rés a présen - Bilincs és mosoly

  • .
  • 2009. február 19.

Trafik

Török István, az első magyar fétiskávézós rés a présen: Mik a játékszabályok? Török István: A legegyszerűbb definíció talán a "bizonyos tárgyakhoz való fokozott vonzódás", akár (vagy főképpen) szexuálisan is, ebben vannak "hagyományosak": neccharisnya, tűsarkú cipő, s vannak extrémebbek: szegecses bőr melltartó, bilincsek stb. De fétistárgy lehet egy Hummer terepjáró is. rap: Milyen helyek, rendezvények, csoportok vannak nálunk? Van-e kedvenc fétisklubod, -rendezvényed a nagyvilágban? TI: Magyarországon, ellentétben az általam külföldön tapasztaltakkal, eléggé szétválik a "fétispartisok" és a BDSM-et (olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt) kedvelők csoportja.
A fétispartisok inkább öltözködni szeretnek, olyan a buli, akár egy extrém divatbemutató, a BDSM-találkozókon meg sokan vannak "civilben", viszont gyakran látni dominákat a "kutyáikkal", egyébként meg inkább vacsoráznak, mint táncolnak. Külföldön ez egyben van, baromi jól öltözködnek, miközben vadul játszanak. A kedvenc a Skin Two Rubber Ball Londonból, vagy ugyanott a Torture Garden, meg Lipcse feltétlenül, ott minden év pünkösdvasárnapján van fétisparti.

rap: Kapcsolódnak a műfajhoz jellegzetes zenék, művészcsoportok?

TI: A partikon az elektro-industrial-EBM vonal a fő, de általában többtermesek a bulik, a londoni Rubber Ballon dzsesszterem is volt. A gothic-dark vonal is megy, a lipcsei fesztivál alapból erről szól, olyan, mint egy Marilyn Manson-klip képi világa. Természetesen vannak performerek, színvonalas magazinok (Skin Two, Marquis), s megvannak ennek a műfajnak is, főleg az internetnek köszönhetően, a világsztárjai.

rap: Nálatok mi megy?

TI: Az SM's Cafe tulajdonképpen semmi újat nem hoz, csak Magyarországon az első ilyen jellegű hely. Európában legalább húsz éve vannak a fővárosokban fétisklubok. Hogy valaki szegecses bőrcuccokban jelenjen meg, talán elfogadott a heavy metal hosszú hazai története miatt, de a nyakörvek vagy a bilincsek már kiütik a biztosítékot. Nappal normális kávéház, étterem, hétvégeken táncolni is lehet. Általában nincs belépő, sőt a minden hónap harmadik szombatján rendezett SM's Extreme Fetish Party kivételével a ruházkodás is tetszőleges. Az SM's Cafe azt akarja kifejezni, hogy megvan mindenkinek a szabadsága így öltözködni, ilyen életet élni. A vendégek teret kapnak, hogy ismerkedjenek, megbeszéljék a szokásaikat. Február 21-én szombaton lesz a szokásos havi bulink fétis és SM performansszal. 28-án a Frusztráció Játszóház Fetish Party többéves múltra visszatekintő dress code-os farsangja. Közben majd elfelejtettem, február 26-án csütörtökön a kétheti rendszerességgel jelentkező "Elváltak és szinglik 30+" retróbuli, és több mint fél éve megy sikeresen a "Dekadance!" sorozatunk, mostanában kiegészítve kortárs képzőművészek kiállításaival, négyhetente vált a tárlat egészen áprilisig (www.smscafe.hu).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.