tévésmaci - A sül bekanyarodott a sarkon

  • .
  • 2009. április 16.

Trafik

Gyufának kell, gyufát csináltatunk belőle, az egészből - nézett fel a kocsmaasztal foltokkal csúfított fehér abroszáról Kese, mintha csak most ébredne a gondolataiból. Elébb nyomatékosan Sztupára pillantott, majd mintegy futólag vagy szimpla udvariasságból Trochéra.
Troché különös mosolygásfélét engedett meg magának válaszul, s ez elbizonytalanította Kesét. Talán nem egészen pontos információkat kapott, amikor előkészítették a találkozót. Újra Sztupára nézett, ő is észrevette Troché grimaszát, de nem reagált. Kese nem a begyakorolt, az előre elképzelt menetrend szerint folytatta a mondókáját, előre vette a végét: mindenki megtalálja majd a számítását. Kiemelt partnereink már rögtön az elején. Erre már Kese emberei is érzékelték a zavart. Ezt most miért kellett? Egyik percről a másikra tűnt el a lazaság, a tekintetek fókuszáltak lettek, az arcizmok megfeszültek, a férfiak keze lecsúszott a pohárról, de gondosan az asztal fölött maradt - mintha szellemidézésre készülnének. Sztupa ezer ilyen szitut látott. Troché már leplezetlenül mosolygott. És akkor ott, a Szőnyeges kerthelyiségében, Csepelen "mafa úr váratlanul közbelépett. Nekünk meg kezdődik a tévé.

Pénteken (17-én) újabb születés- vagy névnapot ünnepelünk az HBO-n este nyolckor A zodiákus című 2007-es krimivel: éljen Fincher! Nénikém kedvencén, a film+-n este kilenckor a Csillagok háborúja V. - A birodalom visszavág (mondott rokonom szerint: minden idők legjobb folytatása). Éjfélkor New York királya érkezik a Hálózat tv-re. A múlt heti smaciban sikerrel vendégszereplő idősb Zoránnak viszont minden oka meglesz az örömre (vagy a bánatra - lásd a híres sorokat), hisz az m2 éjjel, 1.25-kor Chaplin-klasszikusokat ad.

Szombaton az RTL Klubon 21.35-kor folytatódik David Fincher ünneplése a Pánikszoba című kettes alá dolgozattal. Az m2-n délután negyed ötkor Biciklitolvajok volt, megnéztük ismét (a szavatossági idejéről eszünk ágában sincs nyilatkozni). Kódolatlan nap az HBO-n: nem lesz semmi. Felmerül a kérdés az m1-en 20.15-kor: Miért nem szóltak Evansnek? Szerintem maguk sem szólnának neki, de még a húgának sem. Este tíz után öt perccel Nincs kegyelem, Ragályi Elemér legjobb rendezése.

Vasárnap éjjel az RTL Klubon 23.05-kor Titokzatos folyó, nyilván a mozik újabb Clint Eastwood-rendezvényét (Gran Torino) kell futtatni. A tv2 23.45-kor Sztenli Ibrik híres filmjét a Mechanikus narancsot küldi meg. Én már ebéd után (14.40-kor) megnéztem a Filmmúzeumon Afrika királynőjét. És ott voltam 21.30-kor is, hogy valamelyik családtagom be ne kapcsolja a Két angol lány és a kontinens c. Truffaut-rettenetet. Ide is csomag jött, emlékeztetnék a múlt heti Baklövés a zongoristára c. fércműre és a jövő heti szörnyűségre (Egy olyan szép lány, mint én).

Hétfőn a ViaSat3 21.05-kor bepróbálkozik Riglihúzó Scotty politikailag sokszorosan korrekt, ezért messze a lehetőségei alatt teljesítő Thelma és Louise c. művével. Az m2-n 23.20-kor pedig Super Size Me lesz; ez az a "szórakoztató dokumentumfilm", amiben a csávó csak mekizabát nyom egy hónapig, aztán ki kell venni a belét orvosilag.

Kedden a film+-n 23.05-kor kezdődő Az 1000 halott háza 2 - A sátán bosszúja c. darabra bárkinek kölcsönadom a nénikémet.

Szerdán az RTL Klubon 23.05-kor lesz az értelmiségi aklokban örökös divatterméknek számító Patricia Highsmith olasz vászonfazonja, a Ripley és a maffiózók John Malkovichcsal: szo-szo. Éljenek a magyarok, Lukáts Andor megfúrja az OMV-t az m1-en 20.10-kor a Mázliban, azért, mert hogy reklámozza az új moziját (Prima primavéra). De merné-e ezt a Szurgutnyeftyegaz csövivel?

Csütörtökön, ha nem lenne a tv2-n 21.40-kor Tűzben edzett férfi Denzel Washington, Mickey Rourke és Christopher Walken kínos töketlenkedésével, akkor a Scott família nyilván szomorú lenne, hogy csak a nagy Ridleyt futtatják, a kis szerencsétlen Tonyt meg elnyomják a magyar tévék. És az helytelen lenne, mert akkor sírnának a Scottok. Van ezért egy ajánlatom: Scottok, ne sírjatok! Magyarok, ti pedig ne tévézzetek!

Figyelmébe ajánljuk