rés a présen - Budapest Prenzlauer Bergje - Schönberger Ádám szervező, rapper, színész

  • .
  • 2009. december 10.

Trafik

rés a présen: Mit kell tudnunk a hanukáról, miért fontos ez az ünnep? Schönberger Ádám: A hanuka a karácsonyhoz időben közel eső nyolcnapos ünnep, amely a Makabeus-lázadás és egyben szabadságharc sikerére, valamint annak legfontosabb eseményére, a Jeruzsálemi Szentély újraszentelésére emlékezik. Érdekes, az utóbbi pár száz évben nem is annyira jelentős zsidó ünnep, napjainkra egyfajta zsidó karácsonypótlékká vált, ajándékozással egybekötve.
Az Egyesült Államokban például már ciki csak a télapót nyomatni, mindenképp ki kell rakni egy Happy Chanukkah feliratot is valahova, és erre is ráépült egy gagyiipar, mint a karácsonyra. Itthon a legtöbb zsidó család karácsonyozik, és csak szépen lassan kezdenek megjelenni a hanukai motívumok a karácsonyfa körül.

rap: A december 11-től 19-ig tartó, Negyed6Negyed7 elnevezésű hanukafesztiválnak mi a koncepciója?

SÁ: Annyira kézenfekvő, hogy ha van egy régi pesti zsidó negyed a VI. és VII. kerületben, zsinagógákkal, Zsidó Múzeummal, ami ráadásul Budapest Prenzlauer Bergje lett, akkor ezt "fel kell dolgozni". A fesztivál ennek a negyednek a közös ünnepe hanuka alkalmából. Ha az ember körbejár, és leül beszélgetni a megannyi kávézó, étterem, szórakozóhely, galéria, alternatív közösségi ház és könyvesbolt vezetőivel, arra is rájön, hogy szinte kivétel nélkül gondolnak is valami közöset erről a helyről. A programokat az egyes helyek önmaguk rakták össze - a Marom Budapest pedig koordinálta a helyek közötti együttműködést. Azt tartottuk szem előtt, hogy a negyedre és a hagyományra kreatívan és innovatívan reflektáljunk. Lesznek koncertek, dj-k, színházi estek, performanszok, kiállítások, gyerekprogramok, író-olvasó találkozók, gasztronómia, előadások és persze beszélgetések - a nyolc nap alatt közel 130 rendezvény 28 helyszínen. A részletes program a negyed6negyed7.com oldalon olvasható.

rap: Ismersz máshol hasonló rendezvényeket?

SÁ: Ez a városrészt megmozgató összefogás, ami ezúttal a leghangsúlyosabb része a programnak, valamilyen szinten megvalósul Krakkóban a zsidó fesztiválon, a Kazimierzben, de ott ez inkább egy kirakatrendezvény, és kevésbé reflektál a valóságos, lokális tartalmakra, mint az N6N7.

rap: Mivel foglalkozol még?

SÁ: Mindenféle underground dolgot csinálok. Talán a legtöbbet a TÁP Színházzal foglalkozom, itt mindig próbálunk egy darabot, ha nem kettőt, és körülbelül minden hétre esik előadás is. Aztán van egy rapformációnk Máthé Zsolttal: a ZuSammen. Rappelek héberül is a Hagesherben, amiben lassan már egytucatnyi hihetetlenül jó zenész játszik. De írtam már pár színházi előadásba dalszöveget, utoljára a Zsidó Színház Arturo Uijába. Emellett dolgozom a Sirályban és a Marom Budapestben, akikkel nemcsak a Negyed6Negyed7-et szervezzük, hanem a Bánki-tó Fesztivált és még nagyon sok rendezvényt év közben is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.