cyberhírek

  • 2003. augusztus 13.

Tudomány

Szélerőműpark Amennyiben a Természetvédelmi Hivatal is jóváhagyja a tervet, az Alternatív Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Zámoly térségében szélerőműparkot építhet.
A beruházás összértéke 20 torony esetén mintegy 13 milliárd forintot tesz ki, a német DeWind által gyártott gépek teljesítménye tornyonként 2 megawatt. A megtermelt energiát a helyi áramszolgáltatónak, az Édásznak értékesítik.

n Embereken tesztelik a HIV-vakcinát Az észak-karolinai egyetem (UNC) bejelentette, hogy előkészítés alatt áll a világ első HIV-vírus elleni oltóanyagának klinikai tesztje. Az AIDS tünetegyüttest okozó HIV-vírust Afrika déli felén és Ázsiában milliók hordozzák a szervezetükben. A klinikai tesztek első szakasza július 17-én kezdődött a John Hopkins egyetemen. Egy 48 éves felnőtt önkéntes volt az első amerikai, aki - vállalva a HIV-fertőzés nem teljesen kizárható esélyét - megkapta az oltást. A tesztekbe további amerikai és dél-afrikai egyetemek kapcsolódnak be. A kétéves klinikai vizsgálatokban összesen 96, nem HIV-fertőzött személy kapja meg a vakcinát, párhuzamosan placebotesztcsoportokkal. Ennek a lépcsőnek a mellékhatások, vagyis a biztonsági szint megállapítása a legfontosabb célja. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy az oltóanyag képes-e immunreakciót kiváltani a szervezetben - áll az egyetem közeményében. A HIV-oltóanyag a venezuelai agyhártyagyulladás-vírus (VEE) megbénított, biztonságos változatán alapul, amely a HIV genetikai anyagának kis szakaszából tartalmaz másolatot. A HIV-oltóanyag a nyirokcsomók sejtjeit aktivizálja. A HIV-re jellemző egyik fontos fehérje ellen immunitás alakul ki. Az oltás továbbfejlesztett változata a HIV-vírus burkából és a polimeráz génekből is tartalmaz majd szakaszokat. A vakcinával kapcsolatos kereskedelmi jogokat az AlphaVax, az UNC biotechnológiai vállalata birtokolja, itt gyártották a klinikai tesztben használt oltóanyagot.

n Klónozták a lovat is Három hónapos az első klónozott ló, jelentették be olasz tudósok csütörtökön. A halflinger fajtához tartozó, Prometeának keresztelt kancacsikó az első olyan klónozott emlősállat, melyet genetikai anyja hordott ki. A Nature folyóiratban bejelentett tudományos eredmény lehetővé teheti, hogy a versenyeken sikeres herélt mének vérvonala folytatódhasson. A kutatók korábban már sikeresen klónoztak birkákat, egereket, disznókat, szarvasmarhát, nyulakat, macskákat, sőt öszvért is, ám lovat ez idáig még nem sikerült így a világra segíteni - közölte az Index a The Guardian nyomán. A cremonai szaporodástechnológiai laboratórium kutatói Cesare Galli vezetésével 513 embriót hoztak létre egy arabs telivér mén bőrsejtjeinek és 328 embriót a halflinger kanca sejtjeinek, valamint vágóhídi lovak petesejtjeinek felhasználásával. Ezzel a módszerrel hozták létre Dolly birkát is, az első felnőtt sejtből klónozott emlősállatot. Mindössze nyolc hím- és 14 nőnemű embrió jutott el a hólyagcsíra állapotig, közülük nyolc hím- és kilenc nőnemű embriót ültettek be kilenc kancába, köztük Prometea anyjába, az egyik sejtdonorba is. Huszonegy nappal később az ultrahangos vizsgálat során kiderült, hogy mindössze négy embrió fejlődött tovább, majd rövidesen újabb két embrió pusztult el. A harmadik 187 nap után abortálódott, így egyedül Prometeát hordta ki anyja. A csikó a normális, 336 napos vemhességi idő után született, 36 kilós súllyal. A kutatók szerint eredményük a lósport számára nagy előrelépést jelent, hiszen így a sikeres herélteket is szaporíthatják. A telivértenyésztők egyesületének elnöke azonban tiltakozott az ötlet ellen. Philip Freedman szerint a lóversenyzés számára érdektelen az eredmény, mivel a mesterséges megtermékenyítéssel szaporított lovakat kizárják a tenyésztésből.

n Szennyvízerőmű Egy Nyugat-Európában már bevált technológiával a térségben keletkező szennyvíziszapot hasznosítja majd a Nagykanizsa határában épülő erőmű. A 300 millió forintos költséggel Nagykanizsán felépülő első erőművi blokk, amely évente 10 millió kilowattóra áramot és nagyjából ugyanennyi hőenergiát termel, várhatóan már jövőre elkészül. A 3 milliárd forint értékűre tervezett beruházási programot várhatóan több ütemben hajtják végre, EU-források felhasználásával.

n DVD-gyár A Kenson-Optical Magyarországon elsőként létesít olyan DVD-gyártó üzemet, amelyben 8,5 gigabyte-os DVD-9 és 9,4 gigabyte-os DVD-10 szabványú korongok is gyárthatók. A közel 700 millió forintos beruházás keretében megvalósult gyártósorokon 1,75 másodperc alatt készül el egy CD és 3,2 másodperc alatt egy DVD.

n Hírfigyelő A Google News, a keresőportál híroldala új szolgáltatást vezetett be. A News Alerts névű értesítőszolgáltatás a felhasználó által megadott kulcsszavak alapján elemzi a híreket, és ha megfelelő hírre bukkan, azt e-mailben megküldi. Az ingyenes szolgáltatás jelenleg csak az amerikai oldalakon keresztül érhető el. Az értesítés kívánság szerint naponta egyszer vagy valós időben történhet.

n Hackerrobot A Las Vegasban megrendezett DefCon hackerkonferencián egy olyan, két keréken közlekedő robotot mutattak be, amely vezeték nélküli hálózatok biztonsági gyengéinek feltérképezésére használható. A robotkét keréken gurul, és Wi-Fi (802.11b) vezeték nélküli hálózatok (WLAN) biztonsági sérülékenységeit lehet felfedeztetni vele.

Figyelmébe ajánljuk