Tartalom

Narancs XVIII. évf. 17. szám (2006-04-27)

Publicisztika

Publicisztika

Tétova lépések - Az oktatásról

Az utóbbi években több nemzetközi összehasonlító vizsgálat hívta fel a nagyközönség figyelmét arra, amit a szakértők már régóta tudtak: a magyar közoktatás rosszul teljesít.

Publicisztika

Európa a leállósávban

Ahhoz még mindig ért a vén gazember, hogy felhívja magára a figyelmet. A márciusi uniós csúcs egyetlen izgalmas eseménye, ami kizökkentette az ülésterem alatt pár szinttel sörözgető újságírókat az apátiából, az volt, amikor Chirac felháborodottan kicsörtetett az ülésről, mert az európai big businesst képviselő Unice lobbiszervezet francia vezetője nem anyanyelvén, hanem angolul szólt az állam- és kormányfőkhöz.

Publicisztika

Választás után

Vajon igaz lehet-e az a - főként a jobboldalon - mind gyakrabban elhangzó megállapítás, miszerint a választást nem a koalíció nyerte meg, hanem az ellenzék bukta el?

Publicisztika

Savazópolgárok

Voltaképpen e felszólalás tartozhatna lapunk választásokkal foglalkozó traktusába is, amennyiben a sztoriból levonható következtetések egy jelentős része elfogadható indoklásul szolgál a Fidesz most (de akár négy éve is) elért eredményére. A vereségre. Pedig csak Fábry Sándor történetéről van szó.

Publicisztika

Az első lépés

Lehet, hogy a hirtelen jött nagy meleg teszi, de mintha a gazdasági élet néhány szereplője megbuggyant volna.

Egotrip
Belpol

Belpol

"Az adórendszer nem csodafegyver" - Antal László közgazdász

A választás másnapján, hétfőn egyre-másra láttak napvilágot a gazdasági élet szereplőinek kiáltványai, programpontjai, hogy szerintük mit is kellene tennie a még meg sem alakult új kormánynak, de üstöllést. Antal László közgazdász szerint is elkerülhetetlen a változás - de nem csupán a szorosan vett gazdasági természetű. Az alábbi szöveg a Klub Rádió Hétzáró című műsorában április 16-án elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Belpol

"Melyik az igazi?" - Ságvári Endre élete és utóélete

Néhány hónapja heveny vita övezi Ságvári Endre emlékezetét. A túlfűtött indulatokat sem nélkülöző közirodalmi csatározások, melyekbe márciusi ítéletével szerencsétlen módon a Legfelsőbb Bíróság is beleavatkozott, hol a jogfilozófia, hol az örökkön historizáló napi politizálás, hol pedig a bűnügyi helyszínelés változatos terepein zajlanak, s csak csekély figyelmet szentelnek Ságvári személyének és működésének. Kit tiszteljünk benne, s tiszteljük-e egyáltalán?

Belpol

MDF, Parlament Café - Nyugodt érdektelenség

A helyzet látványosan javult a két héttel ezelőttihez képest (lásd: Uramisten, sikerült!, Magyar Narancs, 2006. április 13.), amennyiben az akkori túlzsúfoltsághoz viszonyítva aránylag kényelmesen el lehetett lenni az MDF választási "főhadiszállásán".

Belpol

SZDSZ, Erzsébet tér - Belecsaptak a lecsómba

De szó szerint. Ám mielőtt a címben foglalt szikár tényközlés talajvaló menti részletezésébe merülnénk, engedtessék meg egy kis - mitőlünk egyebütt oly idegen - önfény, minek persze jó oka van, lévén a kulturált hejehuja apróbb mozzanatait nyílik csupán lehetőségünk feltárni ezúttal (megint).

Zene

Zene

Dal és forma - Paul Weller Bécsben (koncert)

Paul Weller nemcsak azért megkerülhetetlen alakja a brit punk-rock színtérnek, mert Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb punkzenekara, a The Jam élén már 19 évesen nemzedéke öntudatos, baloldali szócsöve lett, de azért is, mert a Style Council zenekarral a nyolcvanas éveket is átvészelte, s a kilencvenes évektől megjelenő szólólemezei után manapság is aktív, friss és izgalmas tudott maradni.

Zene

Törzs és hajtás - Accordion Tribe: Lunghorn Twist (lemez)

Pár hónappal ezelőtt, a lengyel Motion Trio Pictures from the Street című albumát ajánlván, szóba került az avantgárd harmonikaegyüttesek "programadója", a szlovén-amerikai Guy Klucevsek által gründolt Accordion Tribe. Éppen tíz éve, hogy Guy maga mellé állította a finn Maria Kalaniemit, a szlovén Bratko Bibicet, az osztrák Otto Lechnert és a svéd Lars Hollmert, akikkel előbb Accordion Tribe (1996), majd Sea of Reeds (2003) címmel készített lemezt.

Zene

És lép a lány - Gotan Project: Lunático (lemez)

Lassan öt éve, hogy megjelent a Gotan Project módfelett sikeres bemutatkozó lemeze (La Revancha Del Tango), azóta viszont szinte semmi - leszámítva egy amúgy érdekes mixlemezt (Espiración - Inspiración). Most, hogy a kezünkben a Lunático, elgondolkodhatunk azon, vajon mennyit fejlődött a Gotan, és mennyiben ismétli magát.

Film
Trafik
Lélek

Lélek

"Nem dramatizáltuk túl" - Ocskay Gábor jégkorongozó

Az Alba Volán harmincegy éves játékosa tinédzserként lett válogatott, és az ő teljesítményének is köszönhető, hogy az utóbbi időben a feljutásról szóltak a divízió 1-es világbajnokságok magyar hangjai. A jövő hétfőn kezdődő amiens-i vb-n a "halálcsoport" várja a válogatottunkat: a favorit németek, a házigazda franciák, az örök mumus britek, a feltörekvő Izrael és Japán ellen kell bizonyítaniuk.

Tranzit
Tudomány