Tartalom

Narancs XVIII. évf. 34. szám (2006-08-24)

Publicisztika

Publicisztika

Felelőtlenek 2

A parádéval kísért katasztrófára eddig kizárólag felháborító s csupán a dolog mélyen tragikus voltára tekintettel nem kacagtató válaszok születtek a feltoluló kérdésekre.

Publicisztika

Felelőtlenek

Ez így komolytalan. Nagyon régóta már. Hogy mivel és mikor kezdődött? Témánk szerint - az euró bevezetése és a Brüsszelnek szeptember elsején leadandó magyar konvergenciaprogram (amely az euróbevezetés feltételeinek a megteremtését foglalja össze) - tekinthetjük kiindulópontnak a nagyobb pártok asszóit az uniós csatlakozásról.

Egotrip
Belpol

Belpol

Az egyház és a jobboldal - Ki a kereszténydemokratább?

Bár nemigen mondja senki, a Magyar Szolidaritás Szövetségében két kereszténydemokrata párt működik. Együtt jár ez a katolikus egyház parlamenti képviseletének erősödésével? S ha igen, vajon a Fideszen vagy a KDNP-n keresztül akar a klérus határozottabb ideológiai-gyakorlati befolyást szerezni?

Belpol

"Sokan tiltakoznak majd" - Such György, a Magyar Rádió elnöke

Egyéves interregnum után a Magyar Rádió kuratóriuma rádióelnöknek választotta lapunk egykori munkatársát, aki a liberális időkben Orbán tanácsadója volt, dolgozott a Magyar Hírlapnak, mielőtt a köztévé alelnöke, majd az üzleti szférában érvényesülő kommunikációs szakember lett. Tavaly májusban azért nem lett a rádió elnöke, mert a társadalmi kurátorok megváltoztatták a pártdelegáltak döntését.

Belpol

A betegszállítás önállósítása - Mentő szándék

Augusztus elején az egészségügyi miniszter bejelentette: az Országos Mentőszolgálatról (OMSZ) azonnali hatállyal leválasztja a betegszállítási feladatokat. E lépésre azonban nem csak az OMSZ vezetőjének lemondása miatt kell várni még legalább jövő januárig.

Zene

Zene

Hibrid lelkek - Susheela Raman (koncert)

Van Joni Mitchellnek egy szá-ma - mellesleg a kedvenc Joni Mitchell-számom -, nem nagyon régi, csak harmincéves, '76-ból, ez nyitja a Hejira című albumát, az elsőt, amit Jaco Pastorius briliáns basszusjátékára épített: Coyote.

Film

Film

"Még hogy én?" - Roberto Benigni színész, rendező

Az élet szép alkotójaként learatott minden babért: az Oscar-gálán a széksorok tetején ugrándozott, a cannes-i díjkiosztáson leborult a földre a zsűrielnök Scorsese elé, és csókolgatni kezdte méregdrága bőrcipőjét. Ha nem a nyilvánosság előtt szerepel, jóval visszafogottabb, ám széles gesztusai és lehengerlő szóáradata... mondhatom, originális. A Pinocchio, A szörnyeteg, a Johnny Stecchino rendezője, az utolsó Fellini-film, A Hold hangja sztárja valójában bohócnak álcázott forradalmár. E héttől pesti mozikban prédikál az iraki háborúról a Tigris a hóban című filmjében.

Trafik
Tudomány
Sport
Lokál

Lokál

Katasztrofális tűzijáték - Ünnep és halál

Legalább négy halott, több száz sebesült - ennyi a "szokásos" augusztus 20-i tűzijáték mérlege. A katasztrófa jórészt a körülmények úgymond szerencsétlen összjátéka miatt következett be - ám ezek közül nem hiányozhattak az emberi eredetű mulasztások és hibák sem.