Tartalom

Narancs XIX. évf. 14. szám (2007-04-05)

Publicisztika

Publicisztika

Ide nekünk! (A horvát-magyar labdarúgó Eb-ről)

A magyar közvélemény az elmúlt nyolc évben immár harmadszor várja - talán most először valóban izgalommal -, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) mely országo(ka)t választja az Európa-bajnokság döntőjének helyszínéül.

Egotrip

Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 3.

Egotrip

... még mindig vízen...)

A távolságot mint üveggolyót... 3. ... még mindig vízen... Előző cikkünkben a dunai evezősök távolsági rekordjaival foglalkoztunk. A víz mint idegen, veszedelmes, leküzdendő közeg azonban az úszók fantáziájára is hatott. Csakhogy ebben az esetben nagyobbak voltak a fizikai és mentális akadályok. Mert bár a fáraók kora, az antikvitás, a lovagi eszmény és a reneszánsz kultúra is számos irodalmi forrást és személyes példát produkált az úszás mellett, az ember természetes viszolygása, ösztönös óvatossága egészen a modern időkig erősebbnek bizonyult.

Egotrip

Legkisebb ködös semmmis (Fafogás)

Fafogás Mellékzöngék beleértve, ne kelljen válasszal fáradnom. Petőfi mondá, hogy aki nem tudja kifejezni egyebét, csak saját bánatát, örömét (a másoké is a miénk lenne ugyanis), a szent fát, a lantot (a bxyvdr-autopurcibórikus-szupersztater-orgonát-szintit) tegye félre, le, el.

A szerk.

A szerk.

Félsiker, félkudarc

Az elnökválasztási kampány nemes küzdelmet hozott. Mióta a két sportember és a pettyes útjára indult, a küzdelmet nagy figyelem kísérte itthon, külföldön és másutt. A küzdelem fej fej mellett haladt, és az utolsó méterekig tartott, de végül a hosszabbítás döntött: hiába, a mérkőzés a játékvezető utolsó, és nem a kalauz első sípszaváig tart.

Belpol

Belpol

"Ez egy kőkemény társadalom" (Ferber Katalin gazdaságtörténész)

Japánban él, a Vaszeda Egyetem docense. Ez az ország egyik legjobb egyeteme. Kutatási és előadási témái: Japán és Kelet-Ázsia XIX-XX. századi gazdaság- és társadalomtörténete, az 1945 utáni amerikai-japán pénzügyi vetélkedés, az európai és kelet-ázsiai tőkepiacok, továbbá a kelet-európai volt szocialista országok és a sikeres kelet-ázsiai gazdasági rendszerek összehasonlítása.

Belpol

Gázjátszma: Melegségre vágynak

Mióta Gyurcsány Ferenc az orosz érdekeltségű Kék Áramlat földgázvezeték mellett foglalt állást, az ellenzék Magyarországot a Gazprom legvidámabb barakkjának nevezi. A helyi érdekű vicceskedés dacára a játszma európai méretekben zajlik.

Belpol

Magyar kulturális intézetek a nagyvilágban: Egy kis hazai

A külföldi magyar intézetek évi közel hárommilliárd forintból gazdálkodnak. Ez nem lenne sok pénz: ám a nagy része nem programokra, hanem az intézmények fenntartására megy el. De vajon mit akarunk kapni hárommilliárdért? És nem lehetne olcsóbban? A kulturális tárca most azt ígéri, utánanéz.

Belpol

Váci mélygarázsügy: Földre vinnék

Vácott az ellenzékben lévő jobboldal egy tavaly részben általa is támogatott mélygarázsszerződést támad, mondván, hogy korábban nem tudta, miről van szó. Õk inkább parkolóházat építtetnének, mindjárt kettőt is. A baloldal szerint a város roppant árat fizethet az eredeti terv megtorpedózásáért.

Belpol

Szabaddemokrata tisztújítás: Kuncze vállán magasban

Az eddigi vezetés akarata és az új politika ígérete győzött az SZDSZ tisztújításán, de a megerősödött korábbi belső ellenzékkel és a régi értékekkel szemben nem politizálhat az új elnök. A megosztottság bozótharchoz is vezethet, de Kóka és Fodor egyaránt a kiegyezést hangoztatja.

Nekrológ

Nekrológ

Őz Zsolt (1969-2013)

Elhunyt Őz Zsolt, a Vidámpark együttes alapítója, énekes-gitáros-szövegírója, lapunk egykori külsős munkatársa. Írhatnánk, hogy „hosszú betegség után”, hiszen hosszú évek óta küzdött alkoholizmusával, ebből fakadó súlyos betegségeivel, de ez utóbbiakat eddig sikerült rendre legyőznie. 44 éves volt. Van abban valami egészen hátborzongató, hogy épp a Vidám park bezárása után távozott. A „csepeli Lou Reedre” hat évvel ezelőtt készült riportunkkal emlékezünk.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Ha a vízi borz tromfol

Sorozatgyilkossági ügy látszik körvonalazódni. Teketória nélkül hívják ki hozzá Jean Renót - talán a Teljesen Elhülyült Rendőrök Szanatóriumából, ahol sikeres totalizatőr vállalkozást folytat és sertésmód táplálkozik.

Trafik

étel, hordó - ÉPÍTÉSZ PINCE

Megint visszafelé megyünk az időben. Zuhog az eső, a Nemzeti Múzeumban látott Sajtófotó kiállítástól sújtva dúdolgatjuk: "az orrom eltörött a múzeum mögött".

Trafik

csontzene - Megint végszavak

A posztmodern korszak egyik legsikeresebb és legbefolyásosabb filozófusa, Paul Feyerabend (eszméiről és életéről bővebben a 30-31. oldalon) élete végén, 1994-ben írt önéletrajzának már a címe is beszédes: Zeitverschwendung, azaz "Időpocsékolás".

Könyv
Zene

Zene

Neurológusok előnyben (Ultrahang Fesztivál)

A több mint félszáz (többnyire) élő produkciót kínáló fesztiválprogramból a recenzens egyéb koncerttudósító feladatainak ellátása miatt csak csipegetni tudott, benyomása van, összképe nincs. A Tavaszi Fesztivál kellős közepébe szervezett rendezvényen a koncertek mellett filmvetítésekre és egy speciális, csoportosan elkövetett audiovizuális szőnyegbombázásra is sor került (Share), melynek során "dugjuk össze, amink van" (laptopok, kábelek, kütyük) alapon szervezett, a brigádszellem és az alkotómunka összeegyeztetését heroikusan megkísérlő akcióra láttunk példát.

Zene

Sínmű - Szőke András: Hasutasok (film)

Valamiért - nyilván merő lustaságból - hajlamosak vagyunk akként számon tartani, hogy a kisközösségi jófejfesztivál tipikusan cseh találmány, de illik említeni szinte ugyanazzal a lélegzettel Emir Kusturica nevét is, gyorsan hozzátéve, hogy nem véletlenül, hisz a majsztor a FAMU-n (Filmová a Televizní Fakulta Akademie Múzickych Umení v Praze) tanulta a filmkészítést, épp akkor, amikor arrafelé pont ez a módi járta. Ha most is ilyesmivel hozakodnánk elő, biztos nem járnánk messze az igazságtól: a falusi vasúti bohóckodás kétségkívül nem esik messze mondottak működési területétől.

Zene

Faljárók kékben - Picasso: A világ teremtése, Baltazár Színház

Az Elek Dóra vezetésével 1998-ban alakult társulat sérült embereknek teremt lehetőséget a profi színjátszásra. Volt előttük nemzetközi példa, de mégsem könnyű építkezés ez egy olyan világban, ahol nem elfogadott, hogy például az érzelmek terén egy szerényebb értelmi képességgel élő ember is eligazodik. Ráadásul anélkül, hogy szégyellné a szenvedélyt, a kedvességet, tehát megtanult volna "színészkedni".

Film

Film

Szivárványszínű zaj (Sami Sänpäkkilä zenész, kiadóvezető)

Az idei Ultrahang Fesztivál egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a finn Kemialliset Ystävät öttagú kollektívája vég nélkül ismétlődő kutyaugatásból, egy fáradhatatlanul pengetett, szelíd gitárriffből, valamint százféle apró zajból és zörejből, például egy bemikrofonozott kólásüvegben lötyögtetett folyadék hangjából varázsolt csilingelő zajszimfóniát. A furcsa hangjelenségről Sami Sänpäkkilät kérdeztük, aki nemcsak a fenti csoport tagja és a megbízható Fonal lemezkiadó gazdája, hanem Es néven szólóban is dolgozik - vastagon effektelt, delejező morajzenéjéből a Merlin kistermében hallhattunk ízelítőt.

Színház

Színház

Magyar hétvége

Bereményi, Szép Ernő, Radnóti

Így jött össze - ráadásul visszafelé lett világos: nemrégiben magyar szerzőkkel töltöttem egy hétvégét magyar színházakban; ez utóbbi, mondjuk, természetes.

Lélek
Tranzit

Tranzit

Hopp Ferenc és öröksége: Nagyvilági optikus

A térhatású képek nézegetéséhez Pesten Calderoni kínálta a sztereoszkópokat a legnagyobb választékban - folytathatnánk, ha nem is varratmentesen előző, miskolci kalandozásunkat. És ha a napóleoni háborúk után Pestre szakadt talján mellett szóba hozzuk a 19. század vége egyik, szenvedéllyel fotografáló világutazóját, Hopp Ferencet, máris az újabb múzeumi körjárat kezdőpontján állunk.

Tudomány
Lokál

Lokál

Sátáni helyrajz (A keresztény pokol története)

Az elkárhozott lelkek gyűjtőtábora, a kénköves infernó immár évezredek óta foglalkoztatja a nyugati világ fantáziáját. Legutóbb XVI. Benedek pápa irányította rá figyelmünket, s lelkipásztori megnyilatkozása rögvest a hírek szereplőjévé avatta e gyászos bugyrot. Összegezzük hát, mit tudhatunk a pokolról!