Tartalom

Narancs XXI. évf. 8. szám (2009-02-19)

Publicisztika

Publicisztika

Francia kulcs, angol WC és spanyol csizma - Európa és a protekcionizmus

Elég félelmetes az Economist hetilap február 7-i számának a borítója: egy görcsbe fagyott kéz emelkedik ki a temető földjéből. Sírkövek is láthatók, az egyiken ez a felirat: "A nagy gazdasági világválság (1929-1933) - nyugodjék békében", a másikon: "Itt nyugszik a protekcionizmus", a harmadikon eminens gazdasági nacionalistáknak (Colbert, Smoot és Howley) a nevei. Pár éve a horror rajongóit vonzó egyik internetes oldalon élénk vita bontakozott ki arról, hogy vajon honnan ered ez a hand shoots out of the ground motívum. Többen tudni vélték, hogy John Dickson Carrnak az 1935-ben írt Három koporsó c. könyvéből. Ebben magyarországi vámpírokkal riogatja egymást egy amúgy józan gondolkodású asztaltársaság, s noha van egy pillanat, amikor egy különös látogatónak köszönhetően szinte mindenki komolyan veszi a rémtörténetet, végül is senki nem hiszi el igazán. Persze aztán jól ráfáznak.

Publicisztika

A tudás fájától a törzsfáig

Magyar Narancs, 2009. február 12. Kedves MaNcs, kedves Gábor! A csillagok sajátos (bizonyos szempontból nyilván örvendetes) együttállása az, ha mind a lap olvasószerkesztője, mind a főszerkesztője, mind egy cikk írója nagy Braveheart fan, ugyanakkor ez nem kellene hamis információk továbbításában megnyilvánuljon.

Publicisztika

Előjáték

A Gyurcsány-kormány hétfőn részleteiben is vázolt gazdaságmentő csomagjáról a kövekezőket mondhatnánk el. A csomag három részből áll, ezek fej, tor és potroh. A fejben az adó- és járulékrendszer, a torban a szociális és nyugdíjrendszer változásai vannak, a potrohban meg az egyéb intézkedések. A következők szerint. Változnak az szja sávjai és aránya, csökken a munkáltató által fizetendő társadalombiztosítási járulék, emelkedik az áfa. Ezek jó változások, hevenyészett bérszámfejtésünk szerint oly módon mérséklik a munkaterheket, hogy az átlagbér körüli béreket nagyjából úgy hagyják, az azon felülieket jutalmazzák.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A modellek válsága

A jelenlegi gazdasági válságért sokan hibáztatják a politikusokat, a közgazdászokat, a bankárokat, a befektetőket, és mindenkit, akire csak rá lehet húzni a vizes lepedőt. Holott egyáltalán nem biztos, hogy bármelyikük is komolyan kárhoztatható lenne. Ez a krízis abban különbözik az utóbbi évtizedek menetrendszerűen ismétlődő válságaitól, hogy fő oka egy alapvetően új jelenség. A jelzáloghitelek bedőlése csak mellékes ok, bármi más tőzsdei buborék, mondjuk az internetlufi kipukkadása is ugyanezt okozta volna, ha éppen most történik. Márpedig tőzsdei buborékok, igen méretesek is, a dolog pszichológiai természetéből adódóan időről időre előfordulnak, és ez a jövőben is így lesz.

Pálya a magasban

Egotrip

Dzsentlmenek tündöklése és bukása

"Henry nem akarta beismerni, hogy rossz formában van, nem akarta elszomorítani az öreget. Ismét egy meccsről volt szó." (Klas Östergren: Dzsentlmenek) Nagyjából tízéves lehettem, amikor Sz. grófnő kijelentette apámnak, hogy én egy "igazi dzsentlmen" vagyok. Rá is szolgáltam a kitüntető jelzőre, mert ahányszor csak találkoztunk, mindig előre köszöntem, és ha egyszerre értünk oda, kinyitottam előtte a házunk kapuját. Szerintem akkoriban lerítt rólam, hogy mindenkinek előre köszönök és kinyitom a kaput, még úgy is, ha épp ki van törve a nagy üvegtábla, és én egyébként csak átugranék a helyén. A grófnőtől azért különösen jólesett a jelző, pláne, mert még a kovbojfilmek szinkronjánál is angolosabban mondta: dzsentlmen.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

2452 választópolgár

Magyar Narancs, 2009. január 19.

A ferencvárosi időközi választáson a sok botrány közepette sem került figyelem egy furcsaságra.

Külpol

Külpol

Madagaszkár - Elit-alakulatok

Január utolsó hetétől lapzártánkig már több mint száz halálos áldozata volt a zavargásoknak a világ negyedik legnagyobb szigetén. Voltak, akikkel államfői utasításra végrehajtott sortűz végzett, mások az utcai összecsapások során haltak meg, ismét mások fosztogatás közben bennégtek egy áruházban. - kovácsy -

Külpol

Nigéria olaja - A második műszak

Éjszaka megfúrják a multik kőolajvezetékeit, az árut uszályokkal elszállítják, és fegyverekre, kábítószerre cserélik - ilyenek a hétköznapok a Niger-deltában. A dzsungelt átszelő csővezeték elleni támadásokat gyakorlatilag lehetetlen megelőzni. A gengszterek élelmet, ruhát és fegyvereket kínálnak a munkanélküli fiataloknak az elvégzett piszkos munkáért - sok gyerek is kapható rá; a helyi szemlélet szerint az a férfi, aki elbírja a fegyvert és ölt is már vele (embert). Durica Kati

Belpol

Belpol

Baleset a Császárfürdőnél - 1. rész - Az ördög karácsonya

Emberi mulasztás okozta 1952. december 26-án azt a vasúti szerencsétlenséget Budán, a Császárfürdőnél, melynek következtében huszonhatan haltak meg a helyszínen. A baleset körülményei, ezek vizsgálata, majd az ügy utóélete azonban jól példázza az ún. népi demokrácia mindennapjait. Legát Tibor

Belpol

A nyugat-dunántúli áramkimaradás következményei - A hidegek harca

Tizenhétezer otthon maradt napokig áram nélkül Somogy, Vas és Zala megyében a január végi hóvihar miatt. Míg a szolgáltató vis maiorra hivatkozik, a polgármesterek szerint az üzemzavarért az E.ON is felelőssé tehető. A fogyasztóvédők egyesülete kötbért követel, és pereskedik. A céget tavaly már megbüntette az Energia Hivatal. M. László Ferenc

Belpol

Pécs választások előtt - Dupla vagy semmi

Nemcsak polgármestert, hanem országgyűlési képviselőt is választ Pécs az év első felében, miután Toller Lászlót jogerősen is cselekvőképtelenné nyilvánította és gondnokság alá helyezte a bíróság. A tét az MSZP számára szinte nagyobb, mint a nyári EP-választásé. B. I.

Interjú

Belpol

"Én döntöttem el, hogy így legyen"

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány

A többség és a kisebbség közötti együttélési problémák nem rendezhetők rendészeti eszközökkel. Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány nem sértett törvényt, de szavai félreérthetők voltak. Bencze Józsefet az elmúlt időszak romákkal kapcsolatos ügyeiről, például az enyingi bandáról kérdeztük.

Trafik

Trafik

rés a présen - Bilincs és mosoly

Török István, az első magyar fétiskávézós rés a présen: Mik a játékszabályok? Török István: A legegyszerűbb definíció talán a "bizonyos tárgyakhoz való fokozott vonzódás", akár (vagy főképpen) szexuálisan is, ebben vannak "hagyományosak": neccharisnya, tűsarkú cipő, s vannak extrémebbek: szegecses bőr melltartó, bilincsek stb. De fétistárgy lehet egy Hummer terepjáró is. rap: Milyen helyek, rendezvények, csoportok vannak nálunk? Van-e kedvenc fétisklubod, -rendezvényed a nagyvilágban? TI: Magyarországon, ellentétben az általam külföldön tapasztaltakkal, eléggé szétválik a "fétispartisok" és a BDSM-et (olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt) kedvelők csoportja.

Trafik

tévésmaci - A sül spirgitvorgor

E pillanatban csak annyit tudunk, hogy Törökőrön jelentős fogadóbizottság várta Sztupát és Trochét. Amint megtudunk valamit, azonnal szólunk, addig beszéljünk a madarak etetéséről.

Trafik

étel, hordó - BRASEIRO

A brazil konyháról eddig azt hittük, hogy van benne villanyrezsó, kávéfőző, pár gyümölcs, de legfőképp egy kistévé a meccsek miatt. Képzelhetik, mekkorát néztünk, amikor kiderült, hogy az Aradi utca és a Teréz körút sarkán álló, nem is oly rég megénekelt, és kifejezetten sikeresnek tűnő Grand Café Budapestet máris szétverték, hogy az eddig ismeretlen dél-amerikai konyha szentélyévé varázsolják. A pátosz nem gúny.

Trafik

chili & vanilia - Bódító, édes, titokzatos: tonkabab

Két különleges tulajdonsága is van ennek az izgalmas, lenyűgöző fűszernek. Egyrészt maga az egzotikus, összetett íz: keserű mandula, vanília, szegfűszeg, ánizs és dohány illata keveredik benne, nem véletlenül használja előszeretettel a parfümipar éppúgy, mint a gasztronómia.

Trafik

mi a kotta? - Limonádé és Leokádia

A legutóbbi alkalommal az operaház aktuális felújításpremierjének említésénél tettük ki a pontot, s most máris a varázslatos (elvarázsolt?) intézmény következő bemutatójának ajánlásán a sor. Mahagonny városának felemelkedése és bukása ugyan nem opera, inkább zenei képeskönyv, ám ettől még jócskán indokolt fokozott érdeklődéssel tekinteni a Tháliába kihelyezett produkció elé (február 21.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ Operációt követő komplikáció következtében 76 éves korában elhunyt Orlando "Cachaito" López. Az utóbbi években egymás után távoztak az élők sorából az 1996-ban összehozott kubai Buena Vista Social Club muzsikusai: a gitáros Compay Segundo, az énekes Ibrahim Ferrer, a zongorista Rubén González - Lópezzal immár bőgőse is van a mennyei zenekarnak. 85 éves korában elhunyt Gyulai Gaál János.

Trafik

Helyrajz III. - Integrált áramkör - AKKU kulturális és esélyegyenlőségi telephely

Vagy száz méterre a Szódától, kőhajításnyira a Szimplától, a Kazinczy és a Wesselényi utca sarkán 1975 óta áll az Elektrotechnikai Múzeum. Ha áthaladunk a kapualjon, rögvest a szocializmusban találjuk magunkat: régről ismerős, nemigen működő, letagadhatatlanul káeurópai fényreklámok fogadnak. Az egyik falon az antikváriumok nagy szemű baglya virraszt, a másikon monumentális felirat: "Jób", majd új sorban "arát". Továbbhaladunk, és benyitunk a túloldali épületbe, amely annak idején Budapest első áramátalakító alállomása volt: a hatvanas évek elejéig innen látták el egyenárammal a belvárost. A 16 méter belmagasságú hodályt aztán - horizontálisan - feldarabolta az Elmű: onnantól három szinten tett jó szolgálatot mint mérőóra-hitelesítő intézet. A mérhetetlen izgalmaknak századunkra vége szakadt, csak a szomszédos múzeum őrzi a feszültséget. No meg az új hely, a neve: AKKU. Kovács Bálint

Zene

Zene

opera - ROSSINI: A SEVILLAI BORBÉLY

Fodor Géza 1986-ban az állandó mozgást jelölte meg Békés András rendezésének domináns elemeként, s a Kovalik Balázs közreműködésével felújított produkció ma is dinamikusnak tetszik. Ám talán az eltelt évtizedek apasztották a maga idejében okkal üdítőnek ítélt, a konzervatív operaszcenikát Székely László díszleteivel meghaladó előadás újszerűségét, vagy meglehet, a kidolgozottság körül hibázott valami, mert hát az első szereposztás bemutatóján nem annyira a mozgás, mint inkább a konfúzió tűnt uralkodó elemnek, melyre Berta, Rosina nevelőnője maga is panaszkodik (Oh, che casa in confusione!).

Zene

koncert - YOUNG WIDOWS

A rockklubok fejlesztését illetően sajátos elképzelések élnek honfitársaink fejében, gondoljunk csak a nemrégiben megújult Rádayra, ahol a falakra mutatós új festékréteget simítottak, a teret pedig klassz fotelekkel tagolták, csak éppen a koncertterem borzalmas akusztikájával nem törődött senki sem. Ennek fényében különösen örvendetes, hogy a Dürer-kert üzemeltetőit nem a külsőségek foglalkoztatják: a klubban múlt csütörtökön ugyanaz a diszkrét, de mindenképpen otthonos lepukkantság fogadott minket, mint amikor pár hónappal ezelőtt ott jártunk, a kisterem megszólalásában azonban szignifikáns fejlődést regisztrálhattunk: a louisville-i Young Widows hangzása kellőképpen vaskos, arányos és decibeldús volt.

Zene

színház - ÉJJELI MENEDÉKHELY

Gorkij több mint százéves, sok színházi kísérletet megért darabja egy kőszínház pincéjében mint kortárs fizikai színházi revü lett előadva, egy orosz, krómozott gyorsbüfében (egyértelmű McDonald's parafrázis) Playboy-nyuszik, bohócok, konyhalányok meg utcai harcosok között. Horváth Csaba rendező-koreográfus úgy döntött, hogy felkavarja a kedélyeket Angyalföld peremén.

Zene

könyv - PÁLFI NORBERT: NOÉ BANDÁJA

Aesopus nem ment messze az állatok antropomorfizálásával: nagy elődök híján úgy is épp elég nagy hatást érhetett el, ha állatszereplőit "csak" néhány alapvető emberi tulajdonsággal látta el. Épp ezért lehet iszonyúan közhelyes, ha egy La Fontaine-nél kevésbé tehetséges szerző próbál az aesopusi fabulákhoz hasonlókat írni.

Zene

Lemez - Gyöngyök a mélyben - John Frusciante: The Empyrean

John Frusciante öt évvel ezelőtti, méltán ambiciózusnak nevezhető vállalkozásának (egyetlen esztendő leforgása alatt hat darab hosszabb-rövidebb lemezt jelentetett meg) kétféle olvasata lehetséges. A jóindulatú megközelítés szerint ilyen mennyiségnél hatalmas teljesítmény, hogy a számoknak nagyjából a fele (sőt a Shadows Collide With People-on és a The Will To Death-en inkább több) nagyszerűen sikerült, hiszen nevezzünk meg még egy kortárs rockzenészt, aki legalább ezen a nívón utána tudna csinálni egy ilyen mutatványt. Kevésbé könyörületes pozícióból Frusciante önértékelésének súlyos problémáiról lehet beszélni, arról, hogy mennyire rosszat tesz a lemezeinek, hogy képtelen legalább két lépést hátrálni, és egy ilyen, némiképp semlegesebb szemszögből megvizsgálni, melyek azok a témák, amik ténylegesen megérdemlik a nyilvánosságot, és melyeket volna szükséges inkább erős szívvel letörölni a laptopról. Greff András

Zene

koncert - PHILADELPHIAI ZENEKAR

A turnézó filharmonikusok heveny poggyászmizériája, másfél órás csúszás, s ezt ellensúlyozandó némi kamarazene és potyapezsgőzés előzte meg a philadelphiaiak meghirdetett koncertjét, mely ilyesformán mindvégig fokozottan empatikus és emelkedett hangulatban zajlott. No, nem mintha a nagy tekintélyű zenekar produkciója fikarcnyit is rászorult volna a leereszkedő együttérzésre vagy épp a szeszes kedélyjavításra, hisz a legendás telt hangzást már a programot indító Egmont-nyitányban megcsodálhattuk, aminthogy az együttmuzsikálás példás fegyelme is rögvest szembetűnővé vált.

Zene

Lemez - Csak egy van - Susumu Yokota: Mother

A japán születésű és otthon is jelentős respektnek örvendő Susumu Yokota nevét viszonylag korán megismerhette az elektronikus tánczenékért rajongó európai publikum: 1992-től jelentek meg maxijai Németországban, a következő évben pedig kijött az áttörést hozó (s már címében is emblematikus) The Frankfurt-Tokyo Connection. A sajátján kívül több álnéven (egyebek mellett Stevia, Prism) is dolgozó Yokota hamar elismerést vívott ki magának azzal, ahogy képes volt megragadni a zenei elektronika szinte minden aspektusát. Egyaránt készített alaposan, gondos mestermunkával összehegesztett technó, house, sőt elektro és breakbeat stílusú klubzenéket - ugyanakkor rendre finom ambient elektronikával kápráztatta el az efféle, otthon hallgatós zenék híveit: máig is keresett és nagyra becsült darab valamennyi, a legendás Leaf Recordsnál kiadott, szofisztikáltan koncepciózus albuma. Eme kettősség idővel elhalványult: - minek -

Zene

Lemez - Fogatlan provokátor - Morrissey: Years Of Refusal

A borítókép mindig is kiemelt fontossággal bírt Morrissey számára, lemezei azonnal felismerhető, egységes esztétikát képviselnek látványban is, már a kezdetek óta. A Smiths idején ismert és kevésbé ismert személyiségek fekete-fehér fotóit választotta, szólóban azután némileg módosult a koncepció, szinte minden lemezről Morrissey arca néz vissza, és tekintve a sorlemezek, a válogatások és gyakran több változatban is kiadott kislemezek tetemes mennyiségét, ez lassacskán egy múzeumra való Morrissey-portrét jelent. Kovács Marcell

Zene

Videojáték - Turné a nappaliban - Rocksztárszimulátorok: Guitar Hero World Tour, Rock Band 2

Rögtön az elején tisztázzuk a két játékkal kapcsolatban nyilván felmerülő közhelyes kételyeket: de bizony, egyértelműen jobb valódi színpadon állni, igazi hangszereken játszani, élőben gitározni vagy dobolni, és megtapasztalni, ahogy a rajongók ezrei szurkolnak nekünk. Csakhogy erre a potenciális játékosok 98 százalékának szemernyi esélye sincs. Ezért is találták ki a rocksztárszimulátorokat: elég egy konzol, egy Guitar Hero- vagy egy Rock Band-szett műanyag hangszerekkel, és máris átélhetjük az arénában koncertező zenekarok élményeit. Hó Márton

Zene

Színház - Zárványszínház - A soha vissza nem térő

A soha vissza nem térő - ez a címe Pintér Béla és társulata legújabb produkciójának - arra vonatkozik, hogy a darabban szó van egy nagy lehetőségről, amit meg kell ragadni, mert nem tér vissza soha. Semmi lacafaca, semmi finesz - mehetünk tovább. Csáki Judit

Zene

Kiállítás - A nyugtalan nyúl - Sarkvidéki hisztéria. Kortárs finn művészet

Míg a Molnár Edit és Páldi Lívia kurátorok által válogatott és a Műcsarnokban három évvel ezelőtt megrendezett, észak-európai művészeket (köztük finneket is) bemutató kiállítás (Álmok égő tájain) elsősorban a régió sokszínűségére koncentrált, a Ludwig Múzeumban látható és Amerikából importált tárlat középpontjában a finnekkel kapcsolatos kulturális sztereotípiák állnak. A kissé idejétmúltnak tűnő nemzetkarakterológiai megközelítés szerint - amely Marko Tapio 1967-68-ban megjelent, Finnország sajátos kulturális-politikai légkörét elemző könyvsorozatára támaszkodik - a kíméletlen, zord hidegben és a hosszú, sötét télben élő, szótlan, mélabús és melankolikus finnek minden átmenet nélkül hajlamosak a "sarkvidéki hisztériára". E vad és szélsőséges állapotba tartozik a mértéktelen alkoholizmus, a nyugtalan kóborlás, a tombolás megannyi válfaja - amelyeket egyébként a finnek intézményesült formában is gyakorolnak minden május elsején, amikor a későn érkező tavaszt nemcsak tivornyázással ünneplik meg, hanem például kórháziágy-toló versennyel is. Dékei Kriszta

Zene

Könyv - Pokoli fedélzet - Sebastian Brant: A bolondok hajója

A szellemtörténet szeszélyei úgy rendelték, hogy a német irodalom egyik parabolikus könyve, A bolondok hajója először az irodalomtörténetben bukkant fel pazar kommentárokkal - a 19. század derekán, Friedrich Zarncke kiadásában -, és csak aztán ébresztette fel újra a későbbiek érdeklődését, s helyezkedett el a figyelem belső köreiben. Huszadik századi utórezgései - Jürgen Weber szobra a nürnbergi sétálóutcában, az ehingeni Locher-emlékmű vagy Thomas Bühler rajza a kivágott NDK-címerrel, előtérben a bürokrácia, a hadiipar és az egyház mohó, hemzsegő kígyóival - egy váratlan és termékeny újjászületés jelei voltak. A mű a német irodalom nagyjainak eszméleti ősgalériáiban alig-alig volt jelen, s a tizenhatodik század közepétől egészen a huszadik századig, mondhatni, hosszú Csipkerózsika-álomban szunnyadt. Báthori Csaba

Zene

Könyv - A sarkunkban loholó Gonosz - E. T. A. Hoffmann: Az ördög bájitala

Hoffmann negyvenévesen írt, 1815-16-ban megjelent művében hiánytalanul megvan minden, ami egy vérbeli rémregényhez kell, így gyilkosság késsel, gyilkosság méreggel, vérfertőzés, kísértet, hasonmás, önmagukból a legváratlanabb pillanatokban kiforduló szereplők, s mindenekelőtt egy masszív, több évszázadon át kifogástalanul működő családi átok. D. Magyari Imre

Film

Film

film - Kilencedik mennyország

A mérleg egyik serpenyőjében az egymás mellett lehúzott harminc év minden megszokása és egymásrautaltsága, a másikban a friss vonzalom, mely a hatvan felett járó Inge és a hetven felett is igen stramm Karl között egy egyszerű nadrágigazítási tranzakció során, ők se tudják másként magyarázni; lett, alakult. Hasonlóképpen lett, alakult a film híre is: időskori szex lesz benne, hűha, persze semmi öncélúság, hisz azt nem veszi be az art-house, de a szájhagyomány azért hamar felkapja az ilyet.

Film

Film - Csoda M-ben - Danny Boyle: Gettó milliomos

Incredible India - ám mielőtt elmerülnénk a részleteiben (nem lesz rá hely), muszáj megfutnunk egy műtörténeti kört, mert önmagunknak (magyaroknak s orosz természetgyógyászainknak) tartozunk vele. Emlékeznek még a Feri és az édes élet c. hazai filmműre? Naná, hát lehet azt elfelejteni - Hollósi Frigyes ötöst nyert benne a lottón, vastag nyereményhalmozódás idején.

Képzőművészet

Képzőművészet

Oscar-díj 2009 - Iszka Hollywoodban

De jó, hogy már nem kell vízum! Viszont Máriának, ő román állampolgár, még igen. A budapesti amerikai nagykövetségen rendkívül segítőkészek, és tekintettel az Oscar-jelölésre, egyik napról a másikra kiállítják neki a vízumot. Beadjuk a kérvényt, a követség munkatársa mutatja, hova kell az aláírás. "Itt írd alá, Mária!", és ő aláírja. Kész. Mire a hölgy elkerekedett szemekkel nézi a papírt, kérdezem, mi a probléma, ő meg mutatja, hogy mi. Az űrlap alján az aláírás: "Mária". Bollók Csaba

Lélek

Lélek

"A helyemen vagyok" - Reisz András meteorológus

"A legcukibb magyar tévés!", "Imádnivaló!", "Kedvenc időjósunk." "Jókedvre derít a tájszólása!" Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa, az ELTE szinoptikus- és médiameteorológia-tanára korántsem olyan cuki, ha a hivatásáról van szó. Szíve szerint rengeteg meteorológushallgatót eltanácsolna, alkalmatlanság és a szenvedély hiánya miatt. Péterfi B. Judit

Tudomány

Tudomány

Törékeny lelkesedés - Üti-e az evolúció a teremtést?

Ahogy Hraskó Gábor múlt heti cikkéből is kitűnt (A tudás fájától a törzsfáig, Magyar Narancs, 2009. február 12.), az evolúcióelmélet nem Isten létezésének, hanem az Isten léte mellett felhozott hagyományos érvek egyikének, a Paley-féle órásmesterérvnek a cáfolata. Paley kicsit több mint kétszáz éve azt állította, hogy az élőlények bonyolult és célszerű struktúráiból épp olyan biztonsággal lehet következtetni Isten létezésére, ahogy egy óra létezéséből az órásmesterére. Érvelésének veleje az volt, hogy nem talált más magyarázatot a növények és állatok célszerű komplexitására. Darwin ötven évvel később publikált elmélete azonban egy kielégítő alternatív magyarázat. Rauschenberger Péter

Tudomány

cyberhírek

Távdiagnosztika Egy amerikai cég olyan, karóra méretű bioszenzort fejlesztett ki, mely szinte tökéletes pontossággal detektál bizonyos szív- és érrendszeri zavarokat. A szerkezet a számítógépen riaszthatja a háziorvost, vagy akár a mentőket is. Nagytakarítás A Kínai Tudományos Akadémia kutatói olyan szoftverrel segítik a pornográfia elleni fellépést, amely a szövegkörnyezetből is képes kiszűrni az illetlenséget.

Gasztro

Gasztro

Csokoládé - Táblányi öröm

Lassan fél évezrede ismeri a nyugati civilizáció a csokoládé nyújtotta örömöket - igaz, a ma oly jól ismert, szilárd formája jóval fiatalabb. Mindegy, hogy kerek vagy szögletes, fekete vagy fehér - mind-mind eltűnik a bendőkben. Barotányi Zoltán