tévésmaci - A sül nekitámaszkodik egy betonkeverőnek

  • .
  • 2008. szeptember 25.

Trafik

- Kávé, banánflip, jó hangulat, hmm, meghitt félhomály, fővárosi hangulat - mormolta Sztupa (vagy valaki, aki nagyon hasonlított rá). Nem lehetett tudni, gúnyolódik-e. - Nono.
Ne örülj korán, kiskondás - intette Troché (vagyis az a valaki, aki anynyira - megszólalásig - Trochénak tűnt), - mert a presszózás kora már tovaillant.

- Ja, biztos a ruszkik vitték magukkal, mint nagyanyám tévéjét... Nézzük is.

Pénteken (26-án) 21.10-kor indul az m1-en az új magyar sorozat: a Presszó. Az 1. rész címe: A nyitás napja (hijnye, fene egye meg!). Azt a poént, hogy Kecskés Karina a hótt unalmas balatoni nyaralásból azon örvendetes hírrel tér meg, miszerint: "Képzeljétek, végre kiolvastam a Musilt!", már a 98-as moziverzióban is csak a Csontzenész és maximum egy-két részeges germanista értette. Képzeljük el ugyanezt végtelenített szappanoperaként, amihez kortárs irodalmunk neves esszéistája egy még nevesebb novellistával írja a forgatókönyvet. De hát isten neki, fakereszt. Az m2 azért megpróbálja felvenni a versenyt, este kilenckor kezdődik kedvenc Dickens-regényünk, a Szép remények 1999-es, négyrészes filmmé gyúrt verziójának első epizódja, 21.50-kor meg az e heti kötelező Orson Welles, A gonosz érintése. Innen egyenes út vezet vissza az m1-re, ahol 23.25-kor A lepkegyűjtő c. prepszichotrillerben Terence Stamp intézkedik Samantha Eggaron békebeli (1965-ös) stílben.

Szombaton 14.30-kor a Cinemaxon A titokzatos birtok, francia dráma Alain Fournier regénye alapján. Ha már eddig is volt egy olyan érzésük, hogy a franciák nagyon furcsák, ettől a filmtől csak fokozódni fog. Bezzeg a spanyolok! Maguk szerint létezik olyan munkakör, hogy gasztronómiaoktató? Nem? Márpedig az Élni és álmodozni c. romantikus film főhősnője ebben nyomul 22.50-kor a Dunán. Aki inkább a halálról akar elmélkedni, megnézheti az m1-en 23.15-kor, hogyan lesz 21 grammal könnyebb Sean Penn. Én inkább ennék 25 deka sült kolbászt, nem vagyunk egyformák.

Vasárnap 15.40-kor a Zone Europán összehasonlító filmelemzésre nyílik módunk, ha megtekintjük a már emlegetett Szép remények 1974-es változatát. A Filmmúzeumon már 21.00-kor úgy érzik, hogy itt A nap vége (Smultronstället), pedig az 'szi szonáta majd még csak 23.15-kor kezdődik a Dunán. Ha ezt mind végignézték, és hoznak róla igazolást, akkor jár a csapolt sör, mielőtt a tv2-n 00.40-kor elkezdődne Az órák c. mászolygás. Na jó, az eminensek fennmaradhatnak, hogy meghallgassák 0.55-kor Kosztolányi Ha negyvenéves c. versét a Dunán. Amíg élek, nem fogom megfejteni, hogy lehet valaki zseniális és rossz költő egy személyben, sőt egyazon versen belül.

Hétfőn este nyolckor a Janika megy a Filmmúzeumon, ezt mindig megnézem, mert szerepel benne a nagymamám. Maguk persze inkább nézzék 20.40-től az Úton című dokumentációt a Dunán, melyben Tarkovszkijjal találkozhatnak, előtanulmányként a szerdai filmjéhez. 00.50-kor a kedvenc adómon (Filmplü2, zúgja a háttérben a kórus) Leonardo di Caprio virít a Don kocsmája amerikai-dán-svéd drámában.

Kedden aztán a Filmmúzeumon 20.00-kor kezdődő Vissza az úton című filmből azt is megtudhatjuk, hogy milyen következményekkel jár a kocsmázás. Csortos Gyula például egy átmulatott éjszaka után a hivatalban az íróasztalára dőlve elszundít, álmában rákap az éjszakai életre, kártyázni és rulettezni kezd, sikkasztásra vetemedik és összeáll Riával, az énekesnővel, egyre lejjebb csúszik, mígnem körözni kezdi a rendőrség. Szerintem maguk inkább ne kocsmázzanak, hanem maradjanak szépen otthon, és nézzék meg 21.05-kor Rockyt a Viasat3-on. Vagy ha nem volt még elég Leóból, akkor egye fene, elárulom, hogy 21.45-kor megy az HBO-n A Tégla (ezt persze a Nicholson-rajongóknak üzenem).

Szerdára csak egy feladatot kapnak: 22.50-kor zendít rá Tarkovszkij a Dunán a Nosztalgiára (erre edzettünk hétfőn).

Csütörtökön pedig választhatnak: 21.00-kor Ben Hur a TCM-en Charlton Hestonnal, vagy hajnali 03.25-kor Halálutak és angyalok velem a Zone Európán.

Inkább ne tévézzenek egyáltalán.

Figyelmébe ajánljuk