Józsefvárosi élménytúra - Mágnások, iparosok

  • - kovácsy -
  • 2009. május 14.

Tranzit

A célterületről hallva a lepusztulás, kilátástalanság, slum, gettó, mi több, a bűn fogalma környékéről társít képzeteket a közvélekedés, mi is úgy indulunk a városnéző sétára, hogy nagyon szociotúrára készülünk, hogy egyenlőtlenség, kirekesztés és hasonlók lesznek a kulcsszavak, az érzés pedig a borongás és az elborzadás.

A célterületről hallva a lepusztulás, kilátástalanság, slum, gettó, mi több, a bűn fogalma környékéről társít képzeteket a közvélekedés, mi is úgy indulunk a városnéző sétára, hogy nagyon szociotúrára készülünk, hogy egyenlőtlenség, kirekesztés és hasonlók lesznek a kulcsszavak, az érzés pedig a borongás és az elborzadás.

Aztán valami egészen mást kapunk, amint kiderül már az első gesztusoknál, rögtön azután, hogy szerény, ámde lelkes vezetőink szemrevételeznek bennünket a nemzeti múzeum lépcsőjénél, létszámot ellenőriznek, aztán az épület háta mögé terelik a csapatot. Miközben a Beyond Budapest Sightseeing kétszemélyes városnéző iroda egyik tagja Negrót oszt, a másik a cukorka keletkezéstörténetébe avatja be az ezúttal csupa belföldiből álló csoportot. Sörgyár, maláta, malátacukor, cukortörmelék - valahogy így néz ki a folyamat, amelynek egy Pietro Negro nevű cukrász a beteljesítője, ő keverte hozzá a gyanús alapanyagokhoz az ánizst, a mentolt és nem tudni, mit még: máig titkos a recept. Hogy jön ez ide? Itt egy praktikus szemléltetőeszköz lép működésbe: a ceruzáról letekert papírszalag egyfajta kronologikus arányjelző, egy pontján Buda visszavételének az időpontja jelenik meg, amely a sörfőzés kezdeteit is kijelöli. Lendületes az indítás, fényképeket is kapunk (majd ha ráismerünk a rajtuk látható épületrészletekre, kiáltanunk kell), de közben már túl vagyunk reformkoron és 48-on, sőt a kiegyezésen is. Ekkortól épült ki a Palota-negyed, sétánk első felének célpontja. Eközben az is kiderül, hogy kalauzaink vagy két éve pályázatot hirdettek, hogy józsefvárosi emlékeket, történeteket gyűjtsenek be, amelyekből a séta egy-egy pontján részleteket olvasnak föl.

Jogos az állítás, hogy élménytúráról van szó, nem idegenvezetésről: az adatok helyett szórakoztató történeteket hallunk, miközben a homlokzatok díszítéséről, fedett erkélyek árnyékában rejtőző freskókról is szó esik. És rögtön a Bródy Sándor utca elején ott van a Múzeum-kert kerítésébe foglalva egy kőtábla, jó derékmagasságban jelölve az 1838-as árvíz szintjét. Szemben az 1865-ben császári parancsra sebtében felépített képviselőházi épület egy valamikori kaszárnya helyén, amelyet állítólag egyetlen éjszaka alatt elbontottak a lelkes katonák. Itt van ma az Olasz Intézet. A Gschwindt-palota látványa kalandos történetet generál a likőr- majd/és élesztőgyáros famíliáról, melynek egy kísérletező kedvű tagja az életelixír elkészítésén dolgozott a ház alagsori műhelyében a család nagy szégyenére. Aztán mikor kísérleti eredményeivel előhozakodott volna, barátai holtan találták: vezetőink úgy tudják, hogy nem az általa kotyvasztott csodaszer, hanem szívroham végzett vele.

De most szívhez szóló szerelmi románc következik. A Festetics család egykori palotáját (jelenleg Andrássy Egyetem) nemcsak kívülről méregethetjük, hanem bebocsátást is nyerünk, elbóklászhatunk a szépen helyreállított termekben, majd szinte az egykori vásári történetmondók modorában, egyszavas nyomatékokkal kísért fényképek támogatásával adják elő változatlanul mosolygós vezetőink Tasziló gróf és a monacói herceg karjaiba kényszerített Mary Hamilton skót hercegnő szenvedelmes történetét: a happy endet csaknem megéljenezzük.

A Szentkirályi Móricról elnevezett utcán haladva a küzdelmes életű jeles jogász és úttörő homeopata kedélytelen esetét hallgathatjuk, melynek szereplője még Thaisz rendőrfőkapitány és egy prostituált. De mérleget vonni nincs idő, egy bérház udvarán, a belövések ütötte lyukak alatt máris 56-os történetek következnek, s ezzel sétánk fokozatosan gyorsuló időörvényben hánykolódó, öntörvényű élménnyé válik, igazi műélvezetté, amelynek egyként eleme a látvány és az információk zsongása, mely utóbbiak az egykoron itt élt Kármán Tódor kapcsán már a szuperszonikus repülés tárgyköréig terjednek.

A legjobbkor jön a Mikszáth téri pihenő, gyufaosztással egybekötve, itt állt ugyanis, ha jól értem, a piarista gimnázium helyén az Első Magyar Gyújtógyár, ahol Irinyi János találmányát, a biztonsági gyufát gyártották - nyomatékul mindenki kap egy skatulyával. Pár perc, majd Rónay György visszaemlékezéséből a kissé lekezelőnek tűnő "ez a vöcsök" kifejezés üti meg a fülünket, melyet állítólag az egyik Liebner használt Lőrinc pap téri bérpalotája kocsmáros-bérlőjére - védelméül amúgy, amikor a szemben lakó jezsuiták a kései italméréstől el akarták volna tántorítani.

A mágnásnegyedből távozva a Horváth Mihály téri kiváló cukrászda a pihenőhelyünk, ahol megkezdődik a felkészítésünk ennek a méltatlanul rossz hírű környéknek a befogadására. Derűsen értékelés-mentes a stílus, és továbbra is maradunk a történeti megközelítésnél - például ami az utcanevek eredetét, az itt élt német és szlovák iparosok foglalkozásait illeti. A valamikori városhatáron húzódó őr utcában Pais Antal kerékgyártó mester emléktáblája utal a jeles férfiúra, aki mozgásba hozta a szabadságharc idején Gábor Áron ágyúit. Az egykori rossz hírű Conti (ma Tolnai Lajos) utcánál, melynek névadója például olasz kőfaragó mester volt, a sarki köztéri szobor vezet át a következő programponthoz: behatolunk a József utcai, szobrászműtermeket rejtő művészházba, amely egy lelkes közösség rehabilitációs javaslatainak a tárgya a Roma Parlamentnek is helyet adó szomszédos, Tavaszmező utcai ingatlannal együtt. Itt, a lépcsőház félhomályában egy menynyezeti freskót szemlélünk meg. Mindkét épületet Seenger Béla kőfaragó és szobrász emeltette, aki még műhelyként használta a mai műtermeket - alighanem itt alkotta meg Eötvös József budai mellszobrát is. Sétánk kiemelkedő módon élményszerző záróakkordjaként pedig kézenfekvő asszociációval egy muzsikus cigány családot keresünk fel, akik rutinosan, de élénk természetességgel válaszolnak akadozó kérdéseinkre, és így mégiscsak eljutunk az ellentmondásos, küzdelmes jelenig.

www.beyondbudapest.hu

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.