mi a kotta? - Uamh-Binn

  • .
  • 2009. október 15.

Trafik

Az e heti cikkünkhöz csatolt fotón egy nevezetes barlang bejárata látható, s ha az olvasó fejében szerencsésen párosul a zenei és a turisztikai jártasság, hamarjában ki is találhatja, hogy mely zenekari nyitány kapcsolódik e festőien romantikus természeti képződményhez. Ha ehhez még idemásoljuk az alábbi meghatározást: szigetcsoport az Atlanti-óceánon, Skócia partjaitól északnyugatra, Nagy-Britanniához tartozik, több mint 500 szigetből áll; nos, akkor már szinte bizonyosan feldereng a helyes megfejtés - Mendelssohn Hebridák nyitánya, melyet gyakorta a Fingal barlangja elnevezés alatt emlegetnek.
Mendelssohn húszévesen, első szigetországi útja során, 1829-ben járt e vadregényes tájékon, s az Osszián-dalok által megénekelt ír mitológiai hős kavernája, melyet gael nyelven - lásd címünkben! - a dal barlangjának neveznek, itt, egész pontosan Staffa szigetén ihlette meg a zeneszerzőt. Az utóbb a porosz koronahercegnek (a későbbi IV. Frigyes Vilmosnak) dedikált nyitány az MR Szimfonikusok Mendelssohn-estjét indítja a Nemzeti Múzeumban, és a Stephen D'Agostino vezényelte koncerten a Baráti Kristóf szólójával felhangzó e-moll hegedűverseny, valamint a Szentivánéji álom kísérőzene is műsoron szerepel (október 16., fél nyolc - a Bartók adón is hallgatható).

Mendelssohn említett brit körútjához kapcsolódik a 15 évesen írt 1. c-moll vonósszimfónia is, melyet a londoni Királyi Filharmonikus Társaság mutatott be 1829 májusában. Mi most az "budai Danubia Zenekar szombati koncertjén hallhatjuk, mely program egyébiránt egy másik, szintén évfordulós csodagyerek, az éppen 160 éve elhunyt Frédéric Chopin emléke előtt tiszteleg (Zeneakadémia, október 17., nyolc óra). A még Varsóban bemutatott f-moll zongoraverseny, valamint a kedvelt Andante spianato és grande polonaise brillante szólistája Szilasi Alex lesz, akinek formálódó Chopin-lemezsorozatát komoly kritikai elismerés kíséri.

A romantika másik egzotikus csodagyermekét és parádés zongoristáját, Liszt Ferencet az Egri & Pertis duó idézi majd a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, ahol is a komponista magyar rapszódiái a meghirdetés szerint ezúttal "másképpen" adatnak elő (október 21., fél nyolc). A zene és a tudomány dialógusát ígérő koncert előadója Eckhardt Mária, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója lesz. S mert e hétre még egy zseniális - majdnem - fiatalkorú elkövető jut, a pazar Szentpétervári Filharmonikus Zenekar Rachmaninov 1892-ben, azaz 19 évesen komponált 1. fisz-moll zongoraversenyével nyitja műsorát. A 31 éves pianista, George-Emmanuel Lazaridis és a zenekart 1988 óta irányító Jurij Tyemirkanov közös produkcióját a második részben a Hattyúk tava megunhatatlan vagy legalábbis verhetetlenül népszerű részletei követik majd (Nemzeti Hangversenyterem, október 19., fél nyolc).

S persze mindeközben zajlik a Budapesti 'szi Fesztivál: vasárnap az egykor szintén csodagyermekként ámult Perényi Miklós társaságában ad koncertet az UMZE Kamaraegyüttes Bachtól Eötvösig, Ligetiig, valamint Perényi saját szerzeményéig ívelő programmal (Millenáris Teátrum, október 18., fél nyolc). A flamand Muziektheater Transparant előadása egyszerre ígéri a Collegium Vocale Gent Schubert-dalait, a kortárs komponista Annelies Van Parys zenéjét, s prózai beszámolókat a II. világháború hétköznapi nácizmusáról (Millenáris Teátrum, október 16., hét óra). A produkció címe, melyet e helyütt most mi is megszívlelünk: RUHE.

Figyelmébe ajánljuk