rés a présen - "A tolókocsiban is zúzni fogjuk" - Szikszai Rémusz színész

  • .
  • 2010. június 24.

Trafik

rés a présen: Mik a fő szempontjaitok a Duna Televízió Kikötő című műsorának készítésénél? Szikszai Rémusz: Ötödik éve vezetem a Kikötőt, de voltak más, tematikus jellegű sorozataim is, mint például a cenzúráról szóló Indexre téve. Alapjáraton engem színházi és irodalmi jellegű témák alkalmával "dobnak be", de készítettem három dokut a Sziget Fesztiválról is.
Ha témát "viszek", akkor leginkább erről a területről. Mivel ez kulturális magazinműsor, az éppen aktuális események határozzák meg a szerkesztési elveket. Manapság pénzszűke miatt egyszer egy héten, pénteken délután látható. Voltak ennél jobb periódusok is, amikor heti ötször este 10-től nyomattuk.

rap: Lesznek-e tematikus adásaitok a nyáron?

SZR: Ott folytatom, ahol abbahagytam: nincs rá pénz. Az előző években minden jelentős zenei, színházi és operafesztiválon ott voltunk, így értük el a jubileumi ezredik adást, amit épp most rögzítettünk Pécsett, a POSZT-on.

rap: Gyakran fordultál meg szervezőként, színészként nyári fesztiválokon. Idén is így lesz?

SZR: Tavaly nyáron elkészült A Tenkes kapitánya című musical, amiben én játszom a filmből is jól ismert gonosz osztrák várurat, Eberstein ezredest. Mivel nagy sikerrel játszottuk (11 000-en látták), idén júliusban újra látható a siklósi várnál, ahol egyébként a filmet is forgatták anno.

rap: Az eddigi legnagyobb sikerű darabod, a Mulatság műsoron van még? Miben játszol még mostanában?

SZR: Villányban lesz augusztus elején az Ördögkatlan Fesztivál, ott megy a Mulatság, immár hagyományosan. Játszom a Nemzetiben az Úri muriban, az Új Színházban 3 darabban (Még egyszer hátulról, Édentől keletre, Ahogy tetszik), no meg az előbb emlegetett Mulatságban a Bárkában. Ezt szerintem még a tolókocsiban is zúzni fogjuk - szoktuk mondani röhögve Kapával és Pepével.

rap: Újabban egy irodalmi sorozatot is csinálsz Új Ararát Estek címmel. Miért Ararát, és mitől irodalom?

SZR: Ararát, mert ott kötött ki Noé, új, mert az Új Színházban volt, és estek, mert este van. Ismert írók, költők, zenészek olyasmit csinálnak ezen az estén, ami belőlük fakad ugyan, de nem tartozik szorosan a mindennapi munkájukhoz. Például Závada Pál azokból a dalokból énekel meg fütyöl, amelyek a regényeiben szerepelnek, és persze van beszélgetés is. Az is elég érdekes szerintem, ha Szabó Lőrinc Semmiért egészen című versét feldolgozza a Ludditák és prózában Kukorelly Bandi.

rap: Erdélyi származásod miatt, gondolom, sokat jársz haza.

SZR: Nem vagyok erdélyi, partiumi vagyok. Magyarországon 100 emberből 99 valójában nem tudja, hol kezdődik Erdély, mi az, hogy Bácska, mi a Bánság, vagy hol van Galánta (szegény Kodály...). Amúgy nagyon szeretem a Balkánt, mert laza, vidám, szomorú, hazug, mint a levantei arany, és van ritmusérzékük.

Figyelmébe ajánljuk