kulthírek

  • Narancs
  • 2005. november 24.

Trafik

kulthírek
GARY GLITTER BAJBAN Gyermekmolesztálás vádjával a vietnami rendőrség letartóztatta Gary Glittert: a 70-es évek brit glam rockjának 61 éves sztárja Ho Si Minh-városból készült Bangkokba repülni, amikor őrizetbe vették. Glitter állítólag fiatalkorú lányokkal folytatott szexuális kapcsolatot. 1999-ben gyermekpornóképeket találtak a számítógépén, ezért négy hónapot ült Nagy-Britanniában, utána Kambodzsában élt, ahonnan kiutasították. Vietnamban egy éve tartózkodik.

DÍJ The Year of Magical Thinking című kötete révén Joan Didion érdemelte ki a tényirodalom kategória Nemzeti Könyvdíját az Egyesült Államokban: a 70 éves szerző férje, John Gregory Dunne halálát dokumentálta egy hónappal ezelőtt megjelent művében. A szépirodalmi alkotások között a 46 éves William T. Vollmann 800 oldalas, második világháborús regényét találták a legjobbnak, az Europe Centralt. A legjobb verseskötet díját a 78 éves W. S. Merwin kapta Migration című kötetéért, míg a gyermekirodalom kategóriájában az 54 éves Jeanne Birdsall első regénye diadalmaskodott: a The Penderwicks egy özvegy apa és négy lánya története. Életművéért kitüntetést kapott Norman Mailer és Lawrence Ferlinghetti.

ÚJ BEATLES-BIO Megint megírták a nagy történetet: The Beatles: The Biography címmel jelent meg Bob Spitz nyolc éven át készült műve, mely egy Paul McCartneyről írandó újságcikkre szóló megbízás nyomán nőtte ki magát egy közel 3000 oldalas kézirattá, majd az ebből meghúzott 856 oldalas kötetté. A szerző, aki Bob Dylan és Bob Marley életrajzát is megírta már, 650 embert interjúvolt meg, köztük McCartneyt és a 2001-ben elhunyt George Harrisont, viszont Ringo Starr, Yoko Ono és Neil Aspinall, a zenekar egykori turnémenedzsere nem állt rendelkezésére.

MÁSODIK JELEN A november 26-ig zajló Festival Temps d'Images keretében, de valamivel tovább, december 4-ig látható a Trafóban a Második jelen című kiállítás, melynek kurátora, Páldi Lívia a holokausztra való emlékezés folyamatát különféle módon megközelítő alkotásokat válogatott Sandra Johnston, Yuri Leiderman, Zbigniew Libera, Naomi Tereza Salmon, Szűcs Attila, Gitte Villesen és Eyal Sivan munkáiból - utóbbi november 25-én a Magyar Fotográfusok Házában tart előadást. A kiállítás különálló része egy meg nem valósult - legalábbis nem az eredeti elképzelés szerint megvalósult - köztéri mű dokumentációja is: Kaszás Tamás a Nemzeti Galéria 1975-ös nemzetközi antifasiszta plakátkiállításának darabjait szerette volna (a plakátokat megrendelő szervezetek nevétől megtisztítva) fából készült paravánokon kiállítani egy Deák téri lámpaoszlop körül, őrizetlenül. "Mérőműszerként" használta volna őket "kulturális kontextusuk változásainak feltárásához", a Fővárosi Közgyűlés várostervezési és városképvédelmi bizottsága azonban nem járult hozzá "közlekedési okok" miatt (ami nyilván a gyalogosforgalomra vonatkozik). A művész ezután a budapesti Antifasiszta Fiatalok Közösségének adta át az "ügyet", ők pedig a város bizonyos helyein kiragasztották a plakátokat - képünk a Trafó közelében, a Tűzoltó utcában készült.

GYÁSZ 76 éves korában elhunyt Link Wray: az amerikai gitárost olyan sztárok nevezték saját pályájukra döntő hatást gyakorló zenésznek, mint Bruce Springsteen, Neil Young vagy Pete Townshend. A rocktörténet az ő nevéhez fűzi a torzított gitárhangzás feltalálását, amit állítólag úgy ért el, hogy lyukakat fúrt a hangszóróiba. Legnagyobb sikereit az 1950-es, 60-as évek fordulóján aratta (Rumble, 1958, Rawhide, 1959, Jack the Ripper, 1963), de a Pulp Fiction és más filmek zenéi révén az utóbbi években újra fölfedezték. 1978 óta Koppenhágában élt, ott is temették el.

79 éves korában elhunyt John Fowles: a brit író legnépszerűbb műveit - A lepkegyűjtő (1963), A francia hadnagy szeretője (1969) - a moziból is ismerhetjük (előbbit William Wyler, utóbbit Karel Reisz filmesítette meg), de megjelent magyarul a Daniel Martin (1977), valamint A mágus (1965) is, ebből Guy Green készített filmet.

AUSTRIAN BAND CONTEST A képünkön látható, pécsi Esclin Syndo együttes nyerte azt a tehetségkutató versenyt, melynek szokatlanul nagy tétjét az adta, hogy ezúttal első alkalommal vontak be magyar zenekarokat is a legnagyobb osztrák tehetségkutató akcióba, az Austrian Band Contestbe. Ennek itthoni szervezési feladatait a BPRNR (Budapest.Rock.N.Roll) stábja látta el. A válogatásnál a zenén kívül fontos szempontnak számított a hangzó- és információs anyagok külalakja, az előadó színpadi megjelenése, weboldalának igényessége; a nemzetközi dimenzióra tekintettel előnyt élveztek az angol nyelvű produkciók. A bécsi Planet Music Klubban januárban és februárban zajló negyeddöntőn, az Esclin Syndo mellett még négy zenekar, a budapesti Solution, a szegedi Honey Bee, a győri Pozwakowski és az esztergomi Watch My Dying vehet részt - az eredményt a közönség szavazatait is figyelembe véve alakította ki a szakmai zsűri. Az A38-on rendezett magyar döntőn tíz zenekar vehetett részt, a versenyre több mint 150 nevezett.

GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Moustapha Akkad: az arab származású hollywoodi filmrendező a jordániai Ammánban történt szállodai robbantásban vesztette életét. Két filmben is dirigálta Anthony Quinnt: az 1976-os The Message az iszlám kezdeteiről szólt (Quinn a vásznon a vallási okból megjeleníthetetlen Mohamed próféta nagybátyját alakította), az 1981-es Lion In The Desert pedig a gyarmatosítás elleni küzdelemről (Quinn itt egy harcos szerepét játszotta).

RADNAI-GYÛJTEMÉNY December 2-án, a győri Esterházy-palotában nyílik meg a Radnai-gyűjtemény állandó kiállítása, melyből reprezentatív válogatás látható majd az Antik Enteriőr 2005 kiállításon, november 24-27-én, a Kieselbach Galéria standján. Az alkalomhoz időzítve jelenteti meg Kieselbach Tamás a Radnai Béla műgyűjteményét bemutató albumot: a Kolozsváry Marianna szerkesztette, korabeli dokumentumfotókkal és több mint 400 színes reprodukcióval teljes kötetből meg-ismerhető a 20. század első felének magyar festészetét Szőnyi István, Egry József, Bernáth Aurél, Rippl-Rónai József, Derkovits Gyula, Nagy István és mások alkotásain keresztül reprezentáló kollekció - és természetesen maga a gyűjtő is.

Figyelmébe ajánljuk