A Janssen vakcinájánál is vizsgálják a vérrögképződést

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Tudomány

Az AstraZeneca-oltásnál pedig egy további lehetséges mellékhatást néz meg alaposabban az EMA.

Ma ért véget az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerbiztonsági bizottságának háromnapos ülése. Azt már szerdán megállapították, hogy lehetséges a kapcsolat az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája és a ritka vérrögképződéses esetek között, ezért a vérrögképződést a továbbiakban a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként kell feltüntetni az AstraZeneca alkalmazási előiratában.

Az EMA mai közleményéből kiderül, hogy a bizottság egy másik vakcinánál, a Johnson&Johnson tulajdonában álló Janssen oltóanyagánál is vizsgálja a lehetséges vérrögképződési mellékhatást. Itt azonban konkrét megállapítást még nem tettek a tünetek és az oltás lehetséges kapcsolatáról, és nem született semmilyen döntés sem.

Négy esetben számoltak be súlyos vérrögképződésről a Janssen vakcinával beoltottaknál, az egyik eset a vakcina klinikai vizsgálata alatt történt, a másik három a rendes amerikai használat során. Egy beoltott személy elhunyt trombózis következtében.

A Janssen egydózisú vakcináját egyelőre csak az USA-ban használják, de márciusban az EMA is engedélyezte, és hamarosan megérkeznek az első szállítmányok az EU-ba, Magyarország 81 600 adagot vár április második felében. 

Az EMA közleménye kitér arra is, hogy az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban egy további lehetséges mellékhatást vizsgálnak. Öt beoltottnál tapasztaltak "kapilláris szivárgást", ilyenkor a véredényekből folyadék távozik, ami gyulladást és vérnyomáscsökkentést okoz. Azt csak a további vizsgálat tudja majd eldönteni, hogy a tüneteknek lehet-e közük az oltáshoz. 

Figyelmébe ajánljuk