Külszíni sertés

  • Bányász B. Dezsõné
  • 1998. október 8.

Tranzit

A bányászszakszervezet épülete kihaltnak tűnik, ám ez ne tévessze meg a felületes szemlélőt; a bányászszakszervezet épületét szorgos kísértetek járják, a Zobák- és Petőfi-aknák egykori hősei, túlvilági kaparászásuk dobpergésétől visszhangzanak a végtelenbe nyíló folyosók, csontkezük foszforeszkáló iktatókba mélyed. Étterme pedig, közvetlenül a fekete-vörös színű, kalapáccsal díszített zászlós bejárat alatt, rendületlenül nyitva áll az éhes szájak előtt, akár egy elfelejtett, kiaknázatlan tárna.
A bányászszakszervezet épülete kihaltnak tűnik, ám ez ne tévessze meg a felületes szemlélőt; a bányászszakszervezet épületét szorgos kísértetek járják, a Zobák- és Petőfi-aknák egykori hősei, túlvilági kaparászásuk dobpergésétől visszhangzanak a végtelenbe nyíló folyosók, csontkezük foszforeszkáló iktatókba mélyed. Étterme pedig, közvetlenül a fekete-vörös színű, kalapáccsal díszített zászlós bejárat alatt, rendületlenül nyitva áll az éhes szájak előtt, akár egy elfelejtett, kiaknázatlan tárna.

Bányász étterem

Bp. VI., Városligeti fasor 46-48.

Nyitva: 11-22-ig

A bányász fogalom is lassan múzeumivá válik, nem is csodálkoztunk rajta, hogy a róla elnevezett étterem árai múzeumiak, ráadásul a szakszervezet a történtek (privatizáció, nyersanyagválság, Hale-Bopp-üstökös) ellenére sem feledkezett meg a bányászok közmondásos kalóriaigényéről. Az adagokkal Dunát lehetne rekeszteni.

A -minden bizonnyal kereskedelmi mennyiségben érkező - Bányász-paprikás kikiáltási ára például alig haladja meg a hatszáz forintot, holott sertéshúsból készült, amihez nem tudni, mit szólnának a bányászok. Azért az embert legalább a saját ágazati szakszervezetében ne tartsák a sertés szinonímájának, vélnénk. Az üzemegység képe azonban sokkal decensebb látványt nyújt annál, hogysem verbálanyázások melegágya lehessen; nagymama-gereznával kárpitozott székek vesznek körül tágas, komplett vájárbrigádokra méretezett asztalokat, a világításról a hetvenes években koncipiált gömbbúrák gondoskodnak bőkezűen, a főúr kiköpött Daniel Olbrychski, míg a pincérnő kezes temperamentumát mackósan csosszanó léptek, valamint zsongító kebelringás ellenpontozza.

Az étlap tételei láttán is elmúlt idők emlékképei rohamozzák meg a betévedőt: szolid nemzetközi ízlés, a feketepiaci korszakon már túljutott, az abszolút multikulturalizmustól azonban egyelőre még távol esik - ám magyar gyökereitől sem volt képes elszakadni a konyha kínálata. Utóbbit tetten érhetjük azokon a különlegességeken, mint pl. a kakasherepörkölt, amelyek hallatán még a magára valamit adó kannibál is kiköp, előbbiek felidézésében pedig -egyebek mellett -a kijevi pulykamell lehet segítségünkre.

Utóbbit azonban a Nemzetközi Madármegfigyelési Nap közelében az ember nem fogyaszt, helyette beéri dorozsmai harcsapaprikással (melyet, akár eleink hazáját a vadregényes Kárpátok, túrós csusza ölel körbe), illetve velős pacallal, a férfiasság legfájdalommentesebb próbájával.

Nos, mindkettő olyan közel áll a tökéleteshez, amennyire csak lehetséges. A fűszerezés mértéktartó, a lényeg/garnírung arány láttán bármely késő reneszánsz pallér csettintene a nyelvével, és ha egy szép napon a hamutartó-elvitel, valamint a főtt krumpli tálalásának kérdése is kielégítő választ nyer (előbbit talán a hamutartó elvitelével, utóbbit a főtt krumpli tálalás előtti lecsepegtetésével lehetne megoldani, bár bizonyára vannak még olyanok, akik vájdlingból ették édesanyjuk felejthetetlen főztjét, és ők így, tocsogva szokták meg, így is szeretik), nos, mindezek után a bányászszakszervezet étkezője méltán tarthatna igényt a főváros egyik titkos gyöngyszemének megtisztelő címére.

És miért is ne: az ablakok tágasak, mögöttük a diplomata- és felvonulási negyed megnyugtató képei, az étteremben csend és tisztaság; bár olykor élőzene borzolja a posztbányász-kedélyeket, bekapcsolva felejtett rádiónak mindazonáltal híre-hamva sincs, a vendéglétszám már-már az elviselhetőségig alacsony, a tempósan érkező fogások elköltésének békéjét csak a pincérek magyar őstörténelmet, valamint néhány válogatott érettségi tételt felidéző beszélgetése bontja meg, béke van, mint a Zobák-aknában privatizáció után.

Bányász B. Dezsőné

Árak

kávé 95 Ft

vodka 300 Ft

csapolt sör,

Amstel láger 200 Ft/pohár

Godfather koktél 550 Ft

erőleves maceszgombóccal 220 Ft

dorozsmai harcsapaprikás

túrós csuszával 890 Ft

velős pacal 650 Ft

csalafinta palacsinta 390 Ft

Figyelmébe ajánljuk

Felfokozott légkörben és ellenséges hangulatban várja az időközi választást Nyírcsászári

A feloszlott képviselő-testület két vezéregyénisége, a tavaly szűk többséggel nyerő fideszes Szkibáné Teliska Éva, valamint az ellenzék vezetője, Orosz József csap össze a polgármesteri címért a nyírségi községben július 6-án. A település képviselőket is választ, és az sem elképzelhetetlen, hogy Szkibáné már nem fideszes támogatással indul.

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.