mi a kotta? - Különleges világnap

  • .
  • 2011. október 20.

Trafik

"Miután beoltották, a fiú egy ideig hol ideges fájdalmaktól, hol láztól szenvedett, ami nemegyszer az életét is veszélybe sodorta. Második vagy harmadik évében egyszer már holtnak hittük, és megrendeltük a koporsóját.
Ez a nyugtalanító korszak hatesztendős koráig tartott. Ebben az évben hallotta egyszer, hogy Ries cisz-moll zongoraversenyét játszom. Franz a zongora fölé hajolva egészen elmerült a zenében. Este, mikor rövid kerti sétájáról bejött, a darab témáját dudorászta. Elénekeltettük vele még egyszer. Nem tudta, mit énekel. Ez volt zsenijének első jele." A büszke apa, Liszt Ádám emlékezett vissza ekképpen egy szem fia legelső éveire. A kis Franzira (képünk 13 esztendősen mutatja), akinek kétszázadik születésnapját egész évben ünnepeljük ugyan, ám amelyet valójában most szombaton fogunk megülni - világszerte. Merthogy október 22. egyenesen World Liszt Day gyanánt ígérkezik: a legkülönfélébb hazai és külhoni városokban megrendezendő Krisztus oratórium-előadásokkal, seregnyi más koncerttel, valamint rádiós és televíziós műsorfolyamokkal. A mondott oratórium meghallgatására leginkább a bazilikabéli produkciót választanánk, ahol is a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar adja majd Liszt "zenei testamentumát", Kocsis Zoltán vezénylete alatt (október 22., nyolc óra).

A fél századon át épített, "bazilikai fátumoktól" sújtott szentegyház kész formáját Liszt már nem láthatta, ellenben a 200. születésnap másik fő helyszínét annál jobban ismerhette mint munkahelyet és mint otthont egyaránt. A Régi Zeneakadémián ugyanis születésnapi fesztivál ünnepli a művészegyetem alapítóját és névadóját: három teljes napon át, a Liszt számára oly fontos Faust-tematika kidomborításával, s kivált az elmélyült, áhítatos művek előzongorázásával. A fesztivált Jandó Jenő indítja (október 21., két óra), a szombat délelőttöt és kora délutánt a Klukon Edit - Ránki Dezső művészpár három koncertje uralja (október 22., fél tizenegy, tizenkét óra, fél kettő), a születésnapot Bogányi Gergely zárja (október 22., öt óra), s még vasárnapra is olyan muzsikusok jutnak, mint Hauser Adrienne, Lantos István, Perényi Miklós vagy Lajkó István.

S természetesen a Művészetek Palotájában is megülik a Liszt-zsúrt, nem is akárhogyan. A nagy tehetségű visszatérő vendég, Gyenyisz Macujev ugyanis szombaton este Liszt két "hivatalos" zongoraversenye, valamint a Haláltánc zongoraszólóját is kipergeti majd az "budai Danubia Zenekar kíséretében (Nemzeti Hangversenyterem, október 22., fél nyolc). S bár gondolhatnánk, hogy ezekben a napokban más zeneszerzővel akár meg se próbálkozzanak a zenekarok, azért a Concerto Budapest pénteki, félig Liszt-koncertjén Mahler V. szimfóniája is felhangzik majd (Nemzeti Hangversenyterem, október 21., fél nyolc), míg szerdán Kocsis és zenekara Csíky Boldizsár kortárs művét Sosztakovics I. gordonkaversenyével és Mozart Requiemével fogja elénk adni (Nemzeti Hangversenyterem, október 26., fél nyolc).

S mivelhogy kezdeni is apával és fiúval kezdtük, hát péntek este Kurtág György és ifj. Kurtág György közös szerzői estje vár a Millenáris Teátrumban, jeles francia és svájci vendégmuzsikusokkal (október 21., fél nyolc).

Figyelmébe ajánljuk