tévésmaci - A sül és a termékszerkezet-váltás

  • .
  • 2008. október 23.

Trafik

- Hívd Bertrand felügyelőt! Most már itt az idő! - mondta Sztupa, miközben egy papírzsebkendőt igyekezett előhalászni a zsebéből, hogy felitassa az asztal szélén keletkezett kis tócsát, ami azzal fenyegetett, hogy hamarosan a nadrágjára csöpög. Troché bólintott, felállt és a pulthoz lépett.
- Monsieur Leonard, ha megengedi, a készüléket! - A kocsmáros lehajolt, és kirakta a pultra a telefont. A kötényébe tűzött ronggyal még gyorsan törölt egyet a kagylón, aztán tárcsájával Troché felé fordította. - Addig még két Calvadost? - kérdezte. De Troché már tárcsázott, így csak egy bólintással jelezte az igent. A telefon hosszan kicsöngött, míg végre felvették az őrszobán. - Első kerület, Pascal - szólt bele végül egy hang. - Troché vagyok Magyarországról. Kapcsolja kérem Bertrand felügyelőt. - Máris, uram. - Kisvártatva bejelentkezett a felügyelő: - Tessék, itt Bertrand, mondja, barátom! - Itt vagyunk a posta melletti bisztróban mind a ketten. Legyen szíves tájékoztatni. - Bertrand egy pillanatra elgondolkodott. Troché túl hosszúnak találta a csendet. Mademoiselle Ginette halkan, szinte észrevétlenül tette le Sztupa elé a két kupicát. A kisfiú a kirakathoz nyomta az orrát, úgy bámult befelé. Bámuljunk mi is! Jobb híján, a tévét.

Pénteken (24-én) este kilenckor az m2-n indul A hiúság vásárának hatrészes angol kiszerelése. Tekeré' oda a készülék keresőjét! Jó napot, tartsunk egy angolna. Pot. A DunaTv-n 22.20-kor Ki érti Jane-t? címmel mutatnak be egy 1990-ben készült angol filmet. De ki törődik itt szegény Tarzan lelkével?

Szombaton van az én napom. Vombatom és társai sorban állnak az udvaron. Estig semmi. Nyolckor a Filmműzeón a Fejlövés című 1968-as magyar filmben Horváth Károly (később Charlie) és Kovács Kati készülődnek (felteszem, okkal) öngyilkosságra egy harmadik hasonszőrű szerencsétlennel. 22.25-kor az MGM-en Dustin Hoffman és John Voight bizonyítja, hogy a kor Amerikában sem volt különb: John Schlesinger 1969-es Éjféli cowboy c. filmje egy bánatos giccs. Ám csak 25 percet kell nézniük belőle, s akkor átkapcsolhatnak a Dunára, ahol egy 2003-as thriller, az Álmaimban Argentína kezdődik. Nem kell kétségbe esni, innen is leléphetnek 23.10-kor, s az m2-n a maga fekete-fehér mivoltában feltárul A tető c. ol. film 1956-ból.

Vasárnap a délelőttöt töltsék az MGM-en, 10.05-kor A dicsőség ösvényein, 12.35-kor pedig Irma, te édes! Este nyolckor a Dunán A titkos világ című, 1986-os angol filmet ajánljuk minden kedves nézőnk figyelmébe. Maradván a csatornán, aki kibírja a rettenetes, ám Fipresci-díjakat bálaszám felhalmozó Theo Angelopulos Gólyaállásban c. filmjét, az egyfelől nem én leszek, másfelől 00.10-kor kedvencemen, a Filmplü2-n megnézheti a Bögyös macák a szellemtanyán vígjátékot, melyről nekem természetesen ama szakállas vicc jut eszembe, miszerint szellemtanyán szellent anyám.

Hétfőn gyermekkorom kedvenc filmjét csíphetik fel 11.25-kor az RTL Klub-on. Elza, a vadon szülötte (angol; 1965) - egy anyaoroszlán, hozzá illő szaggal. Persze van, aki nyulat és más állatot tart, azok se jobbak. Este kilenckor az m2-n újabb angol sorozat. Csakhogy a nyolcrészes Rejtélyek asszonya krimiként kínálja magát.

Kedden 17.10-kor a Filmplün kezdődik Bud Spencer Magyarországon anno elsőként bemutatott filmje, az 1973-as Piedone, a zsaru. Köztünk maradjon, de lusta vagyok utánanézni, hogy a Sötét Torinót mikor mutatták be, de úgyis érdektelen, hisz az "komoly" film volt. Mi, porbafingók, még izgultunk is a dagadt nápolyi zsaruért. Csak a következő találkozáskor tanultuk ki, mi a dörgés. Éjfél előtt 10 perccel a Viasat3-on Világszám!

Szerdán 22.30-kor Andrzej Wajda öregkori filmje, a Katyn megy a Dunán. Õszintén szólva nem lehet könnyű egy utolsó bölénynek lenni. Azt sem sikerült még teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a küldetéstudat vajon kopik-e, vagy fokozódik az életkorral? Mindenesetre rosszat sejtek. Olyannyira, hogy csütörtökön már be sem kapcsolom a televíziót. Önök se tegyék. Soha többé. Bébébé.

Figyelmébe ajánljuk