chili&vanília - Castella

  • .
  • 2009. november 19.

Trafik

"Hölgyem, íme a 'yuzu és szeder anmitsu'" - így mutatta be a New York-i japán desszertbárban (merthogy ott ilyen is van) kedves pincérnőnk a felszolgált fogást. A népszerű, hagyományos japán pohárdeszszertet gyümölcsös zselékockák, friss gyümölcs, az ázsiai konyhában gyakran használt azuki bab püré és ún.
gyühi (ragacsos rizs lisztjéből készített lágy gombócok) alkották. A benyomásom az első néhány falat után sem változott: remegő ragacsok. Diplomatikus megfogalmazásban ez úgy hangozna, hogy az összeállítás a "textúrák játékáról szól". Akad ilyenből több is a japán desszertpalettán, kedveltek az édesburgonyával vagy a babbal készült zselék, a ragacsos rizslisztből (shiratama) álló gombócok. Izgalmas, de szokatlan kirándulások az európai ízlelőbimbók számára.

Vannak aztán olyan édességek is, amelyek a fentiekkel ellentétben közel állnak az ízlésünkhöz: ezeket általában az európaiak honosították meg. A kasutera édes, könnyű piskótaféle, a 16. században a portugál kereskedők vitték magukkal Nagaszakiba. A süteményre cukrászatok szakosodtak, mai napig a város különlegességeként tartják számon. Az eredeti recept semleges olajat és mézet tartalmaz, mivel a japánok a természetes, egyszerű ízeket kedvelik. Én viszont a káptalantóti piacon vett gesztenyemézzel és olasz kapcsolattól szerzett különleges mandarinos olívaolajjal próbáltam ki. Kiváló például egy csésze zöld tea mellé.

Japán mézes sütemény

(kasutera v. castella)

Hozzávalók (10 szelethez)

10 dkg liszt, átszitálva

csipetnyi só

3 egész tojás

2 tojássárgája

15 dkg cukor

5 dkg méz (pl. gesztenyeméz)

4 evőkanál olaj (lehet olívaolaj is)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A lisztet átszitáljuk, és hozzákeverjük a sót, majd az egész tojásokat, a sárgákat, a cukrot és a mézet. Egy akkora lábasban, amelynek a tetejére fér majd a tojásos-cukros edény, ujjnyi vizet forralunk. Ráhelyezzük az edényt úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Kézi vagy elektromos habverővel, a vízgőz fölött keverjük a masszát, amíg a cukor teljesen felolvad, a térfogata megduplázódik, besűrűsödik (és a hőmérséklete érintésre langyos), kb. 10 percig. Ekkor levesszük, és tovább keverjük, amíg lehűl. Hozzáadjuk a lisztet, összeforgatjuk. A tésztából kiveszünk néhány evőkanállal, hozzáadjuk az olajat, és egy kis edényben teljesen simára keverjük. A teljes tésztamennyiséggel összekeverjük. Vékonyan kiolajozunk egy 26x10 cm-es, téglalap alakú sütőformát, és kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a masszát, az edény háromnegyedéig érjen, mert a sütemény emelkedni fog. 15 percig sütjük 170 fokon. Ekkor levesszük 150 fokra, és további 45 percig sütjük. Amikor még langyos, alufóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.