kulthírek

  • .
  • 2008. január 31.

Trafik

kulthírek
SUNDANCE A vasárnap véget ért Sundance Filmfesztiválon az amerikai produkciók közül a drámai kategóriában Courtney Hunt műve, a Frozen River nyert (két asszonyról, akik illegális emigránsokat csempésznek be az USA-ba Kanadából), a dokumentumfilmek között pedig Tia Lesson és Carl Deal rendezése, a Trouble the Water (a New Orleans-i árvíz túléléséről). A nemzetközi mezőny drámai kategóriáját a svéd Jens Jonsson rendezte Ping Pongkingen (A pingpong királya), a dokumentumfilmek között pedig a brit James Marsh munkája, a Man on Wire nyert: előbbi két tizenéves testvér viszonyáról szól, utóbbi Philippe Petit francia légtornászról, akit a New York-i ikertornyok között kifeszített kötélen engedély nélkül bemutatott mutatványát követően letartóztattak.

UB40 mínusz 1 28 év után otthagyja együttesét Ali Campbell: a UB40 énekese a hivatalos közlemény szerint szerint nem szólókarrierre vágyik, s nem is a többi zenésszel, köztük testvérével különbözött össze, hanem azért döntött így, mert elviselhetetlenül megromlott a viszonya a zenekar menedzsmentjével.

DÍJ A zsűri nagydíját és Marjai Virág révén a legjobb női alakítás díját nyerte el Nemes Jeles László Türelem című alkotása az angers-i fesztiválon. Triesztből közönségdíjjal térhet haza Szirmai Márton rövidfilmje, a Szalontüdő. Az év európai filmzeneszerzőjének járó díjat veheti át márciusban Kremsben Víg Mihály - ekkor vetítik itt Tarr Béla új filmjét, A londoni férfit, melyet Forgács Péter új művével (Saját halál; Nádas Péter írásából) és Fliegauf Benedek Tejútjával egyetemben műsorra tűzött a most zajló 37. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál.

HARRY POTTER ÉS A PAPÍR RENDJE Nem a szerződés szerint megkívánt minőséget garantáló (az FSC, azaz a Forest Stewardship Council pecsétjével ellátott) környezetbarát papírra nyomtatták Finnországban a Harry Potter-sorozat hetedik és utolsó kötetét, ezért a szerző, J. K. Rowling megakadályozta az árusítását - nyomtathatják újra, a tervezett megjelenés napjáig, március 7-ig. Nálunk február 9-én kerül az üzletekbe a Harry Potter és a Halál Ereklyéi, valamint a Harry Potter Tesztkönyv.

MEGHALT HEATH LEDGER A 28 éves ausztrál színészre házvezetője talált rá manhattani lakásában, ágyban feküdt, körülötte nyugtatók és altatók. Az első rendőrségi jelentések szerint öngyilkosságra utaló jelet nem találtak. Két éve ilyenkor még Oscar-jelöltként írtak róla, s a mostani versenyben is van egy filmje, a Bob Dylanről szóló I'm Not There. Utolsó, már kész filmje az új Batman-darab: a The Dark Knight premierje nyáron esedékes. Halála nehéz helyzetbe hozta Terry Gilliam The Imaginarium of Doctor Parnassus című, forgatás alatt lévő produkcióját. Az Ausztráliában tinisztárnak számító Heath Ledger hollywoodi karrierje 20 éves korában, 1999-ben kezdődött, legemlékezetesebb alakítását sokak szerint a Brokeback Mountain - Túl a barátságon című Ang Lee-filmben nyújtotta.

GYÁSZ Januári első számunkban még arról szólt a hír, hogy a tavalyi esztendő legjobb világzenei lemezeinek listáján a második helyen végzett Andy Palacio Watina című albuma, most pedig arról kell beszámolnunk, hogy hazájában, a közép-amerikai Belizében (Brit-Hondurasban) a választási kampányt is elhomályosította a hír: 48 éves korában elhunyt az ország legnépszerűbb muzsikusa, a garifuna nyelv és zenei kultúra nagykövete. Andy Palacio halálát agyvérzés és szívroham okozta. Rosszullétekor egy chicagói specialistához szállították volna helikopterrel, de útközben oly mértékben romlott az állapota, hogy visszafordultak vele: inkább hazájában érje a halál. Andy Palacio nyáron a Sziget világzenei nagyszínpadának fellépői között lett volna, említett lemezéről: Narancs, 2007. június 14.

MAGYAR FILM 2007 A Harmadik Shrek (737 ezer néző, 674 millió forint), a Harry Potter és a Főnix Rendje (610 ezer néző, 556 millió forint) és a L'ecsó (572 ezer néző, 466 millió forint) mögött az SOS Szerelem! a 6., a Megy a gőzös pedig a 12. helyre került a tavaly Magyarországon bemutatott filmek ranglistáján. A 2007-ben bemutatott 28 magyar film összesen 1294 millió nézőt vonzott, akik 889 millió forintot hagytak a pénztárakban - ez jelentős visszaesés 2006-hoz képest, amikor 25 magyar premierhez 2113 millió nézőt és 1531 milliárd forintot regisztráltak, főképp Goda Krisztina két sikermozija, a Szabadság, szerelem és a Csak szexÉ jóvoltából. (Az adatokat a Filmiroda Igazgatóság bocsátotta lapunk rendelkezésére a lapzártánk után kezdődő Filmszemléhez időzítve.) Íme, a tavalyi magyar termés (zárójelben a bemutató időpontja):

1. Sas Tamás: SOS Szerelem! 239 ezer néző, 220 millió Ft (február)

2. Koltai Róbert: Megy a gőzös 209 ezer néző, 185 millió Ft (október)

3. Ternovszky Béla: Macskafogó 2 169 ezer néző, 164 millió Ft (december)

4. Rohonyi Gábor: Konyec108 ezer néző, 74 millió Ft (január)

5. Szőke András: Hasutasok107 ezer néző, 42 millió Ft (március)

6. Herendi Gábor: Lora106 ezer néző, 47 millió Ft (január)

7. Bokor Attila: 56 csepp vér 68 ezer néző, 20 millió Ft (április)

8. Sándor Pál: Noé bárkája52 ezer néző, 15 millió Ft (március)

9. Szász János: "pium49 ezer néző, 18 millió Ft (március)

10. Novák Erik: Zuhanórepülés

32 ezer néző, 27 millió Ft (szeptember)

Öt filmnek sikerült 11-30 ezer közötti nézőszámra vergődnie (Buheramátrix, Az emigráns, Egon és Dönci, Overnight, A Nap utcai fiúk), 4-10 ezer nézőt érdekelt hét (Friss levegő, Nincs kegyelem, Iszka utazása, Dolina, Lányok, Csendkút, Emelet), 2-3 ezret öt produkció (Kythéra, Off Hollywood, Farkas, A hét nyolcadik napja, Boldog új élet). A lista legalján pedig 1883 nézővel, 938 ezer Ft jegybevétellel Maár Gyula decemberben bemutatott filmje, a Töredék áll, mely ennél azért több figyelmet érdemelne polgártársaink részéről.

OSCAR-JELÖLTEK Az Amerikai Filmakadémia 5829 szavazati joggal rendelkező tagja decemberben megkapta a szavazólapot, a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég összesítette a visszaküldött bejegyzéseket, s ezek alapján a múlt héten nyilvánosságra hozták, hogy az egyes kategóriákban melyik öt-öt produkció várhatja reménykedve február 24-ét. Ma még nem tudni, miként zajlik majd a 80. Oscar-est a hollywoodi Kodak Theatre-ben: ha nem ér véget addig a forgatókönyvírók sztrájkja, akkor nem kizárt, hogy a sztárok szolidaritása miatt elmarad a vörösszőnyeges ünnep, és "csak" kihirdetik az eredményt, mint nemrég a Golden Globe-díjak esetében.

Az esélyesek listáját nyolc-nyolc jelöléssel a Joel és Ethan Coen rendezte No Country for Old Men és a Paul Thomas Anderson rendezte There Will Be Blood vezeti a hét-hét kategóriában jelölt, Tony Gilroy rendezte Michael Clayton, illetve a Vágy és vezeklés előtt. Három kollégájával ellentétben e brit produkció rendezője, Joe Wright saját kategóriájában nem került be az első öt közé - ott van viszont Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly) és Jason Reitman (Juno). Nem került be a legjobb nem angol nyelvű film díjára jelöltek közé sem a Taxidermia, sem a Cannes-ban nyertes román 4 hónap, 3 hét, 2 nap, viszont első alkalommal van ott kazah produkció, Szergej Bodrov műve, a Mongol. Vetélytársai: Beaufort (izraeli, rendezte: Joseph Cedar), Die Fälscher (osztrák, Stefan Ruzowitzky), Katy– (lengyel, Andrzej Wajda), 12 (orosz, Nyikita Mihalkov).

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.