kulthírek

  • Narancs
  • 2006. augusztus 24.

Trafik

kulthírek

SPIKE LEE NEW ORLEANSRÓL A New Orleans Arenában, ingyenes vetítésen mutatták be Spike Lee négyórás dokumentumfilmjét a Katrina-hurrikánról, amely több mint 1300 ember halálát okozta, és tízezreket tett hajléktalanná tavaly ilyenkor: a When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts a túlélőkkel és a mentésért felelős tisztségviselőkkel készített interjúk segítségével eleveníti fel a történteket. Douglas Brinkley történész, aki élesen bírálja a szövetségi, az állami és a helyi tisztviselők tevékenységét, az évforduló fő eseményeként méltatta az Amerikában az HBO által sugárzott filmet.

LOCARNO: A NYERTESEK A svájci Andrea Staka ex-jugoszláviai emigráns nőkről szóló alkotása, a Das Fräulein kapta a fődíjat, az Arany Leopárdot az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A 33 éves rendezőnek ez az első nagyjátékfilmje, de egy rövidfilm (Hotel Belgrade) és egy doku (Yugodivas) után már a harmadik jugotematikájú munkája. A zsűri különdíját az amerikai Ryan Fleck Half Nelson című filmje érdemelte ki. Ha díjat nem is ítélt meg neki, de a CICAE/ ARTE zsűri külön említésre méltónak találta Szemző Tibor Az élet vendége című filmjét.

TOKAJI ZSINAGÓGA A tokaji írótáborral egy időben adták át a kulturális és konferenciaközpontként újjászületett tokaji zsinagógát: a városi tanács 1987-ben döntött az összeomlással fenyegető épület állagmegóvásáról, az épület felújításának terveit Farkas Pál készítette. A hívők hiányában hitéleti célokat már nem szolgáló zsinagóga mellett jövőre kezdik el a városi színház építését.

2500 ÉVES SZOBROK Időszámításunk előtt mintegy 500 évvel készülhetett az a két, tíz centiméteres terrakotta szobrocska, melyet az ősi Csin-birodalom fővárosának romjai között, egy kerámiaműhely feltárásakor találtak. A feltehetőleg lakásdíszként szolgáló szobrocskák régebbiek a Csin-dinasztia első császárának sírhelyét őrző, életnagyságú agyaghadsereg 1974-ben felfedezett szobrainál.

SZIGETI GYORSMÉRLEG A tavalyi rekordot beállítva idén is 385 ezren látogattak ki a Sziget Fesztiválra, s mintegy 50 millió forintos nyereséggel zárult a naponta 200 különböző programot kínáló rendezvény. 44 országból érkeztek produkciók, a legtöbben, 42-en Nagy-Britanniából - pedig a londoni repterek terrorveszély miatti lezárásának következtében a Coldcut és a Gomez ide se ért.

A rendezők közlése szerint a tavalyinál több szelektált hulladék gyűlt össze, s ennek tisztasága elérte a 90 százalékot. A legtöbb orvosi beavatkozásra bokasérülés miatt volt szükség, s csupán öt esetben került sor droggal kapcsolatos ellátásra.

Az Index értesülése szerint az egyik legjelentősebb magyarországi kiadó, a Sanoma megtiltotta, hogy a tulajdonában lévő 37 magazin, üzleti lap és internetes oldal hírt adjon a Sziget eseményeiről, mert az ő üzleti ajánlatuk ellenére nem az Exit, hanem a fesztivál hagyományos partnere, a Pesti Est készíthette el a Sziget programfüzetét.

Az építmények bontása tíz napig, a terep rendezése egy hónapig tart. Biztató jel a jövőre nézve, hogy együttműködési nyilatkozatot írt alá az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. és a Sziget Kulturális Szervezőiroda: e szerint a Hajógyári-sziget déli részén nagyszabású beruházást kezdő Álom Sziget garanciát vállal a fesztivál jövőjének biztosítására, s mindkét fél törekszik arra, hogy a területet a III. kerület kulturális centrumává tegye.

BRECHT-ÉVFORDULÓ Tízévi zárva tartás után a Koldusoperával nyílt meg Berlinben az art deco stílusban restaurált Admiralspalast, az 1920-30-as évek népszerű kabaré- és koncertszínháza - nem messze a mű 1928-as ősbemutatójának helyszínétől, a Theater am Schiffbauerdammtól, a mai Berliner Ensemble-tól. Bertolt Brecht (1898-1956) és Kurt Weill darabjának főszerepét, Bicska Maxit a Toten Hosen énekese (képünkön), Campino alakította, feleségét a Good-bye Lenin! című filmből ismert Katrin Sass. A Klaus Maria Brandauer rendezte előadás szeptember 24-ig fut. A premier az író halálának ötvenedik évfordulójára emlékező eseménysorozat része volt. Ennek központi helyszíne, a Berliner Ensemble augusztus 12. és szeptember 3. között összesen 76 rendezvényt - színielőadásokat, felolvasásokat, dal- és vitaesteket, filmvetítéseket és egy kiállítást - iktatott programjába. A vendégprodukciók sorában a japán, francia, olasz meghívottak mellett helyet kapott a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsótér Sándor rendezte előadása, A városok dzsungelében is. A Berlini Művészeti Akadémia az évfordulóhoz időzítve jelentette be, hogy gyűjteménye "új" Brecht-anyaggal gyarapodott: a kéziratokat - köztük a Kaukázusi krétakör eddig ismeretlen változatait, novellákat, regényötleteket, jegyzettömböket, szerződéseket, útleveleket, csekkfüzeteket, számlákat és leveleket - 1949-ben hagyta Svájcban élő barátjánál, Victor N. Cohen grafikusnál, aki 1975-ben hunyt el, de fiai csak az 1990-es évek végén ébred-tek rá, hogy a hagyaték Brecht holmijaival van tele. Mindezek hozzájárulhatnak a Brechtről kialakult kép árnyalásához.

GRASS: A VITA NEM CSITUL Továbbra is folyamatosan látnak napvilágot a vélemények Günter Grass beismeréséről, miszerint 17 éves korában, a világháború végnapjaiban a fegyveres SS-nél szolgált. A legtekintélyesebb irodalmi kritikusok egyike, Hellmuth Karasek szerint azt nem lehet a szemére vetni, hogy az SS-tagja volt, azt viszont igen, hogy hatvan éven át képes volt hazudni ezzel kapcsolatban. Ralph Giordano német-zsidó író viszont még a megkésett beismerést is nagyra értékelte, mondván, egy hiba elkövetésénél csak az a rosszabb, ha nem is néz szembe azzal az ember. Salman Rushdie szerint az SS-múlt és annak beismerése ellenére Grass ma ugyanolyan nagy író, mint néhány nappal ezelőtt. Miután fölmerült, hogy vissza kéne vonni irodalmi Nobel-díját, a stockholmi illetékesek hivatalosan közölték, hogy döntéseik megfordíthatatlanok. Mindeközben Grass memoárját már 130 ezer keménykötésű példányban megvették a német, osztrák és svájci könyvesboltok, közölte kiadója, a Steidl szóvivője, s ugyan eredetileg csak szeptembertől árusították volna, de a hatalmas érdeklődés miatt már most kapható a Beim Häuten der Zwiebel.

Figyelmébe ajánljuk