chili&vanília - Castella

  • .
  • 2009. november 19.

Trafik

"Hölgyem, íme a 'yuzu és szeder anmitsu'" - így mutatta be a New York-i japán desszertbárban (merthogy ott ilyen is van) kedves pincérnőnk a felszolgált fogást. A népszerű, hagyományos japán pohárdeszszertet gyümölcsös zselékockák, friss gyümölcs, az ázsiai konyhában gyakran használt azuki bab püré és ún.
gyühi (ragacsos rizs lisztjéből készített lágy gombócok) alkották. A benyomásom az első néhány falat után sem változott: remegő ragacsok. Diplomatikus megfogalmazásban ez úgy hangozna, hogy az összeállítás a "textúrák játékáról szól". Akad ilyenből több is a japán desszertpalettán, kedveltek az édesburgonyával vagy a babbal készült zselék, a ragacsos rizslisztből (shiratama) álló gombócok. Izgalmas, de szokatlan kirándulások az európai ízlelőbimbók számára.

Vannak aztán olyan édességek is, amelyek a fentiekkel ellentétben közel állnak az ízlésünkhöz: ezeket általában az európaiak honosították meg. A kasutera édes, könnyű piskótaféle, a 16. században a portugál kereskedők vitték magukkal Nagaszakiba. A süteményre cukrászatok szakosodtak, mai napig a város különlegességeként tartják számon. Az eredeti recept semleges olajat és mézet tartalmaz, mivel a japánok a természetes, egyszerű ízeket kedvelik. Én viszont a káptalantóti piacon vett gesztenyemézzel és olasz kapcsolattól szerzett különleges mandarinos olívaolajjal próbáltam ki. Kiváló például egy csésze zöld tea mellé.

Japán mézes sütemény

(kasutera v. castella)

Hozzávalók (10 szelethez)

10 dkg liszt, átszitálva

csipetnyi só

3 egész tojás

2 tojássárgája

15 dkg cukor

5 dkg méz (pl. gesztenyeméz)

4 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A lisztet átszitáljuk, és hozzákeverjük a sót, majd az egész tojásokat, a sárgákat, a cukrot és a mézet. Egy akkora lábasban, amelynek a tetejére fér majd a tojásos-cukros edény, ujjnyi vizet forralunk. Ráhelyezzük az edényt úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Kézi vagy elektromos habverővel, a vízgőz fölött keverjük a masszát, amíg a cukor teljesen felolvad, a térfogata megduplázódik, besűrűsödik (és a hőmérséklete érintésre langyos), kb. 10 percig. Ekkor levesszük, és tovább keverjük, amíg lehűl. Hozzáadjuk a lisztet, összeforgatjuk. A tésztából kiveszünk néhány evőkanállal, hozzáadjuk az olajat, és egy kis edényben teljesen simára keverjük. A teljes tésztamennyiséggel összekeverjük. Vékonyan kiolajozunk egy 26x10 cm-es, téglalap alakú sütőformát, és kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a masszát, az edény háromnegyedéig érjen, mert a sütemény emelkedni fog. 15 percig sütjük 170 fokon. Ekkor levesszük 150 fokra, és további 45 percig sütjük. Amikor még langyos, alufóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.