kulthírek

  • .
  • 2007. február 1.

Trafik

kulthírek
MEGHALT ILLÉS LAJOS A magyar beat legfontosabb zenekarának névadója 65 éves volt. 1960-ban alapított együttesét egy 1963-as botrány után a feloszlatás fenyegette, de megúszták, és klasszikus felállásukban, 1965-től kezdve magyar nyelvű, saját dalokkal váltak nemzedékük szószólóivá. 1973-as feloszlásuk után Illés új zenészekkel létrehozott együttese nem tudta megismételni elődje teljesítményeit. 1981 után több nosztalgiakoncertet adott a nagy csapat. Dobosuk, Pásztory Zoltán 2005 májusában hunyt el. Illés Lajos az elmúlt években egy református gyülekezet kántoraként dolgozott, színpadi és egyházi zenei műveket szerzett.

SUNDANCE Latin-amerikai sikerekkel ért véget a Sundance Filmfesztivál. A dokuk között nyertes Manda Bala (Küldj egy golyót), Jason Kohn munkája a brazíliai mindennapokat megmérgező korrupcióról és erőszakról szól, a nagydíjas Padre Nuestro, Christopher Zalla első nagyjátékfilmje pedig egy mexikói tinédzserről, aki soha nem látott apját keresve szökik át illegálisan az Egyesült Államokba.

TINTORETTO MADRIDBAN Soha olyan nagyszabású Tintoretto-kiállítás nem volt még Velencén kívül, mint amilyen május 13-ig látható a Pradóban: a madridi múzeumban azt remélik, hogy a reneszánsz mester 50 festménye, 13 rajza és 3 szobra jóvoltából megismétlődhet a 2003-as Tiziano-kiállítás 400 ezres nézőszáma.

DISSZIDÁLÁS KUBÁBÓL Családjával együtt a floridai Tampába települt át Issac Delgado, a salsa legnagyobb kubai sztárjainak egyike. A 44 éves énekes 1995-ben a New York-i Madison Square Gardenben együtt szerepelt Celia Cruzzal, 1999-ben a salsakirálynő slágerével, a La Vida es un Carnavallal hódított hazájában. 11 tagú zenekara új énekessel folytatja, otthon.

MAGYAR ANIMÁCIÓ AZ OSCARÉRT M. Tóth Géza 4,5 perces Maestrója bekerült a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díjára jelölt öt mű közé (illusztrációnk a film egyik kockája: fellépésére készülődő énekesmadár az öltözőjében). Az Iparművészeti Egyetemen tanító 35 éves rendezőnek egy dán (Torill Kove: The Danish Poet) és három amerikai (Gary Rydstrom: Lifted; Roger Allers és Don Hahn: The Little Matchgirl; Chris Renaud és Michael Thurmeier: No Time For Nuts) konkurense van.

A legjobb film díjának várományosai: Alejandro González Inárritu: Bábel; Martin Scorsese: The Departed; Clint Eastwood: Letters From Iwo Jima; Jonathan Dayton és Valerie Faris: Little Miss Sunshine; Stephen Frears: A királynő. A legjobb idegen nyelvű film díjára jelöltek közé nem került be Hajdu Szabolcs műve, a Fehér tenyér - reménykedhet viszont egy-egy dán (Susanne Bier: Efter brylluppet - After The Wedding), francia-marokkói-algériai-belga (Rachid Bouchareb: Indigénes - Days Of Glory), német (Florian Henckel von Donnersmarck: Das Leben der Anderen) és mexikói-spanyol- amerikai (Guillermo del Toro: El Laberinto del Fauno - Pan's Labyrinth) produkció.

MAGYAR ANIMÁCIÓ A BERLINALÉN A korábban ismertté vált magyar filmek (Bogdán Árpád: Boldog új élet, Esztergályos Károly: Férfiakt, Goda Krisztina: Szabadság, szerelem, Bollók Csaba: Iszka utazása) mellett egy ötödik magyar mű is részt vesz az 57. Berlini Filmfesztiválon: Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című 7,5 perces animációs etűdje a rövidfilmes versenyben indul. A Balázs Béla-díjas filmes-képzőművész az erdélyi Kékesen született, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Bukarestben tanult. Kecskeméten készített filmjének szövege a 18 éves Mansfeld Péter kivégzését dokumentáló 1959-es jegyzőkönyv.

MEGHALT RYSZARD KAPUSCINSKI A 74 éves korában elhunyt lengyel újságíró, író szakmája legkiemelkedőbb képviselői közé tartozott. Magyarul is megjelent kötetei - Golyózáporban Angola földjén (1977), Futballháború (1978), A császár (1981), A sahinsah (1985), A Birodalom (1993), Lapidárium I. (1993), Lapidárium II. (1999), Lapidárium III., IV., V. (2005), Ében (2005) - egy témája legmélyére hatoló, irodalmi színvonalon író, érzékeny riporter munkái. Kapuscinski 1932-ben, a mai Fehéroroszország területén született, gyermekként élte át a világháborút és tapasztalta meg mindazt a nélkülözést, amivel később Afrika, Latin-Amerika és Ázsia forrongó vidékeiről tudósítva találkozott.

ZÁRULÓ MÛANYAG Február 4-ig még nyitva tart a Néprajzi Múzeum legnagyobb tavalyi vállalkozása: a Műanyag című kiállítást és a hozzá tartozó kamaratárlatok sorát a Legóval közös pályázatra érkezett alkotások bemutatója zárja. Február 3-án Legójátszóház várja a gyerekeket, a felnőttek pedig, ha netán nem látták a velencei Építészeti Biennále magyar pavilonját, a múzeum aulájában valamit bepótolhatnak az élményből a re:orient-csapat tagjaival közös buherálás során. Este 100% Boripropilén, azaz fröccsöntött ököl odacsap, ahova köll címmel ad koncertet a Specko Jedno.

INDULÓ BRITMÁNIA Egy hónapra Budapestre költözik a legfrissebb brit művészet: a British Council és a Trafó szervezésében - a Trafón kívül az A38-on, a Jövő Házában és a Néprajzi Múzeumban - február 3. és március 4. között rendezik a Nagy Britmánia SUPERNOW! rendezvénysorozatát. A Stan's Cafe, a Rotozaza, a Forced Entertainment, a Gob Squad, a Zsótér Sándorral együttműködő Carol Ann Duffy vagy Russell Maliphant társulatának színházi produkciói, a IX. Making New Waves Fesztiválon fellépő Arditti vonósnégyes, vagy a záróbulira meghívottak (Luke Vibert, David Toop, Scorn, Guapo, Speedranch, Shitmat, Ed Cox, DJ Rephlex) színvonalat és meglepetést garantálnak.

Figyelmébe ajánljuk