Az idei látogatás a lahmadzsún jegyében telt. Kerek, vékony lepény, tetején vékony réteg fűszeres, darált bárányhús. Frissen, melegen készül, közepére sok friss petrezselyem és citromlé kerül, palacsintaszerűen feltekerve fogyasztják. Kóstoltunk különleges - dióval és gránátalmaszósszal dúsított - változatot és egyszerűt is. Az igazit, az "autentikusat" nehezen tudjuk itthon elkészíteni, egyrészt, mert nem könnyű jó bárányhúst szerezni (bár nem lehetetlen, Budapesten pl. a Magyar utcai török hentesnél a legbiztosabb), másrészt mert az eredeti kemencében sütve a legfinomabb. Arról nem is beszélve, hogy ízéhez nem árt a speciális füstös török őrölt pirospaprika (kirmizi biber) és nem utolsósorban az isztambuli víz, levegő és hangulat. Azért némi csalással megpróbáltam.
Török bárányhúsos "pizza" (lahmadzsún)
Hozzávalók (4 darabhoz)
4 db tortilla (csomagolva kapható
nagyobb szupermarketekben)
25 dkg darált bárányhús (vagy marhahús)
1 közepes hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 nagy paradicsom, meghámozva, felkockázva
fél erős paprika, felkockázva
1 kk. őrölt paprikapehely
1 nagy csokor petrezselyem
só, bors, olaj
a tálaláshoz: friss petrezselyem, citrom
Gyors változatához az alapot helyettesíthetjük készen kapható tortillával (ha van időnk, házi pizzatésztát készítünk). A sütőt előmelegítjük a legforróbb (250 C-fok) fokozatra, a sütőlappal együtt. A tetejéhez a finomra aprított hagymát, fokhagymát és zöldpaprikát fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a nyers darált húshoz, összekeverjük. Adunk hozzá egy meghámozott, felkockázott paradicsomot. Összekeverjük a fűszerekkel, a felaprított petrezselyemmel. Vékonyan (spatula segítségével) rákenjük a tortillára, majd forró sütőben 5 percig sütjük, amíg a hús megsül, a tészta pedig átmelegszik (még puhának, hajtogathatónak kell maradnia). Citromlevet nyomunk rá, sok friss petrezselymet teszünk a közepére, majd palacsintaszerűen, feltekerve azonnal fogyasztjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com