kulthírek

  • .
  • 2006. november 23.

Trafik

kulthírek

KITÜNTETÉS A Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével tüntették ki A szabadság vihara című dokumentumfilm amerikai alkotóit. Colin K. Gray és testvére, Megan Raney Aarons (The Sibs) november 17-én a washingtoni magyar nagykövetségen vette át a kitüntetést az 1956-os forradalmat és a melbourne-i vízilabdameccset feldolgozó filmért.

NEM KELT EL A KISFIÚ Az eladásra kínált 483 tétel 84 százaléka, 407 mű elkelt a Sotheby's november 15-i, New York-i kortárs képzőművészeti aukcióján, Fehér László Kisfiúja azonban a közé a 76 közé került, amelyek nem találtak új gazdára: a kép értékét 40-60 ezer dollárra becsülték, de a licit az eladó által megjelölt minimális ár alatt megakadt. A legmagasabb árat, 1136 millió dollárt Roy Lichtenstein műve, a Brushstroke Head I. érte el.

FRANZ FERDINAND KONYHÁJÁBÓL Sound Bites címmel gasztronómiai művel jelentkezett Alex Kapranos: a Franz Ferdinand énekese a tavaly szeptemberben kezdett világ körüli turnéjuk kulináris élményeit eredetileg cikksorozatban írta meg a Guardian számára, ezt turbózták fel illusztrált kötetté.

GYÁSZ 78 éves korában elhunyt Ruth Brown: az amerikai rhythm and blues énekesnő legnagyobb slágerei - (Mama) He Treats Your Daughter Mean; So Long; Teardrops From My Eyes; Oh, What a Dream; Mambo Lips - az 1950-es években jelentek meg. A Rock and Roll Hírességek Csarnokába 1993-ban iktatták be.

DÍJ A Fluchtpunkt Paris című kiállítás megnyitásához kapcsolódva Bochumban átadták a város idei Peter Weiss-díját: az 1990-ben alapított elismerést Ingo Schulze nyerte, aki az indoklás szerint könyveiben mesteri módon ábrázolta a politikai változások korát Európában és Németországban. A január 14-ig nyitva tartó kiállítás a modern német dráma egyik legjelentősebb szerzője, Peter Weiss (1916-1982) párizsi tartózkodásainak dokumentumait mutatja be.

ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE: A DÍJAZOTTAK Velencében véget ért az Építészeti Biennále. Az Arany Oroszlán életműdíjat a hagyománynak megfelelően a nyitány alkalmával adták át (szeptember 14-i számunkban beszámoltunk róla, Richard Rogers kapta), a többi elismerés kiosztásával viszont ezúttal első ízben megvárták az esemény végét. A Richard Sennett, Amyn Aga Khan, Antony Gormley és Zaha Hadid alkotta zsűri az egyes országok pavilonjai közül Dániáét találta legjobbnak: a Co-Evolution című kiállítás a nagyvárosok fejlődésének fenntartható modelljét kutató dán-kínai együttműködés mindkét fél számára hasznos tanulságait mutatta be látványosan. Külön említésre méltónak ítélték emellett Japán, Izland és Macedónia pavilonját. A biennále központi témájához (Városok. Építészet és társadalom) igazodva Arany Oroszlánt kapott egy lakásépítési projekt és egy város is. Előbbit a Brazil 44 érdemelte ki: a Javier Sanchez nevéhez köthető mexikóvárosi munka azt példázza, miként teremthetők esztétikus életkörülmények kevés forrásból, a lakók személyes és kreatív közreműködésével. Utóbbi nyertese Bogotá: az értékelés szerint Kolumbia fővárosa az elmúlt tíz év során a közlekedés innovatív fejlesztése, az autóforgalom csökkentése segítségével eredményesen kezelte számos problémáját. Az építészeti iskolák közül a torinói I Facolta di Architettura Politecnico projektjét díjazták: a hallgatók Mumbai (régi nevén Bombay) szegény családjai számára terveztek lakásokat (helyszíni riport a biennáléról: Magyar Narancs, szeptember 21.).

KÉTSZER TOP 10 A populáris zene abszolút globális termék, de hogy egyes piacokon milyen erősen érvényesülnek a helyi sajátosságok, azt nemcsak a magyar eladási statisztika bizonyítja (nálunk a külföldi sztárokat simán lenyomják a hazaiak), hanem az is, hogy például a legfrissebb brit és amerikai lista első tíz-tíz helyezettje között egyetlen olyan produkció sem szerepel, amely az óceán mindkét partján aratna. Íme:

A hivatalos brit albumlista:

1. Jamiroquai: High Times - Singles 1992-2006

2. Angelis: Angelis

3. Girls Aloud: The Sound Of - The Greatest Hits

4. Damien Rice: 9

5. Katherine Jenkins: Serenade

6. MCFly: Motion In The Ocean

7. Paul Weller: Hit Parade

8. Cliff Richard: Company - The Duets

9. Robbie Williams: Rudebox

10. Amy Winehouse: Back To Black

A Billboard című amerikai szaklap albumlistája:

1. Válogatás: Now 23

2. Josh Groban: Awake

3. Keith Urban: Love, Pain & The Whole Crazy Thing

4. Sugarland: Enjoy The Ride

5. Filmzene: Hannah Montana

6. Jim Jones: Hustler's P.O.M.E. (Product Of My Environment)

7. Birdman & Lil Wayne: Like Father, Like Son

8. Carrie Underwood: Some Hearts

9. Justin Timberlake: FutureSex/LoveSounds

10. Dave Matthews Band: The Best Of What's Around: Vol. 01

SZOLZSENYICIN ÖSSZES Harminc kötetben jelenteti meg Alekszandr Szolzsenyicin összes művét a Vremja kiadó - jelentették be Moszkvában. A Nobel-díjas író felesége szerint a 88. évét hamarosan betöltő Szolzsenyicin úgy érzi, nem fogja megérni, hogy a most három kötettel induló sorozat teljessé váljék - az utolsó kötet megjelenését 2010-re tervezik. Természetesen eddig nem publikált írások is helyet kapnak a sorozatban, közöttük az R-17 címet viselő napló, melyet az 1917 októbere által "elgázolt" februári polgári forradalomról szóló A vörös kerék című regénye megírásának huszonöt éve alatt vezetett a szerző. A szovjet állampolgárságától 1974-ben megfosztott, majd német, svájci és amerikai emigráció után 1994-ben hazatért író válogatott műveit a 80-as években húsz kötetben hozta ki egy párizsi orosz emigráns kiadó - odahaza akkor mindez még tiltott irodalom volt.

TURNÉZÓ JAK November 21. és december 1. között országos turnén mutatják be a József Attila Kör kortárs irodalmi könyvsorozata, a JAK-füzetek 2006-ban megjelent köteteit. Az egyetlen regény (Tétényi Csaba: Akkor sem biztosítási esemény) és a négy verseskötet (Turányi Tamás: Kerek szeptember, Sopotnik Zoltán: Az őszinteség közepe, Nemes Z. Márió: Alkalmi magyarázatok a húsról, Málik Roland: Ördög), illetve szerzőik pontos menetrendje a jozsefattilakor.hu honlapon megtalálható, itt csak annyit, hogy a végállomás december 1-jén, a Műcsarnokban lesz. Ha a fiatal irodalmárokat segítő egyesület és a vele együttműködő L'Harmattan kiadó jövőre is tartja a tempót, akkor 2007-ben, a 25. évfordulón jelenhet meg az 1982-ben, az akkori "fiatal irodalomról" szóló vitákhoz hozzájáruló, Fasírt című művel indult JAK-füzetek sorozatának 150. kötete.

Figyelmébe ajánljuk