tévésmaci - A hosszú nyakú sül

  • .
  • 2009. november 19.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché a nagy lanovka-összehasonlítást (nlö) végezték, valahogy mindig cudar idő volt, ami nem kedvezett a sok utazással járó felmérésnek. Szlovákiában a szél kicsavarta a fákat, Eperjes utcáin fölborította a kukákat is.
Ausztriában - a seilbahnok hazájában - a polgári néposztályok épp kertjük szépítésével voltak elfoglalva, amikor nagy köd ereszkedett le, és a hattyúk összeütköztek a tavak part menti sávjában. Csehországba egy sikló miatt kellett elmenni, a főváros nevezetessége volt a viszonylat, amely egy Petrínska rozhledna nevű műtárgyhoz vitte fel utasait. Nevezett objektum leginkább egy alacsony termetű Eiffel-toronyra hasonlított, mert voltaképpen az is. Troché, amikor meglátta, felkiáltott - nem volt nehéz, hisz mondtuk, elég alacsony volt. Prágában is hamar beborult az ég, és hamarosan szürke hóesés kerekedett, melyben több óvárosi lakos is eltűnt teljesen. Budapestre érkezvén Sztupa és Troché már nem is csodálkoztak, amikor a pályaudvarról kilépve ónos eső alá értek. Fázósan összehúzták magukon az esőkabátot, aztán felszálltak a Moszkva tér felé haladó villamosra. A végállomáson Sztupa megérintette egy sötétkék posztóegyenruhás férfi vállát, hogy megkérdezze, mivel kell menni a nemrégiben átadott libegőhöz. De a férfi az érintéstől hirtelen beleolvadt az esőbe. Rossz időben nem is érdemes kimenni az utcára, sokkal jobb tévét nézni.

Pénteken (20-án) egészen az éjszakáig kell várni azonban a készülék bekapcsolásával, de akkor kárpótol a várakozásért a Duna tévé! 23.50-kor Lars von Trier voltaképpen egész szórakoztató 2006-os vígjátékát, a Főfőnököt adják.

Szombaton az m1 este kilenckor lehozza Gárdos Péter szinte még ropogós Kosztolányi-próbálkozását, a Tréfát. Amivel az a legfőbb baj, hogy ekkor már fél órája megy a Dunán a Zorro jele - ami viszont a konkrét mozis kivetülése annak a tévésorozatnak, amin Sztupa és Troché - szüleik Kékes típusú készüléke közbeiktatásával - felnőttek (akkoriban súlyosabb spéttel ért ide az ilyesmi). A csatornánál maradók egy tajvani filmmel lesznek gazdagabbak: 22.50-től megy a 2001-es És ott hány óra van? Ráadásul Franka Potente is pont Gárdos ellen indul a film+-n kilenckor a Hajsza a metróban c. német horrorral. S e metrónak 22.30-kor van helyben csatlakozása a Sikolyhoz. Oh, jaj, mit válasszak?

Vasárnap nyilván Takácsot a kerületben. Sietni kell, mert haza akarok érni a Négy esküvő, egy temetésre (tv2, 16.15). Este fél kilenckor lesz az MGM-en az Üvöltő szelek 1970-es kiszerelése, melyben Heathcliffet egy konkrét James Bond, a legkisebb Dalton fiú, Timothy adja. A múlt hatalma című 2001-es olasz filmben a Dunán 23.40-kor pedig Bruno Ganz figyel be a nappalimba. Szerintem jobban jár, mint az éjjelimmel. Mindenesetre a film ígéretesnek tűnik - például önök mit szólnának, ha a faterjukról kiderülne, hogy KGB-ügynök volt (puskázni szabad).

Hétfőn Laurence Fishburne is rendezésre adja a fejét, s rögtön meg is kínálja druszáját és névrokonát, továbbá hasonmását, Laurence Fishburne-t egy főszereppel az RTL Klubon 23.40-kor kezdődő 2000-es krimi, az Egyszer az életben kockáin. Szerintem az sem lehet véletlen, hogy Annabella Sciorra a partnere.

Kedden Kertész-ügy képekben: Ákos híres kisregénye, a Makra az izzó szemű Juhász Jácinttal idézi fel a hetvenes évek elejit, ami egy elég rémes időszak volt az emberiség és a magyarság (továbbá a Duna televízió jelenkori) történetében (20.30). Én amúgy bírom a munkesztániakat a tévében. Lesz Hóvirágünnep századszor a Filmmúzeumon, ne hagyják ki, a legjobb Menzel (23.55).

Szerdán Nincs bocsánat! Cliff és Morgan, a két veterán mészáros halomra lövik a mellékszereplőket a sárban (MGM; 20.30). A "westernek szerelmeseinek" ma cigiszünet van a pokolban, lévén utána a Missouri fejvadász kezdődik itt a hóbortos jelmezekbe bújtatott Marlon Brandóval és a tehénszemű Jack Nicholsonnal. Köpjetek le, én Marlonnak szurkoltam.

Csütörtökön kiviszem a piacra a sütőtököm, nézzen szét, hátha meglát valamit. Még mindig jobban jár, mintha tévézne.

Figyelmébe ajánljuk