Konyhai kémia XXIX.

Csak a tyúk után - A tojás

Tudomány

Húsvét közeledtével mind több háztartásban válik kulcsfontosságúvá a tojáskérdés, hiába drágul a szintén kötelező sonkával együtt.

Amikor tojásról beszélünk, nem árt előbb szűkíteni a kört, elvégre a gerinces állatok egész rendjei (sőt, komplett osztályai) szaporodnak ily módon - a hüllők többségétől kezdve a kacsacsőrű emlősig bezárólag. A továbbiakban zömmel a tyúktojásról beszélünk, habár más fajok tojásai is hasonló felépítésűek, és közülük sokat használunk emberi táplálék gyanánt - bár a tyúkénál jóval kisebb mennyiségben. Mellőzzük a hüllőtojásokat (legyen szó kígyóról vagy teknősről), nem is szólva azokról szörnyű tojásokról, melyekből az Alien széria xenomorfjai szoktak kirobbanni - egyenest pacekba. Annyit azonban el kell ismernünk, hogy egy tekintetben valamennyi tojás egy tőről fakad: egyetlen petesejtből állnak, melyet tartalék tápanyagok és védőrétegek vesznek körül. Ha azt hisszük, hogy eme organikus rétegzettség mögött feltárul a sárgája, a fehérje és a tojáshéj hármasságának titka, hát jó helyen kapiskálunk.

Egy művészi tojás


Egy művészi tojás

Fotó: Sióréti Gábor

 

Ha feldobják, sárga

Mint az imént felfejtettük, a tojás nem más, mint megtermékenyített petesejt, magyarul zigóta - némi táplálékburokkal és viszonylag erős, de azért feltörhető védelemmel körülvéve.

A részletes metszeti rajzok persze sokkal több rétegét feltárják - némelyik eltűnik a tojás konyhai hasznosítása során, míg mások jelenléte még hangsúlyosabbá válik.

A jellegzetes alakú (stabil és instabil egyensúlyi pontokkal is rendelkező) tojás kevésbé hegyesedő vége fölött található légkamra léte sokak előtt ismert, de a sárgája körül található háromrétegű szikhártyáé már kevésbé. A fehérje (a zigóta táplálékraktára) és a héj közötti két héjhártya még csak-csak feltűnik a keménytojás pucolása közben, ám a sárgája széléről a citoplazmába nyúló jégzsinórról csak a beavatottak tudnak.

A tojást természetesen lehet enni nyersen is, magában vagy elturmixolva (az operaénekesek nyers tojássárgájához való vonzódása közismert) - azért ilyen esetben vigyázzunk a higiéniára, és persze arra is, hogy a tojás friss legyen. S bár a nyers tojásnak számos előnye van (például gazdagabb vitaminokban), azért leginkább hőkezelve szoktuk felfalni, s ez alaposan megváltoztatja az eredeti szerkezetét. A tojás ebből a szempontból is kettős természetű: míg a fehérje nagyjából 15 százalékos fehérje- (ez esetben: protein-) tartalmú oldatnak tekinthető, a sárgája finom eloszlású alkotórészek homogén elegye. Apró zsírcseppek, festékanyagok, ásványi összetevők, vitaminok és egyéb finomságok keverednek benne a vizes fehérjeoldattal - ez gyakorlatilag emulzió, azaz egy sajátos kolloid. Annyi biztos, hogy a tojásfehérje már 62-65 Celsius-fokon koagulál: eredeti szerkezete megbomlik, "denaturálódik", és többé-kevésbé szilárd (pláne kezdetben azért kocsonyás, géles) formában kicsapódik, amit rögvest megláthatunk, ha lepattintjuk a héját, vagy egyszerűen rápillantunk a serpenyőre. A sárgája ehhez képest magasabb hőmérsékleten (65-70 fokon) kezd szilárdulni, hála eltérő szerkezetének és összetételének - ezért tudunk félig lágy tojást készíteni. A sárgája (túl)főzés nyomán hajlamos megzöldülni, ám ettől sem kell megijedni: pusztán a tojás kén- és vastartalmú összetevőinek reakcióját mutatja (vasas csapvízben főzve ez a hatás még intenzívebb). Ettől ugyan nem lesz rosszabb ízű - de a túlfőzött tojás fehérjetartalmának minősége már nem az igazi. A tojás pusztulása is emlékezetes - a megzápult jószág megannyi rossz szagú bomlástermék (például tiolok) mellett kén-hidrogént is tartalmaz, amit más természetes (például vulkanikus eredetű) előfordulásakor is a jellegzetes szaggal szokás jellemezni. A tojás könnyen bomlásnak induló beltartalma ugyanakkor könnyedén tartósítható is, bár az idevágó kínai technológia, a lúgos közegben (sós, agyagos, meszes, rizshéjas hamuba ásva) bekövetkező fermentáció (pontosabban a nagyméretű fehérje- és zsírmolekulák lebomlása kisebb méretű, ínycsiklandó komponensekre) és gélesedés sok európai szemnek és gyomornak már sok. Nem is sokan esznek mifelénk száznapos tojást.

A tojássárgája összetételét tekintve is a természet kivételes adománya - no persze, hiszen az embrió táplálására rendeltetett. Vitamintartalma egészen kivételes - D-vitamint például kevés más élelmiszer tartalmaz, pláne ilyen mennyiségben, de A-, E- és K-vitaminokból sem állunk rosszul, ha tojást eszünk. Fehérje természetesen a sárgájában is van, de itt összpontosul a tojás zsírtartalma, amely vegyesen, telített és telítetlen zsírsavak glicerinésztereiből áll. Igen jelentős a tojássárgája természetes koleszterintartalma - koleszterinszegény diétára fogott embertársaink ezért jobb, ha kerülik e tápanyagokban gazdag részt, s például e vitaminokat más forrásból veszik magukhoz (a hőkezelés ráadásul fokozza a koleszterin oxidációját, ami állítólag megnöveli az artériafalak vastagodásának kockázatát). Sárga színét a mostanában gyógyszerösszetevőként reklámozott luteinnek és zeaxantinnak köszönheti: ezen karotinoid színezőanyagok a retina sárgafoltjában is előfordulnak, márpedig ennek pigmentálása hipotetikusan javít az időskori látáson. Emellett egy jó adag lecitint is magában rejt, amelynek különleges tulajdonságai megmagyarázzák, miért is vált a tojássárgája a háziasszonyok nélkülözhetetlen kedvencévé, s egyben stratégiai fontosságú élelmiszer-ipari nyersanyaggá. A lecitin bonyolult összetételű, zsírsav alapú óriásmolekula, amely ideális emulgeátor. Szerkezeténél fogva képes arra, hogy eltérő fizikai, kémiai tulajdonságú folyadékkomponenseket (például olajos és vizes alapú közegeket) egyben tartson stabilis folyadék-folyadék kolloid, azaz emulzió formájában. Már a tojássárgáját, e sajátos emulziót is a lecitin tartja össze, de utána már maga a sárgája lesz az összekötő kapocs megannyi ételben, gondoljunk csak a majonézre, amelyben az ecetet (vagy/és a citromlevet) és az olajat forrasztja egységbe.

Veri a habot

A tojásfehérje, e sajátos fehérjeoldat sokféle proteint (azon belül több mint felerészt ovalbumint), kevés cukrot, ásványi anyagot és szinte semmi zsírt sem tartalmaz. Éppen e tulajdonságai teszik lehetővé, hogy ha kell, ütemes mozdulatokkal tojáshabot készítsünk belőle - már persze, ha előzőleg gondosan elválasztottuk tőle a zsírban gazdag sárgáját. A tojás felverésekor kettős reakció zajlik le: először az intenzív és hőhatással is járó fizikai/mechanikai ingerek miatt a tojás fehérjéi kicsapódnak (denaturálódnak), majd amint fokozatosan levegőt juttatunk az elegybe, a denaturált fehérjemolekulák a levegő és a víz találkozási pontjain (s többszörös kötések kialakítása közben) hatalmas térhálós szerkezetet, habot képeznek. Ez mintegy csapdába ejti a levegőt, azaz létrejön a tojáshab, amely maga is egy különleges kolloid. A reakció annál teljesebb, minél erőteljesebb stresszhatásnak tesszük ki a tojásfehérjét, ezért érdemes teljesítőképességünk végső határáig verni a habot. A habkészítés sikerének titka, hogy növeljük a habosítandó folyadék felületi feszültségét - mivel ez a hőmérséklettel fordítottan arányos, a tojást csak felverés előtt szabad kivenni a hűtőből. Régi konyhai tanács, hogy a habverésre alkalmazott edényt ajánlatos kimosni híg ecetoldattal. A lúgos maradványok (mint a mosogatószer-nyomok) ugyanis csökkentenék a felületi feszültséget - amúgy ezért alkalmazhatjuk őket tisztításra.

A sikeres tojáshabkészítés titkát már a XVIII. századtól ismerték a franciák: szigorúan rézedényben kell elkészíteni! A réz ugyanis (fémkomplex keletkezése mellett) kémiailag is reagál a tojás kéntartalmú fehérjekomponenseivel, így azután stabilizálja a habot. Fölösleges aggódnunk holmi réz okozta nehézfémmérgezés miatt: egy normál méretű konyhai rézedényben felvert tejszínhab a napi egészségügyi határérték alig tizedét tartalmazza. Akit nem sikerült megnyugtatnunk, eltekinthet a rézedény használatától: némi borkő, esetleg csöppnyi citromlé adagolása után az így lecsökkenő pH-jú közegben máris sokkal stabilisabb hab jön létre. Emellett szokás még kis cukrot, sót vagy csöppnyi ecetet diktálni a már félkész habba - ezek szintén növelik a felületi feszültséget, így a készülő termék keménységét. Az elkészült fehér csodát ajánlatos minél hamarabb felhasználni - kis idő múltán a látszólag megbonthatatlan egységben élő kolloid kezd szétesni, melynek jeleként folyóssá válik, s ezt a polimerizált fehérjét tartalmazó masszát utólag már hiába próbálnánk felverni.


Figyelmébe ajánljuk

Mint a moziban

Fene se gondolta volna néhány hete, hogy az egyik központi kérdésünk idén januárban az lesz, hogy melyik magyar filmet hány százezren látták a mozikban. Dúl a számháború, ki ide, ki oda sorol ilyen-olyan mozgóképeket, de hogy a magyar film nyer-e a végén, az erősen kérdéses továbbra is.

Talaj

Thomas érzékeny kisfiú, nem kamaszodik még, mint az első szőrszálak megjelenésére türelmetlenül várakozó bátyjai. Velük nem akar játszani, inkább az udvaron egy ki tudja, eredetileg milyen célt szolgáló ládában keres menedéket, s annak résein át figyeli a felnőtteket, szülei élénk társasági életét, vagy kedvenc képregényét lapozgatván a szintén még gyerek (bár történetesen lány) főszereplő helyébe képzeli magát, és sötét ügyekben mesterkedő bűnözőkkel küzd meg.

Felszentelt anyagpazarlás

Ha a művészet halhatatlan, halandó-e a művész? Tóth László (fiktív) magyar építész szerint láthatóan nem. Elüldözhetik itthonról a zsidósága miatt, és megmaradt szabadságát is elvehetik az új hazában, elszakíthatják a feleségétől, eltörhetik az orrát, ő akkor sem inog meg. Hiszen tudja, hogyha őt talán igen, az épületeit nincs olyan vihar, mely megtépázhatná.

Törvénytelen gyermekek

Otylia már várandós, amikor vőlegénye az esküvő előtt elhagyja, így lánya, Rozela házasságon kívül születik. Később Rozela is egyedül neveli majd saját gyermekeit. A három nővér, Gerta, Truda és Ilda egy észak-lengyelországi, kasubföldi faluban élnek anyjukkal, az asszony által épített házban.

Átverés, csalás, plágium

Az utazó kiállítást először 2020-ban Brüsszelben, az Európai Történelem Házában rendezték meg; a magyarországi az anyag harmadik, aktualizált állomása. Az eredetileg Fake or Real címen bemutatott kiállítás arra vállalkozik, hogy „féligazságok és puszta kitalációk útvesztőjében” megmutassa, feltárja a tényeket, az igazságot, amihez „követni kell a fonalat a labirintus közepéig”. A kiállítás installálása is követi a labirintuseffektust, de logikusan és érthetően.

Kire ütött ez a gyerek?

Az 1907-ben született dráma eredetiben a The Playboy of the Western World címet viseli. A magyar fordításokhoz több címváltozat is született: Ungvári Tamás A nyugati világ bajnokának, Nádasdy Ádám A Nyugat hősének fordította, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig Hamvai Kornél átültetésében A Nyugat császáraként játsszák.

2 forint

„Újabb energiaválság felé robog Európa, ebből kellene Magyarországnak kimaradni, ami nem könnyű, hiszen ami most a magyar benzinkutakon történik, az már felháborító, sőt talán vérlázító is” – e szavakkal indította Orbán Viktor a beígért repülőrajtot indiai kiruccanása után. Hazatérve ugyanis a miniszterelnök szembesült egynémely adatsorral, meg leginkább azzal, hogy, a legendás Danajka néni szavaival élve, „drágulnak az árak”. Az üzemanyagé is.

Kiárusítás

Lassan másfél éve szivárgott ki, hogy az állam egy olyan arab befektetőnek, Mohamed Alabbarnak adná Budapest legértékesebb egybefüggő belterületét, a Rákosrendezőt, aki mindenféle felhőkarcolót képzel oda, egyebek mellett a Hősök tere látképébe belerondítót is.

24 óra

„Megállapodást kellene kötnie. Szerintem tönkreteszi Oroszországot azzal, ha nem köt megállapodást – mondotta Trump elnök a beiktatása utáni órákban Vlagyimir Putyinról, majd hozzátette azt is, hogy „szerintem Oroszország nagy bajba kerül”. Trump azt is elárulta, hogy telefonbeszélgetést tervez az orosz elnökkel, de még nem tudja, mikor. Nemrég azt is megjegyezte, hogy Oroszország egymillió embert veszített az Ukrajna ellen indított háborújában. (Ez a szám az orosz áldozatok felső becslése.)

A Menhir

Bár soha nem jutott a hatalom közelébe, mérgező jelenlétével így is át tudta hangolni a francia közgondolkodást. Több mint fél évszázadig volt elmaradhatatlan szereplője a politikai életnek. Újrafazonírozott pártját lánya, Marine Le Pen, eszmei hagyatékát az alt-right francia letéteményese, Éric Zemmour viszi tovább.

Nehogy elrabolják

Huszonéves nőként lett vizsgáló a magyar rendőrségen, és idővel kivívta férfi kollégái megbecsülését. Már vezetői beosztásban dolgozott, amikor az ORFK-hoz hívták; azt hitte, szakmai teljesítményére figyeltek fel – tévedett. Patócs Ilona A nyomozó című könyve nem regény, hanem egy karrier és egy csalódás dokumentuma.