rés a présen - Új vérrel - Kátay Zoltán kultúrfelelős

  • .
  • 2010. november 4.

Trafik

rés a présen: November 5-én indul a Millenárison a Babel Sound Fesztivál. Mi ez? Kátay Zoltán: Idén nyáron indult balatoni helyszíneken, azért, hogy koncertekkel teremtsünk alkalmat a magyarok és a világ kultúráinak bemutatására.
A budapesti fesztivál fókuszába helyeztük a zsidó, az arab és a cigány kultúrát, hogy az utóbbi évtizedben elmélyülő civilizációs és kisebbségi konfliktusokra a magunk módján válaszoljunk.

rap: Kik lépnek fel?

KZ: A program gerincét a dalaiban a fajgyűlölet ellen küzdő, szókimondó Rachid Taha, a marokkói származású izraeli Shlomo Bar, a szintén marokkói származású magyar Said Tichitivel közös koncertje, az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt fellépése adja, míg a Les Touffes Krétiennes és az Anselmo Crew szolgáltatja a talpalávalót szombat estére.

rap: Kik a kedvencek?

KZ: Kétségkívül Rachid Taha és Shlomo Bar a két legismertebb fellépő. Mindketten - ahogy Kiss Erzsi is - új albumot mutatnak be, de talán a legérdekesebbek azok a még névtelen zenekarok, amelyek egyenként 5-6 ország zenészeiből verbuválódtak, vegyítve különböző kultúrákat. Így kerül egymás mellé a Sleeping Camels zenekarban például a lengyel vibrafonos, Bernard Maseli és az elefántcsontparti basszusgitáros-énekes, Manou Gallo, vagy a Taram zenekarból Bojana Nikolic szerb énekesnő és az egyiptomi neyművész, Mohammed Antar, esetleg a harmadik bandában a flamencoénekes Paloma Povedano és a fiatal tunéziai qanunművész, Daly Triki.

rap: Mi újat hoz a Babel Sound a hazai zenei életbe?

KZ: Ha a közönség is úgy akarja, és elegendő nyitottsággal fordul a kezdeményezés felé, akkor leginkább talán lendületet, hogy a kezdeményezés felpezsdíti az érdeklődést.

rap: Örök kérdés: mi a világzene?

KZ: Nekem - szűk értelemben véve - bizonyos nép tradicionális zenéjéből táplálkozó műfaj, amely azt elhagyva, más műfajokkal, más felfogásban vagy éppen modern technikával frissül fel. Nehéz lenne favoritot kiemelni, de az elmúlt időben Mali zenéje kötött le talán legjobban, a Tinariwen vagy Habib Koité.

rap: Hol lesz legközelebb BS?

KZ: Lesz? Van: hétvégén a Millenárison. Amúgy meg utána is érdemes résen lenni, mert kisebb vagy nagyobb koncertek bármikor lehetnek, annyi biztos, hogy a Balaton mellett jövő nyáron mindenképp folytatjuk.

Figyelmébe ajánljuk