Tartalom

Narancs XX. évf. 5. szám (2008-01-31)

Publicisztika

Publicisztika

Jajkiáltvány - A közgazdasági elitképzésről

Ez egy megkésett manifesztum. Régen meg kellett volna írnom, hisz amiről szól, már '89 előtt is nyugtalanított. Nem tehettem azonban, mert kötött a szakmai logika. Aki az eszmék kurrens történetét hideg fejjel szeretné követni, tartsa távol magát a programmatikus érveléstől. Másfél éve - remélem, csak átmenetileg - kiléptem a "pártatlan nézelődő" szerepéből, az ELTE új Közgazdaságtudományi Tanszékének egyik kezdeményezője lettem. Jelentem, el vagyok fogulva. De hát mi értelme közreadni egy megkésett kiáltványt? Visszakérdezek: mi értelme visszazárni az asztalfiókba? Talán már nem időszerű? Én lennék a legboldogabb, ha ebben az értelemben is megkésett lenne. *

Publicisztika

Csak semmi meglepetést!

A népszavazás végeredményét e pillanatban még tippelni is merészség lenne. A közvélemény-kutatások eredményes igeneket és csekély számú nemeket jósolnak, ami jó kis verés lenne a koalíciónak. Másfelől 2,1 millió szavazó az nagyon sok, és azt se lehet tudni, hogy a 15 százaléknyi hardcore szocialista szavazó elmegy-e, nem-e, aztán lehet, az SZDSZ is hoz pár tízezer lelkes nemezőt, szóval erre a medvebőrre sem innánk előre.

Egotrip

Egotrip

Titokzokni (Beépített konyhaszekrény)

A hírszerzés 1993 és 2005 között számos oknyomozó újságírót megfigyelt, titkosszolgálati források szerint egyesek telefonját le is hallgatták. Volt olyan, akinek a kidobott papírjait majd tíz éven keresztül gyűjtötték a háztartási szemétből, hogy információt szerezzenek a munkájáról. Más esetben egy fogadót tartottak megfigyelés alatt, mert azt feltételezték, hogy az újságíró ott találkozik a forrásával. A legmegdöbbentőbb a titkosszolgálati módszerek közül azonban az volt, hogy öt újságírót sikerült beszervezniük, akik rendszeresen jelentést adtak a hírszerzésnek kollégáik kutatásairól, szakmai terveiről, vagy éppen a fizetésükről.

Egotrip

Öt és feles (Õszi versenyek 2.)

(lovi) Good Love River biztos nyerőként szétesett a cél előtt pár méterrel. Hévízi megint jobb arcát mutatja. Simb Illusion már kezdett mutatkozni az ősz elején. K. Dezső a turfot böngészi, ahelyett, hogy a versenyt nézné. Trójai betűfaló a lovin. Kiránduláson is a térképet nézi, nem a tájat. Pedig, ha körülnézne, látná - mit is? Az új, nagy, randa, posztmodern lelátót. Látná a napot, mely úgy mutatkozik, ragyog az égen, akár Simb Illusion ősz elején. Õsz vége van, vagy ez már a tél? A tavasz? Ki tudja.

Külpol

Külpol

Szuharto halott - Hulla- és dollárhegyek

Indonézia második elnöke 1967-től 1998-ig vezette a világ negyedik legnépesebb országát. A három évtized először gazdasági felemelkedést, később hanyatlást hozott. Szuhartót tekintik minden idők legkorruptabb politikusának. Az ő nevéhez fűződik egy tömeges gyilkosságokba torkolló kommunistaellenes kampány, amelyet tartós elnyomás követett, és több, a szigetország elszakadni kívánó területeit erőszakosan pacifikáló helyi háború.

Külpol

Olasz kormányválság - Bajközép

Az Olaszországot 2006 májusa óta kormányzó balközép koalíció a múlt héten két bizalmi szavazásból csak egyet úszott meg. A szenátusi többség elvesztése után Romano Prodi benyújtotta lemondását; a jelek szerint ezúttal nem egy kedélyesen obligát olasz kormányválsággal van dolgunk.

Belpol

Belpol

Agrártámogatások nyilvánossága - Kielégítetlen vágyak

Néhány hét múlva megismerhető lesz, hogy kik kapják a birtokméret alapján járó támogatásokat, és mennyit. Közpénzről lévén szó, ennek éppen ideje volt - más kérdés, hogy a megismert adatok a hazai földtörvény miatt a nyugat-európaihoz fogható döbbenetet valószínűleg nem fognak okozni.

Belpol

Az eltűnt sajóládi erdő nyomában - Csonkolás

Január elején a természetkárosítás miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntette meg a BAZ megyei rendőrség a sajóládi erdő kiirtása ügyében. A fák nagy részét ellopták, a már megritkított erdő maradékát az erdészet termelte ki. A természetvédők szerint ehhez az Európai Bizottság engedélye kellett volna.

Indul a népszavazási kampány

Belpol

Megfújta a harsonákat

Noha a törvény betűje szerint a kampány csak a népszavazás időpontjának múlt heti államfői kihirdetése után indulhatott volna, a Fidesz már másfél éve, az SZDSZ pedig ez év eleje óta akciózik a maga igaza mellett. A lényegről, a három kérdésről azonban egyelőre kevés szó esik - legalább mi próbáljunk meg beszélni róla. De előtte idézzük föl, hogyan - és miért - jutottunk el idáig.

Gazdaság

Gazdaság

"A mohóság úrrá lesz a józan észen" - Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a hitelválságról

Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság közvetett hatásait még senki nem tudja felmérni. Egy biztos: a magyar banki gyakorlat az elmúlt években ugyanazokkal a módszerekkel tette könnyebbé a hitelhez jutást, mint amelyek az Egyesült Államokban a válság kialakulásához vezettek. De itthon még a jenhitelek növekvő aránya is veszélyt jelenthet.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül bergengót

A mi részünkről Izbéghy tanácselnök látta vendégül az osztrák alpesi sízők csapatát, ne szerénykedjünk: a női nemzeti válogatottat. Na, azért ne Niki Hospra gondoljanak, a múlt század hetvenes éveinek elején járunk.

Trafik

étel, hordó - METROPOLITAN

Egyszer tényleg fontolóra kéne venni a Csontzenész javaslatát, s találni lelkes emlékezőt, aki katalógust készítene a budapesti utcákról ilyen volt (1990 előtt), ilyen lett alapon.

Trafik

csontzene - Szegény Csajkovszkij

Február másodikán Csajkovszkij-maratont (ez lassan már magyar epidémia az első és zseniális Mozart-maraton után) rendeznek a MűPa különféle termeiben; reggeltől estig tart a dalidó, melyet 21.00 órakor a Budapesti Fesztiválzenekar fellépése koronáz meg, ekkor Fischer Iván a 4. szimfóniát vezényli.

Zene

Zene

Õfelsége tengeralattjárója - UK Subs, The Vibrators (koncert)

Lehet persze a punk haláláról beszélni. Valójában meg is halt ez a műfaj már jó néhányszor; a Ramone fivérekkel együtt mondjuk egy kicsit, akik annyira hűek voltak egymáshoz, hogy cirka két év leforgása alatt hagyta itt az árnyékvilágot mindegyikük. A Ramonest tehát már az életben nem fogjuk látni, a Sex Pistolst is csak akkor, amikor Johnny Rottenéknak elfogy a pénzük, és előrángatják az annak idején kiebrudalt Glen Matlockot meg valami ügyesebb kezű faszit, aki a színfalak mögött csöndben végigdobolja Paul Cook helyett a számokat, amíg emberünk azzal van elfoglalva, hogy lehetőleg ne túl látványosan zuhanjon ki a dobcájg mögül.

Zene

Élt 112 percet - Julian Schnabel: Szkafander és pillangó (film)

Félve közelítünk a betegágyhoz, mert a takarók alatt az esetek nagy részében egy aranyszínű szobor fekszik, a lázlapra meg az van írva, hogy igaz történet, tessék illő megrendüléssel viseltetni a páciens irányában. A felszólítást gyakran maga a beteget játszó színész teszi közzé, ha nem is ezekkel a szavakkal, de saját mestersége nyelvén, a rendező legnagyobb támogatását élvezve. Emberi számítás szerint a haldoklásról semmi újat nem mondhat a mozi: nem azért, mintha már mindent elmondott volna, ellenkezőleg; azért, mert soha egyetlen igaz szava sem volt ehhez az állapothoz. Most sincs. Csak a technika van, amivel változatos szögekből lehet rögzíteni, amint a színész igény szerint eljátssza a kis- és nagyhalált.

Zene

Nagy zabálás - Ödön von Horváth: Mit csinál a kongresszus? (színház)

Ritka tudatos és reflektált szerzővel van dolgunk: a darab írója, Ödön von Horváth nemcsak azt tudta, mit csinál, hanem azt is, hogy miért, sőt, még azt is, hogy mi célból. A Katona József Színház bemutatójához készült, ismét példás műsorfüzetből (szerkesztette és a szövegeket fordította Ungár Júlia) lényeges információkat kapunk a darab kontextusáról és arról is, hogyan illeszkedik ez a dráma a fiatalon meghalt író életművébe.

Zene

Csövesek - Carl Woideck: Charlie Parker; Lewis Porter: John Coltrane (könyv)

A dzsesszisták tudatában - és valahogy a zenetörténet logikája szerint is - Parker és Coltrane mintha egymásnak adta volna át a csövet; ha Parker volt a dzsessz Mozartja, úgy bizonyosan Beethoven szerepét vitte Coltrane. Ami a bécsi klasszikában a szonátaelv, az volt a dzsesszben a blues, és Coltrane éppen a blues Parker által megkezdett lebontását vitte végig.

Zene

Lemennek békába - múm: Go Go Smear The Poison Ivy (lemez)

A múm (csak így, csupa kisbetűvel) még az amúgy is sokszínű, tehetségek tekintetében módfelett gazdag izlandi zenei életben is kuriózumnak számít - produkciójuk egyszerre mellbevágóan meglepő és egyben bájos is, már amennyire ezt a sűrűn alkalmazott elidegenítő effektusok lehetővé teszik.

Képzőművészet

Fotó

Képzőművészet

Az összesűrűsödött idő

Szilágyi Lenke két kiállítása

Magyarországon a fotóművészet a felsőfokú oktatás, a művészettörténet és a műtárgypiac mostohagyermeke - igen későn, 1985-ben indult be az Iparművészeti Főiskolán a fotó szak, tavaly jelent meg Szilágyi Sándor átfogó fotóművészeti könyvének első része, és ma is csak elvétve találhatunk olyan műkereskedelmi galériát, amelynek kínálata csakis fotókból áll -, ellentétben a nyugati világgal, ahol a kortárs fotográfiának a hetvenes évek eleje óta komoly irodalma és kiépült galériarendszere van. A háttérbe szorított, lesajnált és el nem ismert művészeti ág mégis "kitermelte" a maga egyéni hangú, professzionális fotóművészeit - köztük Szilágyi Lenkét, akinek most egyszerre két kisebb kiállítása látható.

Képzőművészet

Adjunk ki lemezt! - A mikrokiadók varázslatos világa

Ha a lemezeket is elveszik, mi marad akkor nekünk? Rémesek a kilátások. Válságban a zeneipar, a befektetők kivonulnak, a sztárok siránkoznak, a lemezboltok lehúzzák a redőnyt. Az internet az első számú felelős és a könnyen kezelhető tömörített hangfájlok. Pedig az mp3-nak elvileg örülnünk kéne. Nem kell idealista kiberhippinek lenni ahhoz, hogy az ember belássa, mekkora eredmény, hogy a zene megszabadult az otromba, múlt századi hanghordozók béklyóitól, és digitális jelként szabadon terjedhet a világháló labirintusában, a kodályi gondolat jegyében mindenki számára elérhetően. Mégsem örülünk. És nem csak azért, mert a kedvenc zenéinket nézegetni, simogatni, dédelgetni is akarjuk. Az igazi probléma az, hogy az mp3 kereskedelmi egysége a szám (dal, tétel), és ez előbb-utóbb az albumformátum halálához vezet.

Képzőművészet

Fiatal művészek és komolyzenei impresszáriók - A hangolás kezdetén

Évente nagyjából százan végeznek a Zeneakadémián, ebből 50-60-an klasszikus hangszeres előadóművész szakokon. S bár nem készült még felmérés arról, hányan ragadnak meg közülük az előadóművészi pályán, az akadémia rektorának becslése szerint csak a diákok fele kerül zenekarhoz - és mindössze egyből vagy kettőből lesz szólista. Ahhoz ugyanis nem elég a tehetség.

Film

Film

Szunyókálni egyet a szabadban - Julian Schnabel filmrendező, festőművész

Borzas szakállal és kedves felesége, a spanyol divattervező lila pizsamakreációjában interjúzta végig Cannes-t. Közben persze a Szkafander és pillangóért 56 évesen átvette a legjobb rendezés díját. Csak megszületnie lehetett nehéz: hivatásos festőként a 80-as évek óta rendkívül felkapott, dollármilliókért kelnek el neoexpresszionistának mondott képei; műkedvelő filmesként pedig épp a minap jelölték rendezői Oscarra, miután a Golden Globe-ot már megkapta. Az már csak hab a pizsamáján, hogy filmje - ami mától megy nálunk is - még a forgatókönyv, az operatőri munka és a vágás kategóriájában is nyerhet Oscart.

Tudomány
Sport

Sport

Amerikai futball - Rekordok könyve

Kizárólag a mi kedvünkért megismétlik az amerikai futball legjobb tavalyi mérkőzését, amikor a New England Patriotsnak az utolsó meccsen kellett bebiztosítania a százszázalékos alapszakaszt a relatíve gyenge New York Giants ellen.

Lélek

Lélek

"Nem vagyunk robotok"

Antal Emese dietetikus

Minden második magyar elhízott vagy túlsúlyos, a gyerekek közül is egyre többen küzdenek súlyproblémával, de a többség csak akkor változtat egészségtelen táplálkozásán, ha már belebetegedett. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint az emberek bűnbakot keresnek, és inkább hisznek az erőfeszítés nélküli fogyással ámító csodakapszulákban.

Gasztro