rés a présen - Medencében vízibiciklizni - Vidó Andrea kultúraszervező

  • .
  • 2010. június 17.

Trafik

rés a présen: Mikor született a Gyerek Sziget ötlete? Vidó Andrea:Majd' tíz éve, és akkor a fővárosban is támogatóra találtunk. 2003-ban kaptam meg a projektet, és a szándék, hogy igényes programokat szervezzünk, művészi produkciókat mutassunkbe, máig megmaradt.
Igyekeztünk a támogatóknál elérni, hogymásképp jelenjenek meg a rendezvényen, mint ahogy szoktak, hozzanak programokat, ne molinókban, kérdőívekben gondolkodjanak. Ezáltalában sikerült. Bocs, azért kell a szponzorokról beszélni, mert a Gyerek Sziget ingyenes, és a szponzorpénzekből tudjuk megszervezni. A T-Home nélkül nem lenne. Az ötlet nagyon bevált, évről évre egyre több a látogató, és jó visszajelzéseket kapunk.Elég macerás egyébként, mert minden hét végén építünk-bontunk.

rap: Mi szabja meg, hogy milyen programok vannak?

VA: A színpadi programokat mi válogatjuk össze, de nagyon sok színház és zenekar jelentkezik. Minden évben keressük az újat, úgyhogy koncertre, színházba járunk, de nagyon kevés színvonalaszenei produkciót találunk. A színházaknál jobb a helyzet, csak a legtöbb darabot nem lehet szabadtérre kihozni. Az egyéb programoknál meg az van, hogy sokan jelentkeznek jó dolgokkal, és hailleszkednek az elképzeléseinkhez, plusz meg tudjuk fizetni, szívesen fogadjuk.Olyan programokat keresünk, amik többet nyújtanak, mint egy ugrálóvár (persze az is kell, és van is).

rap: Tervezitek, hogy nemzetköziek lesztek?

VA: Voltak már külföldi fellépőink, de azok alapból drágábbak, az útiköltség miatt. Egyelőre nem tudjuk megfizetni.

rap: Mik az idei kiemelt programok?

VA: Június 19-én lesz Kaláka- és Szélkiáltó-koncert, 26-27-én a Víz-szigeten lehet majd medencében vízibiciklizni, a Duna Múzeum interaktív programjaiba bekapcsolódni, és közben nagyon sok mindent megtudni a vízről. Az első hét végén elmaradt, de az utolsón bepótoljuk a Mese-mese-mátka programot. Egy-egy népmesét "dolgoznak" fel a gyerekekkel. Természetes alapanyagokból születnek meg a mese szereplői és tárgyai. Lehet majd tűt keresni a szénakazalban, és kis pulykákkal barátkozni. Minden évben van egy "ügyünk" is. Idén a szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem jegyében az Európalánta Egyesülettel együttműködve a speciális nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknak próbálunk segítséget nyújtani, tanácsadással, fejlesztőjátékok, programok bemutatásával.

rap: A nagyok Sziget Fesztiváljára szabtok-e korhatárt? Van-e átfedés a látogatók között?

VA: Biztos vagyok benne, hogy van átfedés, de szerintem a Szigetre már csak a szülők jönnek,elég kevés gyereket hoznak ki, pedig itt is vannak gyerekprogramok a Vándor Vurstliban.A Szigeten már a kutya se nézi, hogy ki milyen programra megy be. Illetve vannak olyan sátrak, ahova csak 18 éven felüliek mehetnek, de ide sem a program, hanem a támogató miatt.

Figyelmébe ajánljuk