cyberhírek

  • 2003. augusztus 21.

Tudomány

Európai holdszonda Az első EU-misszió szeptember elején indul a Holdra, jelentette be az Európai Ûrügynökség (ESA). A SMART-1 űrszonda szeptember 3-án startol Európa űrrepülőteréről, a francia guayanai Kourouról.
A szonda missziója 16 hónapig tart, például jeget keres majd a kráterekben, és adatokat rögzít a fény elnyelődéséről.

n Windowsromboló vírus Az MSBlast névre keresztelt, a Windows operációs rendszer bizonyos fajtáit támadó féreg huszonnégy óra alatt körülbelül százhúszezer számítógépet fertőzött meg világszerte annak ellenére, hogy sok szakértő szerint a kártékony program meglehetősen silány munka. A féreg sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy a Windows-felhasználók nem töltötték le azt a hibajavítást, amely már július óta elérhető. A számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó Symantec szerint az MSBlaster a Windows 2000 és Windows XP rendszerek ismert hiányosságát használja ki, és túlterheléses támadást indít a Microsoft erre a hiányosságra is javítást kínáló szerverei ellen. Az MSBlast terjedését folyamatosan figyelő Symantec szerint a féreg óránként mintegy 2500 számítógépet fertőz meg, és összesen több millió számítógépet veszélyeztet. A Microsoft tájékoztatta a felhasználókat a hibáról, melyhez júliusban hibajavítást is publikált.

n Magánűrrepülő Probléma nélkül zajlott le a magánfejlesztésben készült SpaceShipOne első önálló tesztrepülése a Mojave-sivatagban - adta hírül az Index. A várakozások szerint a könnyűszerkezetes gép 100 kilométeres magasságba is képes lesz eljutni. A cél az űrturizmus olcsó alternatívájának megteremtése. A SpaceShipOne-t (SS1) a White Knight nevű ikerépítésű, turbojetmotoros repülőgép emelte a levegőbe. Az űrrepülőt 14 300 méteres magasságban, 194 kilométeres óránkénti sebességnél választották le. Az SS1 hajtóművek nélkül elvitorlázott egy sivatagi légibázisig, ahol a pilóta biztonságosan landolt vele. A gépet a kaliforniai Scaled Composites nevű cég építette. A cég a tesztrepülésről úgy nyilatkozott, hogy az SS1 a várakozásoknak megfelelő pontossággal üzemelt. A tesztpilóta korábban csak a földön, szimulátoron gyakorolt, de jelentése szerint a gép a valóságban is jól irányítható. A Scaled Composites egyike az X-díjra pályázó vállalatoknak. Ezt az a magáncég kaphatja meg, amely száz kilométeres magasságba tud juttatni egy ember vezette gépet, és ezt két héten belül meg is tudja ismételni. A vállalat elképzelései szerint az éles repülés során a White Knight 15 000 méter magasságba juttatja majd az SS1-et, ami lekapcsolódás után begyújtja a hibrid rakétahajtóműveit, és 100 kilométeres magasságba emelkedik. A legfeljebb háromfős legénység körülbelül három percig élvezheti a súlytalanságot, utána a gravitáció újra a Föld légkörébe vonzza a gépet.

n Eltűnhet az északi jégsapka Egy nemzetközi tanulmány szerint a következő évszázadra elolvadhat az északi sarkkör jégsapkája, ha a szén-dioxid-kibocsátás a jelenlegi mértékben fogja felmelegíteni a Föld légkörét - számolt be az Index. Az északi sarkkörön 1978 óta évtizedenként 3-4 százalékkal csökkent a jéggel borított területek mérete. A műholdas képek azt mutatják, hogy húsz év alatt egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a jégtakaró, amely nyáron már csupán hatmillió négyzetkilométeres. Ola Johannessen, az EU által finanszírozott tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a következő századfordulón nyáron valószínűleg már egyáltalán nem lesz jéggel borított terület az északi sarkkörnél. A kutató szerint az északi jégtakaró teljes elolvadása hatalmas hidegvíz-tömeg felszabadulását eredményezné, amely erősen csökkentené a meleg óceáni áramlatok, például a Golf-áramlat hatását. Európa mérsékelt klímája javarészt a Golf-áramlatnak köszönhető, és ennek a hatásnak a megváltozása rendkívüli módon befolyásolná a kontinens éghajlatát és ökoszisztémáját.

n Zene a Microsofttól A Microsoft - látva az Apple hasonló kezdeményezésének amerikai sikerét - letölthető zenéket kínáló szolgáltatást indított Európában. Az angol, francia és német felhasználók 99 eurócentért vehetik meg a számok többségét, a lemezekért pedig 12,49 eurót kell fizetniük.

n Microsoft-Intel mobiltelefon `sszel jelenik meg a piacon a Microsoft és az Intel közös erőfeszítése eredményeként kifejlesztett mobiltelefon a tajvani MiTAC termékeként. Ez az első olyan mobiltelefon, amely a világ legnagyobb félvezetőelem-gyártójának lapkáit és a Microsoft mobiloperációs rendszerét alkalmazza.

n Vadmacska A gyakorlatilag kihaltnak tekintett borneói vadmacska (Catopuma badia) vadon élő példányait sikerült filmen megörökíteni, jelentették be csütörtökön malajziai kutatók. Az igen ritka faj utolsó példányát 1992-ben látták.

n Vámpírvadász A Nintendo egyik játékkazettájába fényérzékelőt építettek, mely a természetes napfény mennyisége alapján határozza meg a játékkarakter erejét. A gyártó szerint a szeptemberben megjelenő vámpírvadászos opus az első olyan videojáték, amelyben a napfény meghatározza a játékmenetet.

n Védőbuborék Az Airbus kétszintes óriás utasszállítója, a 2006-tól forgalomba álló A380 lehet az első utasszállító, amelyet felszerelnek a Honeywell új, védőbuboréknak nevezett biztonsági rendszerével. A rendszer a robotpilótán keresztül automatikusan beavatkozik, és kitérő manővert végez, ha a repülőgép útjába épület vagy más tereptárgy kerül.

n Öngyilkos hacker Holtan találtak lakásában egy szlovén hackert, aki az egyik szlovén bank elektronikus rendszerében talált hibával megpróbálta megzsarolni a bankot. A rendőrség szerint a 28 éves Robert Skulj főbe lőtte magát.

Figyelmébe ajánljuk