kulthírek

  • .
  • 2009. február 19.

Trafik

GYÁSZ Operációt követő komplikáció következtében 76 éves korában elhunyt Orlando "Cachaito" López. Az utóbbi években egymás után távoztak az élők sorából az 1996-ban összehozott kubai Buena Vista Social Club muzsikusai: a gitáros Compay Segundo, az énekes Ibrahim Ferrer, a zongorista Rubén González - Lópezzal immár bőgőse is van a mennyei zenekarnak. 85 éves korában elhunyt Gyulai Gaál János.
1959-től 25 éven át dolgozott a Magyar Rádióban, zeneszerzői, hangszerelői és karmesteri tevékenysége megkerülhetetlen a hagyományos tánczene hazai történetében.

A FATVÁ 20 ÉVE 1989. február 14-én mondta ki a fatvát Khomeini iráni ajatollah Salman Rushdie fejére Sátáni versek című regénye miatt. Az iszlám halálos ítélet elvileg még érvényben van, bár az indiai születésű brit írónak már nem kell olyan szigorú védőőrizetben élnie, mint az első tíz-tizenöt évben.

INDIE vs. AIDS Előbb apránként a MySpace-en, majd CD-n is megjelent az AIDS ellen küzdő Red Hot Organization új, jótékony célú válogatása. A Dark Was The Night 32 számát összehozó együttesek és előadók: Arcade Fire, Spoon, Sufjan Stevens, Kronos Quartet, David Byrne, Yo La Tengo, Cat Power, New Pornographers, The National - többek között. Előzménye, a No Alternative 1993-ban közel 300 ezer példányban kelt el az USA-ban, rajta Nirvana, Sonic Youth, Soundgarden, Smashing Pumpkins, Pavement - ismét csak mások mellett.

JERUZSÁLEMI KÖNYVVÁSÁR Magyarország első alkalommal állított nemzeti standot az immár 24. alkalommal megrendezett Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron: február 15-20. között közel 400 kötetet mutattak be, kortárs irodalmunkat Esterházy Péter, Konrád György és Spiró György képviselte.

POSTER BOY A New York-i rendőrség elfogta, majd egy éjszaka után óvadék ellenében szabadon engedte Poster Boyt: az elmúlt év során meglehetősen ismertté vált köztéri művész több mint 400 plakátot alakított át a földalatti állomásain, s e "vandalizmus" miatt már régóta vadásztak rá. Óvatosan szokott dolgozni, nem is munka közben, hanem egy sohói galériából vitték el civil ruhás rendőrök, miután a meghívón fel volt tüntetve a jelenléte. Ezután került nyilvánosságra a neve: Henry Matyjewicz, 27 éves. Ezzel persze még nincs bebizonyítva, hogy valóban ő követte el a hirdetésekre vagyonokat költő cégeket különösen bosszantó műveleteket: őrizetbe vételének hírére más is jelentkezett, mondván, Poster Boy valójában nem egy személy, hanem egy mozgalom, bárki lehet Poster Boy. Akárhogy is, vadonatúj módon fejezi ki a maga társadalomkritikáját: munkaeszköze az éles penge és a pengeéles észjárás. Rájött, hogy az öntapadós papírra nyomtatott plakátokról kivágott részek könnyen átragaszthatók más plakátokra vagy ugyanazon plakát más helyeire. Nagyméretű képeket nehéz ennél olcsóbban alkotni. Az így - számítógépes nyelven: cut + copy + paste módszerrel - létrehozott kollázsokat és verbális poénokat a remix kultúra vizuális megfelelőiként írják le a róla szóló cikkek. Rengeteg műve van a Flickr oldalain - képeink (borotvát ábrázoló emblémája egy metróajtón, a szétpixelezett Kate Moss és Will Smith filmplakát-arcváltozata) is innen valók. A youtube.com/watch?v=21iVQ0iXs00 címen egy kisfilmen akció közben látható, begyakorolt mozdulatokkal metróállomásokat dekorál át.

BERLINALE: A NYERTESEK Két magyar is Ezüst Medvéhez jutott az 59. Berlinalén: Erdélyi Gábort és Székely Tamást a brit Peter Strickland rendezte Katalin Varga hangképének létrehozásáért jutalmazták. A fesztivál fődíját, az Arany Medvét tavaly a brazil José Padilha Elit osztag című alkotása nyerte, s az idei verseny is latin-amerikai sikert hozott: a 32 éves perui Claudia Llosa spanyol koprodukcióban készült műve, a La teta asustada (angol címén The Milk of Sorrow) a perui kormányhadsereg és a Fényes Ösvény nevű maoista gerillamozgalom sok tízezernyi ártatlan áldozatot követelő, két évtizedes háborújára visszatekintő történetével hazája első Berlinale-győzelmét aratta. A zsűri nagydíján a legjobb első filmért is kitüntetett argentin Adrian Biniez Gigante és a német Maren Ade Alle Anderen című filmje osztozott, a legjobb rendezés Ezüst Medvéjét az iráni Ashgar Farhadi vehette át About Elly angol címen futó művével. A legjobb alakításokat az osztrák Birgit Minichmayr, az Alle Anderen női főszereplője és a 72 éves, malii Sotigui Kouyate, az algériai Rachid Bouchareb London Riverjének férfi főszereplője nyújtotta. A legjobb rövidfilmet az ír David O'Reilly rendezte: Please Say Something.

FONOGRAM-DÍJ, ÉVES LISTÁK Elkészültek a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének heti eladások alapján összesített listái. A 2008-as esztendő legkelendőbb albumai a magyar piacon:

1. Filmzene: Mamma Mia

2. Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra: Musical Duett 2.

3. Deák Bill Gyula: Hatvan csapás

4. Musical: High School Musical 3: Senior Year

5. Madonna: Hard Candy

6. AC/DC: Black Ice

7. Bereczki Zoltán, Szinetár Dóra: Musical Duett

8. Nox: Időntúl

9. Palya Bea: Adieu les complexes

10. Dolhai Attila: Egy szerelem története

Épphogy kimaradt a Top 10-ből a Társulat-féle jubileumi István, a király. Rúzsa Magdi Iránytűje a 13., Zséda Rouge-a a 18. Zámbó Jimmy a Királyi duettekkel a 19. helyre tért vissza a sírból. Az MR2 Petőfi válogatása, az Egy kis hazai a 25., a Péterfy Bori & Love Band a 29. helyen végzett. A 41. Guns N' Roses (Chinese Democracy) és a 46. Coldplay (Viva la Vida) mögött figyelmeztetően tör előre a Kárpátia: az Idők szava az 57.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) tavalyi világpiaci összesítését a Coldplay vezeti 6,8 millió példánnyal, mögötte az AC/DC és a Mamma Mia áll, 8. helyezett a High School 3, Madonna a 11., a Guns N' Roses pedig a 14.

A szerdán átadott Fonogram-díjasok közül Bill (életmű), Palya Bea (világzene) és Zséda (klasszikus pop-rock) produkálta a legjobb forgalmi adatokat, az év felfedezettjének választott Anti Fitness Club az 54., az alternatív kategóriában nyertes Amber Smith Introspective-je viszont nincs a száz között.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?