tévésmaci - A sül vürdül (vürtül?)

  • .
  • 2009. október 8.

Trafik

Sztupa ismét a raktárost adta, bár nem viselt jelmezeket: a précektoros, néha már magát a kukacosságig is ragadtató, minduntalan szemüvegét törölgető szakit. Troché meg vidéki színészt, kisvárosi amorózót, neki persze jelmez sem kellett, hisz alapjáraton is úgy öltözött, mint a kiskajdacsi Rómeó.
Sztupa valami erősen lefojtott belső izzással adta szerepét, Troché úgyszólván a takarásból röhögött. Bútorraktár ugyanis csak Sztupát engedte Jake színe elé, Troché Lenolajjal és a lányokkal elment a Ligetbe "üdítőzni, fagyizni". Jake az Amerikai úton fogadta Sztupát, egy ilyen kerületi jellegű kiskocsma udvarában. Öcsém, American Way of Life - jegyezte meg később Troché. S Sztupa vette a lapot: nem, majd El Camino Mexicano. El tudják képzelni, mikor egy középkorú raktáros azt mondja, hogy mehikáááno? Sztupa hamar el is vágta a tréfálkozás fonalát, s a lényegre tért: nem buta gyerek ez a Jake. Sőt, egyáltalán nem szabad kerületi suttyóknak nézni a törökőrieket. Ott az a két világot járt csibész, szerintem Bútorraktár egy kamiont is megemelne, megrakva csurig bangladesi menekültekkel. Troché arca ellágyult, emlékszel, amikor megnéztük matinén George Harrisonnal a főszerepben a Hangverseny Bangla-Deshért c. filmet? Szünet, szünet, szünet: Sztupa hallgatott. Végül, mintha nehezére esne, csak annyit morgott: áj du. Mehetünk tévézni.

Pénteken (9-én) engem speciel piszkosul nem érdekel az m1-en 22.20-kor nyomandó Rekviem egy álomért c. híres Darren Aronofsky-mű, de állítólag volt, aki bírta. Különben a napra oly jellemző svéd szociális éleslátást (A pingpong királya: m2, 21.55; Nyina utazása: Duna, 19.00) csak valami japán izé, vérfürdő töri meg az m2-n, 23.45-kor Takesi Kitano sokszor közölt Szonatinájában.

Szombaton az MGM a vicces Hosszútávú lovasok címmel nyomja 22.35-kor a Magyarországon Jesse James balladája címmel forgalmazott 1980-as Walter Hill-nekiveselkedést, melyben az truváj (behalok), hogy 4 db testvérpár játszik benne (hovatovább a Carradine-ok nem is páran, hárman voltak, na, ja, akkor még). A Filmmúzeum, mint a neve is mutatja, békebeli dolgokkal traktál, este kilenckor A kristálytükör meghasad, 22.50-kor meg old school autósüldözés az Élni és meghalni Los Angelesben "kockáin".

Vasárnap kiderül, hogy születésnapja van-e Takesi Kitanónak vagy meghalt (esetleg szemen döfték egy pár evőpálcával), mindenesetre az m1 biztosra megy, s 23.25-kor előhozza 1989-ből az Erőszakos zsarut. S a tv2 pedig folytatja a múlt hétről A Keresztapát, 22.20-kor.

Hétfőn nöm, nöm - ich bin jó elvtárs.

Kedden ellenben Durr, durr és csók - a több ilyen című rossz film közül ez az, amiben asszem a fiatal Robert Downey vitézkedik (RTL Klub, 21.20). Mészáros Mártának csütörtökön moziprömiéje lesz, így nettó promó a tv2-n 0.40-kor odalökött Kisvilma - Az utolsó napló (feltehetően tömegeket szólítanak meg vele). A Duna tévé este fél kilenckor vetíti az Azonosítás c. Lugossy László-rendezést, aminek legfőbb erénye, hogy régen készült (1975-ben).

Szerdán a múlt heti feliratos kínai film extra nézettségi adatain felbuzdulva, 21.30-kor a Duna tévé Zsúptetős emlékek címmel lead egy másikat, ezúttal 1999-ből. A Filmmúzeumon viszont 23.35-kor a Kutyaélet lesz. Szerintem ne hagyják ki, mert ebben talál a Chaplin egy kiskutyát, s eldugja a nadrágjában, meg minden, sokat lehet nevetni, és felbukkan Edna Purviance művésznő is mint dizőz.

Csütörtökre maradunk a Filmmúzeumon, hiszen Zolnay Pál 1972-es nagy korfestő erejű filmjét, a Fotográfiát adják este nyolckor. Nos, a mű nem attól korfestő, hogy valamit is megtudnánk 1972-ről, dehogy. Sokkal inkább az a világkép jelenik meg itt pőrén, ami egy-két évvel később az alföldi papucsban és a szimatszatyorban tárgyiasul - az pedig nem sámli. Nem is csak lustaságból, de a következő film príma címe miatt sem kapcsolok innen tovább, hiszen A negyedik záradék (angol, 1987) csupán egy szokott Michael Caine-es kémes film.

De az már nem számít, együnk inkább szalámit! És semmiképpen se tévézzünk, sohase.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.