tévésmaci - Minden viharmadár nyársat választ

  • .
  • 2007. szeptember 20.

Trafik

A sztrádák repedéseiben még nyílnak a kerti virágok, nemcsak árkon-bokron, megannyi építési területen, még Amerika út menti építészetén is átbukdácsoltunk. De isten ments, hogy a viharmadarat (magyarul: thunderbird) is kiöntsük az autósamponnal együtt! Simán kapcsolok kettesből ötösbe a távkapcsolóval, mégsem vágja a fejemhez a kormányzárat az oktató.
Nos, már ebből is sejthetik, hogy e heti fétisünk az automobil, de ígérem, semmi vadulás, semmi road-movie.

Noha pénteken (21-én) az egész délutánt a volán mögött tölthetjük, a Sport 1-en háromnegyed háromkor, a Gokart magazinnal indul lúgos futam, amit Túraautó-bajnokság és Autókrossz-ob követ. A Spektrumon a Versenyautó születikkel (17.00) próbálnak beelőzni, de ez ugyanúgy hiábavaló, mint a Minimaxon, 17.20-tól A Rupert maci kalandjai. Inkább északra iszkolunk, mint a beteg kutyák (Vadvilági S.O.S. - Animal Planet 19.00), és Bergmannal autózunk. Este nyolctól adja a Fimmúzeum a Jelenetek egy házasságbólt, amiben emlékeink szerint úgy nincsen autó, hogy közben van. Erland Josephson arckifejezése inkább Volvót (Saab kizárva) sejtet, de a svédeken nehéz kiigazodni. A magam részéről egy 1957-es Ford Viharmadárra tippelnék. Világoskék fényezés, meteorológiai okból, fixen rögzített vászontető. Egyszer használatos - öngyilkosság idején, garázsban.

De nyugalom, szombaton a gyújtáskapcsoló is játszik, bár még a Filmmúzeumon ténfergünk. 19.25-kor levetítik az A mi Gagarinunk című kortárs propagandafilmet. Állítólag Jurij rakétája ugyanúgy indult, mint a Latvija mikrobusz és a Szaratov jégszekrény a harmadikról lefelé. Meg Erland Josephson Fordja - tennénk hozzá némi melankóliával, de a kicsit szomorkás hangulatnak útjába áll a szilveszteri Stallone, a két lábon járó poéngyár. Állj, vagy lő a mamám! 21.55-től a TV2-n, már a címe is milyen vicces! Ennél jobban már csak a Budapest TV este tízkor kezdődő Töltse velünk az éjszakát! című esztrádműsorán kacaghatnánk, de erre mérget is vehetnénk.

Ám most már elő egy igazi autóval! Képzeljenek el egy habfehér Skoda Octaviát, aranyló fényvisszaverő matricával, setétkék Police felirattal. Ugye, ismerős? De mostanában nemcsak az utcáról, a képernyőről is, hiszen az m1-en vasárnaponként megy (vagyis inkább döcög) az új magyar rendőrsorozat, Stohl András főszereplésével. A Tűzvonalban első részét volt szerencsém látni, jó volt benne a kutya (vö. Kántor) és a Skoda Octavia (vö. Volga kombi), de az akciózás helyett rendezett szerencsétlenkedés is bejött. Immár a harmadik részhez érkezünk, a címe: Csibészek iskolája. Akinek túlzott a rendőri jelenlét, Zorrót (RTL Klub, 20.00), Zeliget (20.30, MGM), Capote-t (HBO, 21.00) ajánlhatok, vagy egy kiadós alvást hétfőig. Akkor A majmok hercegével (19.00 National Geographic) indul a száguldás, ami a makákók életéből idéz fel olyan - számukra - felejthetetlen pillanatokat, mint a snapszerozás, a banánszobrászat vagy a Forma-1. Filmben viszont elég gyengén állunk: még az RTL Klub "Szupermozi" is Totál szívás címen vetít egy vidámkodó francia filmet. Szerény vigasz, hogy 22.55-től a Spektrumon indul a Veterán autót vennék! Most vettem egyet, higgyék el, annál nagyobb totál szívás nem létezik.

Hacsak nem kedd este kilenctől, az XXX2-Következő fokozat az HBO-n Ice Cube-bal meg a jobb sorsra érdemes Samuel L. Jacksonnal, akit - ha nyernék a lottón - felkérnék egy kisebb szerepre az esküvői videómon. Tuti, hogy elvállalná. Akkor is, ha egy Barkas platóján kellene brékelnie. Egyébként aznap a Hukklét kétszer is levetítik (20.40 Duna, 1.35 TV2), egészségükre.

Szerdán nőnap: délután kettőtől nőifoci-vb az Eurosporton, négytől az országúti kerékpár-vb női időfutama, hattól a női kosárlabda Eb-n görög-orosz, igaz, ez már a Sport 1-en. Most olvasom, hogy az idei Miss World Hungaryre csak olyan lányok jelentkezhettek, akiknek nyelvvizsga van a farzsebükben. A döntőt 20.10-től közvetíti az m1 (vö. Fásy-mulató), de a Tökös srácot (20.40, Film+) nem csak ezért nem ajánlanám.

Csütörtökön viszont tényleg szálljunk kocsiba, így garantáltan elkerülhetünk olyan csapdákat, mint a Kerge kacsák 3 (11.25, RTL Klub), A suttyó család kalandjai Amerikában (20.05, Film+), A halálzóna (21.00, Discovery) és Juszt László (0.15, m1).

Egyébként tudják, hogy neveznék az üzemanyagot, ha nem Benz, hanem Puskás Öcsi szabadalma az automobil? Puskin.

Nehogy már tévézzenek!

Figyelmébe ajánljuk