cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. augusztus 4.

Tudomány

cyberhírek
Android Az eddigi legemberibb kinézetű robotot alkották meg japán tudósok, az android a Repliee Q1 névre hallgat. Rugalmas szilikonból van a bőre, és számos olyan szenzora és motorja van, mellyel az emberihez hasonló reakciókra képes. Repliee Q1 egyelőre csak ülni tud, de képes interakciókra az emberrel, és reagálni tud az érintésre is.

Szupermágnes 16 millió dolláros mágnest építettek amerikai tudósok Tallahassee-ban. A tizenhárom évi fejlesztés után átadott eszköz a Földénél 420 ezerszer erősebb mágneses mezőt generál.

Kriptofon Phil Zimmermann, az e-mail-titkosítás klasszikusa, a PGP alkotója olyan VoIP (Voice over IP)-alkalmazást írt, amely megakadályozza az interneten keresztül bonyolított telefonhívások lehallgatását.

őssejtterápia Amerikai kutatóknak génmódosított őssejtek segítségével sikerült összeforrasztaniuk kísérleti állatok sérült csigolyáit. A kúra eredményeként a patkányok ismét képessé váltak végtagjaik mozgatására.

Játékcenzúra Az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta, hogy induljon nyomozás a Take Two játékfejlesztő ellen, a GTA San Andreas című játékba rejtett szexjelenetek miatt. A San Andreas 2004 egyik legsikeresebb játéka volt.

Szupergyom Nagy-Britanniában megjelent egy génmódosított gyomnövény. A brit kormány által megrendelt vizsgálat arra derített fényt, hogy a vadmustár kereszteződött génmódosított olajos növényekkel, így fokozottan ellenállóvá vált bizonyos gyomirtó szerekkel szemben.

Pislogás A vizuális észlelés lekapcsol a szemhéjak záródása idejére, állapították meg brit kutatók. A kísérleti személyek szemét folyamatosan megvilágítva és az agytevékenységet vizsgálva bebizonyították: az idegi alapú lekapcsolástól nem látjuk a sötétséget a pislogás alatt.

Gondok a Discoveryvel A Discovery űrsikló fellövésekor ismét szigetelőhab-darabok szakadtak le a tolórakétáról. A NASA bejelentette: a probléma orvoslásáig felfüggesztik az űrrepüléseket. Két és fél éve a visszatéréskor a légkörben elégő Columbia űrsikló tragédiáját éppen egy leszakadt szigetelőanyag-darab okozta, amely fellövéskor felsértette az űrrepülő burkolatát. A Discovery fellövése során három hulladékbecsapódási incidenst jegyeztek fel. Az amerikai űrsiklóprogrammal kapcsolatos problémák nem befolyásolják az orosz terveket, így október 1-jén háromfős legénységgel útnak indul a Nemzetközi Ûrállomásra a Szojuz TMA-7-es űrhajó. A két hivatásos - egy orosz és egy amerikai - űrhajós mellett egy amerikai űrturista, a milliomos-tudós Gregory Olsen utazik az űrállomásra. Ha a Discovery sérülése nem orvosolható, Oroszország kész Szojuz űrhajók segítségével lehozni a Discovery legénységét a Földre. Ez a lehetőség azonban csak a legvégső esetben jöhet szóba, mert így a hét űrhajósnak jövő februárig fenn kellene maradnia a Nemzetközi Ûrállomáson.

Csodálatos Amanda 'szszel kezdi a Playmates Toys játékgyár intelligens babái forgalmazását az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Új-Zélandon. A baba, amely a Csodálatos Amanda nevet kapta, éppen akkora, mint egy valódi kislány, képes enni és beszélni, megismeri fogkeféjét és fésűjét, ráadásul remekül működik az időér-zéke, hiszen pontosan tudja, hogy hányadika és hány óra van, és emlékezteti családját a jeles napokra és ünnepekre. Amanda néhány alkalom után már felismeri gazdája hangját, és arcán öröm tükröződik. Csodálatos Amanda kilencvenkilenc dollárba, mintegy húszezer forintba kerül majd.

Elhallgattatták a hackert Jókora botrányt kavart a Las Vegas-i Black Hat hackerkonferencián egy számítástechnikai szakértő, aki azt tervezte: előadásában leleplezi a Cisco szoftverének súlyos biztonsági hibáját. A Cisco, az internetes adatforgalom irányítását végző, ezért kulcsfontosságú routerek legnagyobb gyártója hangos botrány közepette egyezett meg a számítástechnikai szakértővel abban, hogy az nem fedi fel a nyilvánosság előtt a cég szoftverének biztonsági hiányosságait. Az atlantai illetőségű Michael Lynnt korábban az Internet Security Systems (ISS) alkalmazta, amely közösen dolgozott a Ciscóval a biztonsági hibák kijavításán. Szerdán azonban a szakértő otthagyta állását, hogy másnap a Las Vegas-i Black Hat hackerkonferencián számoljon be tapasztalatairól. Amikor a Cisco értesült Lynn terveiről, mellékállású munkatársakat bérelt fel arra, hogy tépjék ki a konferencia brosúrájából Lynn tervezett előadásának leírását, mielőtt a résztvevők megkapnák azt, később bíróságtól követelte a szakértő elhallgattatását - írta az Index a kaliforniai Mercury News nyomán. Nem ez az első eset, hogy megkérdőjeleződik a Cisco-szoftverek integritása: 2004 májusában az IOS operációs rendszerének, novemberben a Pix tűzfalszoftverének a forráskódja szivárgott ki; utóbbit a Source Code Club nevű hackercsoport állítólag pénzért árulta a neten.

A Plútó trónfosztása Megtörtént az, amire már régóta számítottak a szakemberek: a Plútónál nagyobb és távolabbi égitestet találtak a Naprendszerben - adta hírül az [origo]. A felfedezéstől azonban nemhogy tízre emelkedett volna, inkább nyolcra csökkent a nagybolygónak tekintett égitestek száma. Már 1930-as felfedezése után sem ismerte el mindenki, hogy a Plútót a kilencedik nagybolygónak tekinthetjük, mivel annyira különbözik belső társaitól. Később sorra fedezték fel a hozzá hasonló égitesteket a közelében, de a tradíció jó ideig tartotta magát. Az elmúlt hetekben azonban több olyan bejelentés is napvilágot látott, amelyek alapjában rengetik meg a Plútó nagybolygó státusát. Elsőként a 2003EL61 jelű égitestről értesítették a sajtót. Ez egyike a Plútó térségében talált közel ezer Kuiper-objektumnak, átmérője hetven százaléka, tömege pedig mintegy harmada a Plútóénak. A most bejelentett 2003UB313 pedig úgy tűnik, nagyobb a Plútónál, és háromszor messzebb van nála. A felfedezés nyomán várhatólag kiújul a Plútó nagybolygó státusa körüli vita. A Plútó ugyanis alapvetően eltér a többi nyolc nagybolygótól (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz). Eredetileg is csak azért sorolták ezek közé, mert akkor még nem ismertünk több égitestet ebben a távoli zónában.

Figyelmébe ajánljuk