Tartalom

Narancs XXII. évf. 44. szám(2010.11.04.) (2010-11-04)

Publicisztika

Publicisztika

Vak vagy bátor? - A Fidesz adócsomagjáról

A Fidesz-kormány olyan radikális változtatásokat hajt végre az adórendszerünkben, amilyeneket a rendszerváltás óta nem láttunk. A főbb elemeket már ismeri az olvasó. A nyáron bejelentett, már az idei évvel kezdődő bank- és biztosítóadó (kb. 140 milliárd bevétel 2010-re) után a kormány hasonló struktúrában, idéntől kezdődően három évig a bolti kiskereskedelemmel foglalkozó, elsősorban a nagy és külföldi tulajdonban levő vállalatokra évi 40 milliárd, a távközléssel foglalkozókra 70 milliárd, az energetikával foglalkozókra 60 milliárd, kérdéses alkotmányosságú ágazati sarcot vet ki.

Publicisztika

Autós, fizess!

A helyszínen kiszabható szabálysértési bírság felső határát a jelenlegi 20 ezer forintról 100 ezer forintra emelné három fideszes politikus - Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán - múlt pénteken az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslata. A törvény 2011. január 1-jén lépne hatályba - jogorvoslatnak, fellebbezésnek helye nincs. No részletfizetés, nuku méltányosság. A hajtóvadászat hamarosan kezdődik, pontosabban újult erőkkel folyik tovább.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Államügyecske

"Az emberek kétféle módon tehetik hivatásukká a politikát. Vagy úgy, hogy 'érte' élnek, vagy úgy, hogy 'belőle'." (Max Weber)

A jobb lázadása

Egotrip

Szabályok és illúziók

Kevés igazán spontán dolog van az emberi együttélésben. Még a legspontánabb reflexeinket, mint a nevetést is imitáljuk, mint a tévéstúdiókban, a végeláthatatlan sitcomokban; így a képernyő előtt is gyakran van az embernek olyan érzése, hogy a spontán viselkedés végső soron illúzió. Legintimebb pillanataink és érzéseink is kondicionáltak, legföljebb nem olyan nyilvánvalóan, mint a színpadon. Az élet színház - vonhatná le a következtetést a lépcsőházi bölcs, okosan bólogató szociológussal a háttérben, akinek forradalmi meggyőződései a spontaneitás szükséges voltáról és tudományos nézetei a spontaneitás lehetetlenségéről rendszerint kiábrándítóan megjósolható anarchiában egyesülnek.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kihalásra ítélve

Az Alkotmánybíróság (AB) lapzártánk után esedékes móresre tanítása, jogköreinek megnyirbálása - amit az után helyezett kilátásba a kormánytöbbség, hogy az AB megsemmisítette a kétmillió forint feletti végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról szóló törvényt: erről beljebb még értekezünk - egyfelől értelmezhető úgy, mint a Kósa-féle gazdasági szükségállapot beharangozása. Eltakarítani minden akadályt a nemzetgazdasági hatékonyság útjából!

Külpol

Külpol

Kuba - A forradalom vége

Az amerikai The Atlanticnak adott interjújában Fidel Castro nemrég beismerte: a kubai modell nem működik. Ezzel ugyan a világ és - különösen a "modellel" naponta küszködő - 11 millió kubai már évtizedek óta tisztában van, mégis jó hallani épp attól a politikustól, aki leginkább felelős mindazért, ami 1959 óta a szigetországban történik.

Belpol

Az 1945-ös választások

Belpol

A szabadság egyetlen napja

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1945. november 4-én tartották a világháború utáni első nemzetgyűlési választásokat Magyarországon. Maga a szavazás minden tekintetben törvényes volt, ám ezzel együtt sem tekinthető többnek, mint a szovjetizálódás egyszeri demokratikus intermezzójának.

Belpol

Esztergom polgármesterváltás után - Elhúzódó búcsú

Tíz év után Esztergom lakossága leváltotta a fideszes Meggyes Tamás polgármestert, és elsöprő többséggel Tétényi Éva független jelöltet választotta meg. A Fidesz városi szervezete azonnal bejelentette, hogy megfellebbezi az eredményt, és még az eskütétel előtt közölte: nem vállalnak alpolgármesteri tisztséget, viszont elvonnák a polgármester összes jog- és hatáskörét.

Belpol

A Fidesz kiiktatná az Alkotmánybíróságot - Túl erős testület

Az Alkotmánybíróság (AB) jogkörének megnyirbálását helyezte kilátásba a Fidesz, miután a testület elmeszelte a kétmillió forintnál nagyobb végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvényt. Nemcsak az ellenzék tiltakozott, hanem az AB is nyilatkozatban közölte: döntései mindenki számára kötelezőek.

Belpol

"Más az értelmezési keretünk" - Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója

A Fidesz egyrészt mintha a Jobbik programjából írná kormányzása forgatókönyvét, másrészt elindult a féldiktatúra irányába. A Magyar Gárda jelenleg nem találja a helyét, ezért következő feladatként segíteni kell újra felvirágoztatni a félkatonai szervezetet. Szabó Gábor, a Jobbik vidéki felépítéséért felelős pártigazgató továbbá arról is beszél, mit tanult a MIÉP bukásából.

Zene

Zene

könyv - DIMITRI VERHULST: SEMMIVÉGRE

A belga (flamand) író kocsmazajoktól hangos gyermekkorából már volt alkalmunk mintát venni, a filmfeldolgozás (Szarul állnak a dolgok) hamarabb eljutott hozzánk, mint maga a feldolgozott mű. Az ilyen összehasonlításokból rendre az irodalmi mű szokott győztesként kikerülni, mintegy figyelmeztető ujjfeltartás gyanánt azok irányába, akik a perújrafelvételt szorgalmaznák.

Zene

film - KÖNNYÛ NÕCSKE

A high school vígjátékoknak is van lelkük, és ez a lélek egyszer csak fogja magát és kebeléről - vagy, hogy pontosítsunk, a Könnyű nőcske hősnőjének kebeléről - sóhaj fakad. Be jó is volt a nyolcvanas évek hasonszőrű tinigimiizéiben hősnősködni, mert ha nem is mindig John Hughes rendelt, a kamaszfájások híresen empatikus professzora, azért majdnem mindben akadt egy Cusack vagy egy Dempsey, akiért érdemes volt egy monológ reményében az erkély felé kacsingatni.

Zene

Film - Balsors, akit - Ethan és Joel Coen: Egy komoly ember

Mire odáig jutunk, hogy a szerencsétlen kis zsidóból (kicsi, értsd kisember, zsidó, értsd zsidó) kétségbeesésében előtörjön; de én egy komoly ember vagyok! - már megtörtént a córesz, sőt egy ideje már úgy záporoznak szegény fejére a córeszok, mintha a jóisten rajta felejtette volna a hüvelykjét a God against Man videojáték tűzgombján. De hát mit vétett ez a szerencsétlen, amiért a teremtő ilyen csúnyán kibabrált vele? Rossz férj lenne? Nem rosszabb, mint az utcájából bárki. Rossz apa lenne? Simán hozza a kertvárosi átlagot. Akkor tán a hivatását hanyagolja, vagy ami még ennél is nagyobb bűn, a hitközségi kötelezettségeit? Mesebeszéd! Nem, nem és nem: Larry Gopnik az égvilágon senkinek sem vétett semmit, Larry Gopnik se nem szent, se nem bűnös, Larry Gopnik egy minden lakóközösségre jutó komoly ember, akinek felesége van, két gyermeke, háza, kertje, megtakarítása, és aki egy szép napon halkan belelép. És mert zsidóként lép bele, s teszi ezt a hatvanas években és abban az Amerikában, melyre Midwestként vagy a lapos Közép-Nyugatként hivatkoznak az útleírások, mi sem természetesebb, mint hogy a cipőjére tapadt és egyre sürgetőbb szagú szerencsétlenséget egy meglehetősen egzotikus környezetben hordja ki, marihuánás cigaretták és hanukagyertyák, jiddis dalcsokrok és Santana Abraxasa között.

Lemez

Zene

Leonard Cohen: Songs From The Road

Cohent alighanem mindenki bírja, azt a végtelenül érzéki, zsíros hangját, azt a magára növesztett egykedv és fegyelmezettség mögül előkúszó méla és borongó fájdalmat, amely a legtöbb dalára jellemző. Nem állítom, hogy szorosan követtem az immár 76 éves kanadai énekes pályafutását, viszont ott volt mindig is stabilan az örökké elő-elővehető, újrahallgatható őskedvenceim sorában.

Zene

Kiállítás - A tömeg művésze - Fernando Botero

Botero azon művészek közé tartozik, akiket a kortárs művészettel hivatásszerűen foglalkozók (a műértők és szakmabeliek) hajlamosak lesajnálni. Míg korábban sajátos formanyelvét ("perverz és már az első látásra gusztustalan") vagy alakjainak megformálását kritizálták ("Mussolini és egy ostoba parasztlány frigyéből világra jött szörnyszülöttek"), a mára világhírű alkotót azért ítélik el, mert több mint ötven éve "ugyanazt" festi, ráadásul hihetetlen termelékenysége óhatatlanul lerontja műveinek színvonalát. De még ha elfogultak is vagyunk, mindenképpen megéri élőben megnézni a "kövér nők festőjeként" elhíresült, Kolumbiában született alkotó munkáit - a reprodukciók ugyanis távolról sem adják vissza képeinek sajátos világát.

Zene

koncert - JOE BONAMASSÁT

a modern blues-rock új csodagyerekeként kezeli a média: a mindössze harminchárom éves gitáros saját néven kihozott lemezei évek óta lelőhetetlenül kúsznak fel a Billboard-listára. Nem is érdemtelenül, hiszen a tavaly kiadott The Ballad Of John Henry tényleg az utóbbi tíz év egyik legjobb ilyen irányú lemeze, a címadó nóta riffjét pedig - ahogy azt Bonamassa felkonferálta - a világ tizenkettedik legjobbjának hozták ki egy újságírók által kezdeményezett szavazáson.

Zene

Könyv - Békát a falhoz -Boldizsár Ildikó: Meseterápia. Mesék a gyógyításban és a mindennapokban

Még a magas ingerküszöbbel rendelkező hazai média is felkapta, hogy az Üveghegyen túl és az Óperencián innen, a Balaton-felvidéki Paloznakon megnyílt a világ első Meseterápia Központja. Az alapítványi pénzből festői környezetbe álmodott intézmény kilenc hónapig épült; szeptember 30-án, a magyar népmese napján (Benedek Elek születésnapján) adták át. Ekkorra időzítették a majdan itt folyó munka szellemi alapköveként definiált Meseterápia bemutatóját is, amelyet szintén kilenc hónap alatt "hordott ki" a mágikus számokhoz láthatóan vonzódó szerző.

Zene

könyv - ROSS MACDONALD MOZGÓ CÉL

című regénye úgy kezdődik, mint a legjobbak: "A világoskék pára a kanyon mélyén olyan volt, akár a lassan égő pénz füstje." Egy ilyen hasonlat leveszi a lábáról az embert, pláne, ha akkora bűnregény-rajongó, mint e sorok szerzője. De aztán...

Zene

Színház - A siker kudarca - Háy János: Nehéz

Aki ismeri Háy János írásait és Bérczes László rendezéseit, az tudja, hogy itt nem író és rendező szerencsés, ámde többnyire mégiscsak véletlenszerű találkozásáról van szó, hanem egy mikrokozmoszon végzett kölcsönös munkálkodásról: két művész dolgozik a kimondás és megmutatás lehető legintenzívebb színházi formáján.

Zene

film - TERHES TÁRSASÁG

Ha már egyszer olyan fergetegesen vicces volt (nem volt az) a Másnaposok, és módfelett sikeres is (számlákkal bizonyított), nosza, csak őriz még valamit az asztalfiók; akármit-bármit, csak minél előbb újra pipiskedhessen Zach Galifianakis. A Másnaposok rendezőjének új filmje a Másnaposok sztárjával: a nyitó hétvége máris zsebben, s ha még hozzávesszük a komikus erőműként szinte önjáró Robert Downey Jr.-t is, aki bármit elvisz a hátán, sokaknak szép karácsonya lesz a Warnernél.

Zene

színház - MESE A TÛZPIROS VIRÁGRÓL

Klasszikus zenés mesejáték formájában vitte színre a tíz éve alakult Karaván Művészeti Alapítvány társulata Karnauhova és Brauszevics orosz meséjét. A színésztanoda gyermek- és ifjúsági társulata a megszokott módszerével dolgozott, amely azon alapul, hogy tehetséges cigány és nem cigány tanítványok, valamint profi színészek együtt próbálnak, játszanak, közösen értelmeznek, tanulva egymástól, nagy odafigyeléssel.

Zene

lemez - ÓRIÁS: PÉLDÁK HULLÁMOKRA

Mivel nagyjából két hónap múlva már mindannyian csak múlt időben beszélünk majd a huszonegyedik század első évtizedéről, talán nem értelmetlen leltárba venni a hazai underground általános csapásirányait. Ebben a dekádban két - végül is könnyen járható, csak épp nem túl izgalmas - úton haladtak a fiatal "földalatti" zenekarok.

Film

Film

"A bűvös ötödik hallgatás" - Egyedi Péter - Óriás, Isten Háta Mögött

Az egykori Annabarbi gitáros-énekese, Egyedi Péter két kimondottan sikeres produkcióban is érdekelt. Az Annabarbi basszusgitárosával, Örményi Ákossal alapított popos, fülbemászó gitárzenét játszó Óriás második nagylemeze nemrég jelent meg (kritikánkat lásd a Visszhang rovatban), másik zenekara, a jóval elvetemültebb hangzásokkal operáló Isten Háta Mögött pedig - ahol Bokros Csaba alapító gitáros helyére nemrég Sándor Dániel került - épp a napokban fejezi be a negyedik albumát.

Film

"Az írás hozza a bukásélményt" - Háy János író

Első négy színdarabja 2004-ben jelent meg kötetbe gyűjtve. Néhány év szünet után visszatért a drámaíráshoz: a Völgyhidat a tavalyi év legjobb magyar drámájának választotta a Színikritikusok Céhe, Nehéz című darabját pedig október végén mutatta be a Bárka. Ír regényt, verset, novellát is - mi a drámaírásról kérdeztük.

Trafik

Trafik

étel, hordó - CASSIS

Semmi kétség, az Arany János utcai metróállomás mögött - a Bazilika irányában - terül el a belváros szíve, ám errefelé is akadnak szépségtapaszért sóhajtozó foltok: ha például azt mondjuk, Vadász utca, egészen biztos, hogy nem fut össze a nyál az idegenvezető szájában. A Bank utca egy fokkal jobb (rémesebb), de a metróállomás környékén az is jellegtelen, mint a kórházi ágynemű.

Trafik

tévésmaci - Krokodilok népes társasága

Amikor Sztupa és Troché Vonyarc keresésére indultak, először a burgyingot fésülték át, de hiába, nem leltek egy árva nyomra sem. Változtatni kellett a módszeren.

Trafik

chili&vanília - Chitarra

A Rómától 150 kilométernyire fekvő, Teramo nevű kisvárosban van egy kisvendéglő, a La Cantina di Porta Romana. Étlapja természetesen nincs, az van, amit aznap este főztek.

Trafik

mi a kotta? - Bájital és hevítő

"Tagadhatatlan, hogy szerzőnek hosszú évek sorára volt szüksége, mielőtt e nagy művét bevégezheté, de végre mégis sikerült, s ma már birtokában vagyunk e dalműnek, mely nagybecsűnek nevezhető, s mely - az ahhoz megkívántató szükséges erők feltartása mellett - nagyon sokáig dacolni fog az idő vasfogával. [...] Erkel legújabb dalművében nem kerülheti ki az észlelő hallgató figyelmét azon körülmény, hogy abban a magyar zenének mindinkább magasabb művészi régiók felé törekedő szellemszárnyai már erősen kifejlődve, hatalmasan kezdenek maguk mellett csapkodni, hogy nemsokára azok magaslataira felszálljanak." A pályatárs Mosonyi Mihály méltatta ekképpen 1861 tavaszán a frissen bemutatott Bánk bánt, s a közeli napokban magunk is szabadon mérlegelhetjük majd a nagybecsű dalmű, a hatalmasan csapkodó szellemszárnyak és az idő vasfoga erőviszonyait.

Trafik

rés a présen - Új vérrel - Kátay Zoltán kultúrfelelős

rés a présen: November 5-én indul a Millenárison a Babel Sound Fesztivál. Mi ez? Kátay Zoltán: Idén nyáron indult balatoni helyszíneken, azért, hogy koncertekkel teremtsünk alkalmat a magyarok és a világ kultúráinak bemutatására.

Trafik

kulthírek

CSONTVÁRY ISZTAMBULBAN Röviddel a Csontváry-kiállítás megnyitása után, november 4-től a 19. századi orosz festészet klasszikusainak kiállítása látható az isztambuli Pera Múzeumban.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XXVII.

Könyv

Fittyet hányt

Gábor Andor (1884-1953)

Volt a cselédnóták világforradalmára és magyar szocialista Heine, élces humorista és divatos színpadi szerző. Ma a legtöbben alighanem a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska révén ismerik a munkásságát, ámde súlyos tévedés lenne, ha ezért Gábor Andort szimpla operettkommunistának vagy netán afféle csiribiri írónak vélnénk.

Tudomány

Tudomány

Hülyerobotverseny - Az öncélúság öröme

Ahhoz, hogy egy szerkezet kiérdemelhesse a "hülyerobot" címet, három feltételnek kell megfelelnie. A legfontosabb, hogy ne legyen hasznos funkciója - aminek nyilvánvaló kultúrakritikai vonatkozásaira itt nem térhetünk ki. A második, hogy legyen vicces, nevettesse meg a közönséget, amiből máris kiviláglik, hogy a hülyerobot a tömegszórakoztatás eszköze, miáltal a két feltétel között máris ellentmondás keletkezik, hiszen a nevetésélmény tiszta haszon, nem is szólva az eladott jegyek ellenértékéről. Márpedig jól ment a bolt, nemhogy az utolsó székig, de az utolsó lépcsőig megtöltötte a termet a korosztályok teljes spektrumát felvonultató közönség. Végül a harmadik feltétel: a robotnak mechanikus vezérléssel kell rendelkeznie, és ennek fejlettségi szintje is a versengés tárgya -

Tudomány

cyberhírek

Széles sáv Egy telekommunikácós szolgáltató széles sávú internetet biztosított a Mount Everesten: átadták Nepál első 3G-s mobilhálózatát a Himaláján fekvő alaptáborban. Walkman Aflopilemez után újabb legendás, három évtizedes hardvertől, a Walkmantől búcsúzik el feltalálója, a Sony: a japán anyavállalatnem gyárt többésétálómagnót, ám kínai licencelőktől továbbra is érkeznek majd Sony címkés kazettás készülékek. Spamkirály Az orosz hatóságok nyomozást indítottak a világ egyik legnagyobb spamküldő oldalának üzemeltetője, Igor Guszev ellen. Az oldal bezárt, és ezzel világszerte ötödével csökkent a kéretlen reklámlevelek száma. Hullámvasút Felépült a világ legnagyobb fedett vidámparkja Abu-Dzabiban.

Tudomány

Az amfetamincsalád karrierje - Gyors, gyors, lassú

A mostanság illegális pszichostimulánsok közül tán az amfetaminfélék futották be a legváltozatosabb karriert. Egy ideig bárki recept nélkül is tömhette magába őket, s meglehet, hogy a számunkra fájdalmas 1954-es futball-vb-döntő sorsa is a speeden fordult meg - ráadásul legálisan!

Tudomány

"Belső indíttatás és természetesség" - Kálmán László nyelvész

Bár már nálunk is ismertek a nyelvérzék és ezzel párhuzamosan a nyelvtudás fejlesztésére használt módszerek, a magyarok nyelvtudása ma még mélyen az uniós átlag alatt van. Az ELTE BTK Elméleti Nyelvészet szakcsoportjának docensével egyebek mellett az okokról, a felzárkózás lehetőségeiről és a nyelvtehetség mibenlétéről beszélgettünk.

Tudomány

Idegennyelv-oktatás tegnap és ma - Félúton

Tudjuk, mondjuk: az idegennyelv-tudásunk gyalázatos. De a keserűség talán mégsem tökéletesen indokolt: egyre többen tudunk ugyanis egyre több nyelven, a szakemberek pedig az elmúlt két évtizedben a nyelvoktatás egyértelmű fejlődését észlelték.