tévésmaci - Kutya marta, harapta

  • .
  • 2010. szeptember 30.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché átvágtak a réten, a Körös-torok felé, egyikük fütyörészett, a másik valami gazszálat rágcsált. Nem beszélgettek, mind a ketten a virágokat számolták, magukban.
Az ártéren rengeteg színes virág nyílott éppen, pont úgy nézett ki minden, mint ahogy a gyerekek mesekönyveiben van lerajzolva. Kék virág, sárga virág, fehér virág, lila virág, akárhogy számolták, nem tudtak a végére érni. Már a rét közepén jártak, amikor megláttak egy töltésről éppen leereszkedni készülő alakot, pont azt a csapást vette célba, amin ők haladtak. Az illető egyre jobban kibontakozott a messzeségből, s hamarosan az is tisztán látszott, hogy katonai gyakorlóruhát visel. Kalászképű lesz az, a kombájnok lelkes igazítója? Netán Bodobács, a szerelmetes erdőkerülő? Vagy a kis Taki? A katonai (m65 mintájú) gyakorlóruha errefelé teljesen bevett és elterjedt viselet volt, leggyakrabban kimenőcipővel hordták. Mondhatjuk, hogy munkaruhának számított inkább, de ez nem sokat jelent, hisz a lakosság a hétköznapi egyéb természetű (munkán kívül esedékes) ügyeit is munkaruhában intézte. Munkaruhába mentek a gyerekért az óvodába, munkaruhában ugrottak be egy fröccsre, vagy húzattak fogat, s nem sokat törődtek a megyeszékhelyről büntetésből ideszalajtott fogorvos rosszalló grimaszaival, hisz tudták, úgysem mer szólni. S jól tudták. Épp, mint mi a tévéműsor kezdetét.

Szombaton kettő előtt öt perccel egy 1963-as western, A nagy szökés jön Steve McQueen-nel a Cinemaxon. Nem tudom, feltűnt-e, de már hetek óta John Sturges filmjeivel fűtünk, mérsékelten invenciózus, de megbízható alkotó: egy igazi főszakács a hamburgergyárban. Estére a Duna Tévé is előhozakodik egy - ezúttal 1958-as - munkájával, A törvény és Jake Wade Richard Widmark és Robert Taylor régi idők barátságára visszatekintő torzsalkodását tárgyazza az újabb idők kihívásainak tükrében. A denevérek költőjeként megszeretett Christopher Nolan este tizenegy tízkor köszön be a Film+-ra valami bűvészmutatvánnyal (A tökéletes trükk).

Vasárnap a matinén (ViaSat3, 11.20) megismerkedünk Ernie Kovacsszal, a New Jersey állambeli Treton nagy szülöttével, aki a Vonat, szerelem és homárra magyarított It happened to Jane főszereplőjeként volt méltó partnere Doris Daynek és Jack Lemmonnak. Éjfél után Alain Delon jön el a Filmmúzeumra, hogy Claude Brasseurrel és Mireille Darckal előadja a Különös háromszög című műdalt.

Kedden este kilenckor a Filmmúzeumon Casablanca, melyben néz, dohányzik, néz, zongorázik, megint néz, útlevelekkel zsonglőrködik, és mit néz, már szinte bámul, s végül barátkozik, de mégsem száll el a hős - és ez egy legenda (szegény emberiség).

Szerdán egyfelől rí, másfelől vigad a nemzet. A gyásznapra Elek Judit Mária-nap című 1983-as filmjével emlékeztetünk (m1, 21.40), ellenben abbéli örömünket sem hallgatjuk el, hogy az AXN-en elindul a Justified, melynek a magyar címe A törvény embere lesz, gondolom, azért, mert a Del Monte emberéről szóló tévéreklám óta Magyarországon még az elnök is valakinek az embere. Most figyeljenek nagyon: uwaga, uwaga! Ha már ezen a napon megveszik a Narancsot, az este tízes műsorkezdéskor mindent tudnak erről a príma sorozatról. Ha viszont csak csütörtökön hozza ki a postás a gondosan előfizetett Narancsot, akkor várják ki az éjjel kettes ismétlést, mert nélkülem nem lenne szép, ha belevágnának-e tizenhárom részes sorozatba. Esküszöm, remek móka lesz, elmondom a receptjét: végy két korábbi, nagy sikerű sorozatban már jócskán bizonyító karaktert. Mondjuk a Deadwoodból Seth Bullockot, aki mellesleg az amerikai mitológia egyik valóban élt gyilkosa, s vele az őt megformáló színészt (a nagyszerű Timothy Olyphant), és a Kemény zsarukból az őrült Shane-t, a kongeniális Walton Goggins megformálásában, s rakd őket változatlan formájukban valami hangulatosra fényképezhető környezetbe, igen, a Kentucky állambeli Tahófalvára, és forrásig figyeld, hogy mire mennek egymással.

Mondok 1 paradoxont, sorozatot nézni muszáj, tévézni nem - na, mit szólnak?

Figyelmébe ajánljuk