mi a kotta? - Traktorgarázsban?

  • .
  • 2009. augusztus 13.

Trafik

Az előttünk álló héten jószerével és kis túlzással egyetlen valamirevaló zenei programot kínál számunkra a főváros, igaz, azt az egyet mindjárt két ízben: a Budafest keretében kétszer is előadják ugyanis a Békés András 1986-os rendezésén alapuló, ámde Kovalik Balázs által frissen felpaskolt Sevillai borbélyt (Operaház, augusztus 16. és 18., hét óra).
Az ifjan kis Adonisznak becézett "pesarói hattyú" (képünkön testi szépségének immár érettebb állapotában) másik, szintén 1816-ban írt vígoperája, a felettébb modern című Az újság, avagy házasság pályázat útján viszont Barcelonából jön el a lakásunkig, amennyiben kábelcsomagunkban még ott a Mezzo (augusztus 15., fél kilenc). S ha már ily rövid úton eljutottunk a tévéműsorig, hát okvetlenül összpontosítsuk figyelmünket a 3SAT hétvégi programjára, mert ott a Salzburgi Ünnepi Játékokra tekintettel mindhárom Mozart-Da Ponte-opera műsoron szerepel majd. Pénteken a tavalyi Don Giovanni (augusztus 14., negyed kilenc), vasárnap a 2006-os, Nikolaus Harnoncourt vezényelte Figaro házassága (augusztus 16., negyed kilenc), s ami a fő: szombaton az idei, Fischer Ádám munkáját ámultató, pazar Cos“ fan tutte kerül adásba az Ünnepi Játékok július 30-i bemutatójáról (augusztus 15., negyed kilenc). Ugyancsak szombaton, ám immár a Bartók rádió műsorán fog felcsendülni egy leginkább vájt fülűek és connaisseurök számára csábító opera: Olivier Messiaen Assisi Szent Ferenc című, 1975 és 1983 között komponált háromfelvonásosa, melyet az áprilisban Pesten vendégelt Ingo Metzmacher vezényletével, amszterdami felvételről közvetítenek majd (augusztus 15., fél nyolc).

A budapesti pangást ellensúlyozandó a Zempléni Fesztivál majd kirúgja a ház oldalát széles jókedvében és még szélesebb kínálatával. A borkóstolóval egybekötött vagy vacsoráztató koncerteket e helyütt most nem is említve, csütörtökön a pár hónapja lapunk által is interjúvolt Farkas Gábor Schubert-Liszt-vezérfonalú tokaji zongoraestje (Kulturális és Konferencia Központ, augusztus 13., nyolc óra), míg pénteken a Pompakedvelő Miklós herceg kedves hangszerére szerzett barytonkompozíciók hollókői bemutatója (Porcelánmúzeum, augusztus 14., négy óra) követel figyelmet. Szintén pénteken, ám a Porcelánmúzeumnál jóval különlegesebb színhelyen, a Disznókő szőlőbirtok traktorgarázsában hangzik majd fel a Budafoki Dohnányi Zenekar filmslágerkoncertje, Harry Potterrel és a Rózsaszín párduccal (augusztus 14., fél kilenc). A fesztivál záróhangversenye azután messze odahagyja a profán régiókat: a sárospataki református templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekar Haydn A Megváltó hét utolsó szava a keresztfán című áhítatos művét játssza, s a tételek között a gordonkaorgánumú Mécs Károly recitálja majd a vonatkozó újszövetségi passzusokat (augusztus 16., nyolc óra). Bevégeztetett, mondanánk a szenvedéstörténet zárószavával, azonban a szünet után új szám következik: a kamaszzseni Mendelssohn 16 évesen szerzett Esz-dúr Oktettje. Még az a harmatos, zsenge!

Figyelmébe ajánljuk