IX., Ráday u. 21.
nyitva: 10-22-ig, vasárnap zárva
Egészséges ételek méregtelenítő fűszerekkel, barátságos atmoszféra, igy jellemezhető röviden a hely. A kényelmet abból sejtem, hogy a galérián, a leginkább szerájhoz hasonlító blokkban ebédeltünk, és a keresztlányom, miután oldalára fekve elfogyasztotta ebédem felét, majd lejtett néhány eredeti kézmozdulatot valami sejtelmes keleti zenére, elaludt. Félálomban még megkérdezte, biztosak vagyunk-e benne, hogy ez Magyarország. Ötéves kor alatt a hely még identitásbeli elbizonytalanodást idéz elő, de nem baj, gondoljunk csak a perzsák küzdelmes múltjára.
A jellegzetes fűszerek és a borjúhús illata aktiválják a perzsa szőnyegek mintáira vonatkozó, mesékből táplálkozó kollektív emlékezetünket. Így párologhatott a perzsa birodalom. A vízipipák kicsit hiányoznak, ha lennének, akkor az a vörös hátterű angelfire nevű monitorkép is bejönne, ahol kedves perzsák és álperzsák virtuálisan szőnyegügyleteket bonyolítanak, és megtárgyalják, mi az új trend.
Perzsa menüt azért érdemes elsőre enni, mert abban minden itt fellelhető étel benne van kicsiben, így el lehet dönteni, hogy később mi lesz a nyerő: a marhahúsos pogácsa, a csirkemellcafatok, a hagymás-currys virslidarabok, a báránydara vagy valamelyik saláta. Ha mind jó, akkor meg azon túl duplában kell kérni. Az ételek perzsa eredetét illetően bizonytalan vagyok, de az sem zavar, hogy a görögnél tulajdonképpen török ételeket eszem arab felszolgálással. Lényeg a tomboló kultúraközi változatosság, ahogy ez egy jövő század eleji haldokló nagyvároshoz illik. Receptet csak azért nem kértem, mert Farzin Mokhtarian szakácskönyvéből már régebbről tudtam, hogy a húsos ételek úgy kezdődnek, hogy végy egy kiló bárányt, akkora állatot meg én nem főzök.
- sisso -
Árak
gyros (pulykás és birkás): 210 Ft
kebabok: 240-350 Ft
perzsa menü: 480 Ft
salátatál: 220 Ft
kókuszdiós perzsa kávé: 105 Ft
Recept
Egy recept a mindennap rántottán élő történész-szociológus olvasók örömére. A Minden perzsában rejtőzik egy kis Popeye fantázianevű étel a következőképp készül. Végy egy kiló (úgy látszik, ebben az egységben gondolkodnak) spenótot (szegényebbek egyéb fűfélét, lósóskát stb.), vágd vékony szeletekre, főzd néhány percig kevés forró vízben, aztán csavard ki belőle a vizet, és pirítsd két-három, olajban piruló, karikára szelt hagyma között. Három tojást küldj rá néhány centi magasból (de előtte törd fel), és keverés nélkül süsd pár percig, míg a tojás megfehéredik. Közben sózás és borsozás. Fogyasztása törökülésben, perzsaszőnyegen, magyar bérházban.