfőn harmadszor veselkedtek neki, hogy jussanak valamire. De csak a homály lett nagyobb.

Belpol

"Miért tettem volna..." - Molnár Csaba, a K&H-ügy volt főnyomozója

Miután az ügyészség megvádolta Molnár Csaba rendőr alezredest, az ORFK pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjét, hogy együttműködött Kulcsár Attilával a Pannonplast-ügy eltussolása érdekében, a hvg.hu hozzáférhetővé tette a Kulcsár ügyészségi kihallgatásairól készült jegyzőkönyvek javát. Mivel a nyomozás során a szembesítés elmaradt, a Narancs a K&H-ügy volt nyomozóját a bróker vallomásának egyes részleteiről faggatta.

Zene

Zene

Vezérciki

Amióta csak különszámmal jelentkezik a Pesti Est a Sziget alkalmából, Uj Péter válogatott ökörségei teszik elviselhetővé a bejutásnál elkerülhetetlen sorban állás kínját.

Zene

Hagyományok máza - Nép és viselet

Semmi különös - nagyjából ez a tanulsága az idei Sziget első öt napjának. A lapzárta után következő eső legalább azt a dilemmát felveti: vajon hogyan birkóznak meg a sártengerrel az erősen intoxikált, alkalmanként belufizott szigetlakók?

Zene

Bálnák a parton - Turbonegro

A norvég zenekar jelentősebb európai és amerikai bázisra nagyjából 2000 táján kezdett szert tenni, addig csupán a hazájában és Németországban csengett jól a neve.

Trafik
Film
Könyv
Tudomány
Lélek

Lélek

Irány a Mars - Almár Iván csillagász, egyetemi tanár

Az első Szputnyik 1957-es felbocsátása óta foglalkozik űrkutatással az Ûrkutatási Tudományos Tanács elnöke. A Discovery űrrepülőprogram sikeres akciója kapcsán beszélgettünk az emberes és a műszeres űrkutatás jövőjéről és a szakma magyar vonatkozásairól.