chili & vanilia - Ó, Isztambul

  • .
  • 2009. április 16.

Trafik

Vannak rabul ejtő városok. Már amikor leszáll a repülőgép, hatalmába kerít valami bizsergésféle a gyomor tájékán, mint egy új szerelemnél.
Mindent rózsaszín szemüvegen keresztül látunk, a városnak és lakóinak mindent megbocsátunk, amit másutt talán nehezebben. Nem győzzük magunkba szívni, elvenni belőle, hogy aztán hazahozzunk egy kis darabot. Hazafelé pedig átjár a melankólia, az ember torka is elszorul a búcsútól. Nincs ilyenből sok, és mindenkinek más. Nekem Isztambul; mindig viszszavágyom.

Az idei látogatás a lahmadzsún jegyében telt. Kerek, vékony lepény, tetején vékony réteg fűszeres, darált bárányhús. Frissen, melegen készül, közepére sok friss petrezselyem és citromlé kerül, palacsintaszerűen feltekerve fogyasztják. Kóstoltunk különleges - dióval és gránátalmaszósszal dúsított - változatot és egyszerűt is. Az igazit, az "autentikusat" nehezen tudjuk itthon elkészíteni, egyrészt, mert nem könnyű jó bárányhúst szerezni (bár nem lehetetlen, Budapesten pl. a Magyar utcai török hentesnél a legbiztosabb), másrészt mert az eredeti kemencében sütve a legfinomabb. Arról nem is beszélve, hogy ízéhez nem árt a speciális füstös török őrölt pirospaprika (kirmizi biber) és nem utolsósorban az isztambuli víz, levegő és hangulat. Azért némi csalással megpróbáltam.

Török bárányhúsos "pizza" (lahmadzsún)

Hozzávalók (4 darabhoz)

4 db tortilla (csomagolva kapható

nagyobb szupermarketekben)

25 dkg darált bárányhús (vagy marhahús)

1 közepes hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 nagy paradicsom, meghámozva, felkockázva

fél erős paprika, felkockázva

1 kk. őrölt paprikapehely

1 nagy csokor petrezselyem

só, bors, olaj

a tálaláshoz: friss petrezselyem, citrom

Gyors változatához az alapot helyettesíthetjük készen kapható tortillával (ha van időnk, házi pizzatésztát készítünk). A sütőt előmelegítjük a legforróbb (250 C-fok) fokozatra, a sütőlappal együtt. A tetejéhez a finomra aprított hagymát, fokhagymát és zöldpaprikát fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a nyers darált húshoz, összekeverjük. Adunk hozzá egy meghámozott, felkockázott paradicsomot. Összekeverjük a fűszerekkel, a felaprított petrezselyemmel. Vékonyan (spatula segítségével) rákenjük a tortillára, majd forró sütőben 5 percig sütjük, amíg a hús megsül, a tészta pedig átmelegszik (még puhának, hajtogathatónak kell maradnia). Citromlevet nyomunk rá, sok friss petrezselymet teszünk a közepére, majd palacsintaszerűen, feltekerve azonnal fogyasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk