kulthírek

  • .
  • 2009. február 12.

Trafik

GRAMMY: PLANT NAPJA Öt kategóriában jelölték, s mind meg is nyerte a Los Angeles-i Grammy-gálaesten Robert Plant és a vele szereplő bluegrass-énekesnő, Alison Kraus, köztük a - világszerte visszaesést mutató albumeladások ellenére is - legnagyobb presztízsű legjobb album díját: Raising Sand. A Viva La Vida jóvoltából három díjat szerzett a Coldplay, s az angol sikersorozathoz hozzájárult a legjobb új előadó díjával elismert húszéves londoni énekesnő, Adele, a Wall-E filmzenéjét szerző Peter Gabriel és az alternatív albumok között győztes In Rainbows révén a Radiohead is.
Nyolc jelölésből négy díj jött össze Lil Wayne-nek, övé a legjobb rapalbum: Tha Carter III. További nyertesek: Eagles, Bruce Springsteen, Jose Feliciano, Burnin' Spear, Bela Fleck, Natalie Cole, Al Green, Randy Brecker, Terence Blanchard, Cassandra Wilson, B. B. King, Pete Seeger, Metallica, Daft Punk, Mars Volta, They Might Be Giants, Ladysmith Black Mambaso, Blind Boys of Alabama, valamint Al Gore egykori alelnök az An Inconvenient Truth című spoken word albumáért.

DALÍ-MÚZEUM BERLINBEN A Leipziger Platzon megnyílt Salvador Dalí új múzeuma, melynek két emeletén különböző magángyűjtemények összesen mintegy háromezer Dalí-alkotásából válogatott ideiglenes kiállításokat rendeznek. Az első címe egészen egyszerűen: Dalí - Die Ausstellung.

KURTÁG: 80 A január végi cannes-i zenei vásár, a MIDEM díjainak átadásán a legjobb kortárs zenei album kategóriájában díjra jelölt három produkció között volt a Kurtág: 80 - Concertante, Zwiegespräch, Hipartita, etc. című album, de végül a BMC kiadványa előtt a finn Saariho Notes on Light, Orion, Mirage című művét jutalmazták. Kurtág György néhány nappal később, az Extremely Hungary rendezvénysorozat keretében a New York-i Carnegie Hallban, majd a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban adott hangversenyt.

KORTÁRS, KÖZÉP-KELETI Megérkezett a Közép-Kelet kortárs képzőművészete London egyik legmenőbb, trendformáló helyszínére: a Saatchi Gallery május 6-ig nyitva tartó Unveiled: New Art From The Middle East című kiállításán palesztin, libanoni, tunéziai, iraki és legnagyobb számban iráni művészek mutatkoznak be. A hagyományos női muszlim viseletre és egyúttal a vallási előírások mögötti zárt világ megismerésére, a titkok leleplezésére utaló címnek megfelelően számos alkotás foglalkozik tradíció és modernitás viszonyával. Az illusztrációinkon látható Ghosts című installáció arctalan imádkozóit az iráni Kader Attia alufóliából készítette, a tunéziai Nadia Ayari Wshh című festményén sugdolózó nők képe a kívülről áthatolhatatlannak tetsző világ intim pillanatát rögzíti, az iráni Shadi Gadirian fotósorozata pedig különböző kultúrák attribútumait ütközteti.

BARBIE 50 ÉVES Március 9-én ünnepli 50. szülinapját Barbie baba: a 29 centiméterrel, Barbara Millicent Robert néven született ifjú hölgy a New York-i játékvásáron kezdte meghódítani a világot. Azóta generációk nőttek fel a trendekhez folyamatosan alkalmazkodó játékszeren, melynek gyártója, a Mattel azonban mostanában az eladások jelentős csökkenését kénytelen regisztrálni. A kedvezőtlen tendencia ellen hathat, hogy a február 13-20. közötti New York-i Divathét egyik eseményeként ötven tervező mutatja be Barbie ihlette kreációit. Barbie bevonult a kortárs művészet átértelmezésre ingerlő ikonjai közé is - illusztrációinkon Alex Sandwell Kliszinsky humanoid Barbie-t és partnerét ábrázoló fotója, és egy Angelina Jolie-ra fazonírozott Barbie, Noel Cruz alkotása.

FILMSZEMLE UTÁN, BERLINALE ALATT Budapesten véget ért a 40. Magyar Filmszemle, a német fővárosban megkezdődött a Berlinale: a versenyben nincs magyar film, viszont a jövő csillagainak Shooting Stars elnevezésű mustrájára meghívott tíz fiatal európai színész között helyet kapott Tóth Orsi, a játékfilmek között pedig szerepel az angol Peter Strickland Erdélyben játszódó, magyar színészeket és operatőrt alkalmazó műve, a Katalin Varga. Van magyar munka a Generation szekcióba beválogatott Mamma Moo and Crow című animációs filmben is, melyet az itt élő orosz Igor Veyshtagin rendezett svéd-német-magyar koprodukcióban. A fal ledöntésének 20. évfordulója alkalmából vetített NDK, szovjet, csehszlovák, román, lengyel és bolgár művek mellett műsorra tűzték Bódy Gábor Kutya éji dala, Jeles András Kis Valentino és Vető János Trabantománia című filmjét is.

A szemle fődíját, az Arany Orsót a játékfilmek között Mátyássy Áron Utolsó idők című alkotása nyerte el, a legjobb tévéfilm Ferenci Gábor műve: A barátkozás lehetőségei. A dokumentumfilmes fődíjon Somogyvári Gergő és Feszt Judit Csempelevél és Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című munkája osztozott, s a kisjátékfilmek között is két legjobbat talált a zsűri: Ujj Mészáros Károly: Alena utazása, Schwechje Mihály: Hideg berek. A legjobb alakításokat Lukáts Andor (Príma Primavera; Mázli) és Ubrankovics Júlia (Majdnem szűz) nyújtotta, a rendezői díj Gárdos Péteré (Tréfa), a Simó Sándor nevét viselő elsőfilmes-díj pedig Szajki Péteré (Intim fejlövés) és Szabó Simoné (Papírrepülők) lett.

Figyelmébe ajánljuk