kulthírek

  • .
  • 2007. április 5.

Trafik

kulturális hírek
VAN GOGH Nézőszámrekordot állított fel a Szépművészeti Múzeum: december 1. és április 1. között mintegy 460 ezren tekintették meg a Van Gogh-kiállítást.

BAJBAN A TÛZRAKTÉR A Tűzraktér Csoport közleményben tudatja, hogy miután el kellett hagyniuk a Tűzoltó utca 54-56. szám alatti épületet, "semmilyen összefüggés nincs" az eredeti Tűzraktár/Tűzraktér, illetve az annak helyén esetleg megnyitó szórakozóhely között. Két éve kezdett közösségi, kultúrateremtő céljaikról e bázis hiányában sem mondtak le, s amíg nem sikerül új helyet létrehozniuk, programjaikat, fesztiváljaikat különböző befogadó helyszíneken rendezik meg.

BAJBAN A MEDIAWAVE Új típusú kulturális szponzoráció irányába próbál elmozdulni az immár 17 éves győri Mediawave: a magyar kultúratámogatási rendszerből fakadó pénzügyi réseket kiegészítendő az április 27. és május 5. közötti fesztivál hazai és nemzetközi zenei és egyéb programjai mögé árveréssel keres a műsoroknak ily módon akár nevet is adó támogatókat. A Mediawave közleménye szerint alig egy hónappal a start előtt "a nemzetközi támogatásokon kívül gyakorlatilag egyetlen konkrét hazai pénzügyi forrás sem látszik". A lapzártánk utáni, április 3-i árverésre bocsátott együttesek listája a mediawave.hu címen olvasható. Az idei nemzetközi versenyprogramban egyébként 84 film szerepel, itt lesz a premierje Jirí Menzel Õfelsége pincére voltam című Hrabal-adaptációjának, a fesztivál fókuszába pedig az iszlám kultúra kerül, a mozgóképtől a zenén át a kulináriáig.

CIVIL ROCKTÖRTÉNET Csütörtökönként este 10-11 óra között rocktörténeti sorozatot sugároz a 98 MHz-en hallható Civil Rádió: januárban a rock & roll, februárban a klasszikus rock, márciusban a hippizene és a hard rock került terítékre, az április a heavy metalé. Májustól augusztusig különféle progresszív irányzatok következnek, az augusztust az egyéb zsánerekkel (reggae, folk, dzsessz) érintkező rocknak, szeptember-októbert a punknak és az új hullámnak szentelik, végül a mai eklektika és dj-világ feltérképezésével zárják az évet.

PRITZKER-DÍJ: ROGERS "Irányelv-kialakító csoportok tanácsadójaként megfogalmazott írásaiban és nagyszabású tervezői tevékenységében egyaránt a nagyvárosi élet bajnokának szegődik, aki hisz abban, hogy a város képes társadalmi változást katalizálni" - olvasható az idei Pritzker-díj kitüntetettje, Richard Rogers méltatásában. A szakma Oscarjaként emlegetett elismerést június 4-én, Londonban veheti át a 73 éves építész. Firenzében született, Londonban és az Egyesült Államokban tanult. Világhírét a múzeumépítészetet megújító párizsi Pompidou-központnak (1971-1977) köszönheti, melyet az olasz Renzo Pianóval tervezett (ő 1998-ban kapta meg a Pritzkert). Ezt követő, már egyedül jegyzett munkája, a képünkön látható londoni Lloyds-irodaház (1978-1986) a rá jellemző építészeti expresszionizmus erejét példázza. Másik képünkön a szintén londoni Millennium Dome, de Rogers - James Stirling, Norman Foster és Zaha Hadid után a negyedik brit Pritzker-díjas - dolgozott Cardiffban (nemzetgyűlés), Tokióban (tévészékház), Madridban (légikikötő), Antwerpenben (bíróság) és máshol is.

MAGYAR KULTÚRA KÜLFÖLDÖN A Műcsarnok Kempelen-kiállítását júniusban megtekintheti a karlsruhei Zentrum für Kunst- und Medientechnologie közönsége is. Az Ungarischer Akzent címmel tavaly kezdődött magyar évad idei rendezvényei közül Göttingenben a Kőrösi Csoma Sándorra való emlékezés jegyében zajlanak április 21-ig a Magyar Kulturális Hetek. Forgács Péter interaktív videokiállítása, a Dunai exodus a Berlini Zsidó Múzeumban látható április 20-tól. A Lipcsei Könyvvásáron Bartis Attila, Grecsó Krisztián, Kiss Ottó, Vörös István és Zilahy Péter mutatta be új műveit.

2009 januárjában a Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hallban adandó koncertjével indul a jelenlegi elképzelés szerint New Yorkra és Washingtonra kiterjedő magyar kulturális évad. A több hónapos eseménysorozatot Orsós László Jakab, a New York-i magyar kulturális központ vezetője koordinálja.

BBC VILÁGZENEI DÍJ Néhány napja bejelentették, kik nyerték tavalyi teljesítményük alapján a BBC Radio 3 idei világzenei díjait. Egy győztes biztos nem lesz ott a május 27-i gálaesten, Londonban: a tavaly elhunyt mali gitáros, Ali Farka Touré, akinek Savane című munkája a legjobb albumnak találtatott (Narancs, 2006. augusztus 31.). A kultúrák közötti határátlépést értékelő Culture Crossing kategóriában az algériai zsidó származású, Franciaországban élő zongorista, Maurice el Medioni és a kubai-amerikai ütőhangszeres, Roberto Rodriguez albuma, a Descarga Oriental viszi el a pálmát (Narancs, 2006. április 6.; Medioni május 27-én a Művészetek Palotájában lép fel). A Club Global kategória befutója Lunatico című albuma révén a francia-argentin Gotan Project (Narancs, 2006. április 27.). A legjobb új művész K'Naan Warsame szomáliai rapper, ő The Dusty Foot Philosopher című bemutatkozó albumával hódít. Rajtuk kívül kontinensenként hirdettek nyertest: Afrika: Mahmoud Ahmed (Etiópia), Ázsia: Debashish Bhattacharya (India), Amerika: Gogol Bordello (USA), Európa: Camille (a francia énekesnő nemrég az A38 vendége volt), Közel-Kelet/Észak-Afrika: Ghada Shbeir (Libanon); a globális közönség kedvencének személye csak a díjkiosztáskor derül ki.

TAMKÓ SIRATÓ "A dimenzionizmus lényege: deduktív a múlt felé, induktív a jövő felé, és élő a jelenben" - fogalmazott 1936-os Dimenzionista manifesztumában Tamkó Sirató Károly (1905-1980), akinek dimenzionista művei és dokumentumai Tóth Gábor munkáinak társaságában láthatók az Artpool P60 Galéria Művészet magyarul (m+m=N+1) - Hommage a Charles Tamko Sirato című kiállításán. A hozzá kapcsolódó dimenzionista estek zárásaként április 4-én Tóth Gábor, 6-án pedig Papp Tibor tart előadást. Tamkó Sirató kiáltványát olyan alkotók írták alá Párizsban, mint Hans Arp, Picabia, Kandinsky, Duchamp, Robert és Sonia Delaunay, majd csatlakozott hozzá Calder, Miró és Moholy-Nagy is.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.