chili & vanilia - Ó, Isztambul

  • .
  • 2009. április 16.

Trafik

Vannak rabul ejtő városok. Már amikor leszáll a repülőgép, hatalmába kerít valami bizsergésféle a gyomor tájékán, mint egy új szerelemnél.
Mindent rózsaszín szemüvegen keresztül látunk, a városnak és lakóinak mindent megbocsátunk, amit másutt talán nehezebben. Nem győzzük magunkba szívni, elvenni belőle, hogy aztán hazahozzunk egy kis darabot. Hazafelé pedig átjár a melankólia, az ember torka is elszorul a búcsútól. Nincs ilyenből sok, és mindenkinek más. Nekem Isztambul; mindig viszszavágyom.

Az idei látogatás a lahmadzsún jegyében telt. Kerek, vékony lepény, tetején vékony réteg fűszeres, darált bárányhús. Frissen, melegen készül, közepére sok friss petrezselyem és citromlé kerül, palacsintaszerűen feltekerve fogyasztják. Kóstoltunk különleges - dióval és gránátalmaszósszal dúsított - változatot és egyszerűt is. Az igazit, az "autentikusat" nehezen tudjuk itthon elkészíteni, egyrészt, mert nem könnyű jó bárányhúst szerezni (bár nem lehetetlen, Budapesten pl. a Magyar utcai török hentesnél a legbiztosabb), másrészt mert az eredeti kemencében sütve a legfinomabb. Arról nem is beszélve, hogy ízéhez nem árt a speciális füstös török őrölt pirospaprika (kirmizi biber) és nem utolsósorban az isztambuli víz, levegő és hangulat. Azért némi csalással megpróbáltam.

Török bárányhúsos "pizza" (lahmadzsún)

Hozzávalók (4 darabhoz)

4 db tortilla (csomagolva kapható

nagyobb szupermarketekben)

25 dkg darált bárányhús (vagy marhahús)

1 közepes hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 nagy paradicsom, meghámozva, felkockázva

fél erős paprika, felkockázva

1 kk. őrölt paprikapehely

1 nagy csokor petrezselyem

só, bors, olaj

a tálaláshoz: friss petrezselyem, citrom

Gyors változatához az alapot helyettesíthetjük készen kapható tortillával (ha van időnk, házi pizzatésztát készítünk). A sütőt előmelegítjük a legforróbb (250 C-fok) fokozatra, a sütőlappal együtt. A tetejéhez a finomra aprított hagymát, fokhagymát és zöldpaprikát fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a nyers darált húshoz, összekeverjük. Adunk hozzá egy meghámozott, felkockázott paradicsomot. Összekeverjük a fűszerekkel, a felaprított petrezselyemmel. Vékonyan (spatula segítségével) rákenjük a tortillára, majd forró sütőben 5 percig sütjük, amíg a hús megsül, a tészta pedig átmelegszik (még puhának, hajtogathatónak kell maradnia). Citromlevet nyomunk rá, sok friss petrezselymet teszünk a közepére, majd palacsintaszerűen, feltekerve azonnal fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.