cyberhírek

  • Narancs
  • 2005.09.01 00:00

Tudomány

cyberhírek
Életgén Amerikai kutatók azonosítottak egy olyan gént, ami az átlagosnál harminc százalékkal tovább tartja életben az embert. Az öregedés folyamatában kulcsszerepet játszó gént az emberi sors fonalát szövő Klóthóról nevezték el.

Útonálló Eltulajdonított virtuális tárgyakat valódi pénzért értékesített egy kínai egyetemista Dél-Japánban. Szoftverrobottal rabolta ki a Lineage II online játék egyik karakterét, a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

Játéktörténelem A számítógépes játékok történetének harmincöt évét öleli fel a World of Games kiállítás Bécsben. A klasszikusoktól a legmodernebb konzoljátékokig terjedő tárlaton játszani is szabad a kiállítási tárgyakkal.

Fájlcsere Legális fájlcsereszolgáltatást indít a Sony brit leányvállalata, a Playlouder. Előfizetői az anyavállalat zenekiadója, a Sony BMG katalógusára (többek között David Bowie, Oasis, Outkast) kiterjedő zeneletöltési joghoz jutnak.

Hackertámadás Az amerikai légierő mintegy 33 ezer tisztjének személyi adatait lopták el egy katonai adatbázisból; a támadás a haderőnem tisztikarának mintegy felét érinti.

Napfénykonzerv Angliában nyáron eltett meleggel, "konzervált napfénnyel" próbálnak jégmentesíteni egy útszakaszt: a csőhálózatban keringő víz tartályba gyűjti a nyári meleget, és télen ezzel melegítik fagyáspont fölé az aszfaltot.

Spagettitörés Két francia fizikus rájött, hogy mitől törik mindig több darabra a meghajlított spagetti: az első törés után az anyagban gyorsulások és hullámok keletkeznek, amelyek eltördelik a maradék darabokat.

Gyász Elhunyt dr. Robert Moog, a szintetizátorok atyja. Az elektronikus zene úttörőjét 71 évesen érte a halál, négy hónappal azután, hogy agyrákot állapítottak meg nála az orvosok.

Bezáratták a kalózkönyvtárat Közel 800 magyar nyelvű digitalizált könyv volt letölthető arról az orosz weboldalról, amely a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének tiltakozását követően felfüggesztette tevékenységét - adta hírül az [origo]. A Silent Library Project (SLP - Csendes Könyvtár Projekt, slp.dwalin.ru) mások mellett Asimov, Babits, Bulgakov, Örkény, Malamud, Wells, Wodehouse könyveit is ingyenesen letölthetővé tevő weboldalról levették a művekre mutató linkeket. Az oldal szerkesztői - noha a szerver valóban az Orosz Föderáció területén található - honfitársaink, akik önkéntesek munkájára építették projektüket. Könyveket az oldal bármelyik látogatója beszkennelhet, konvertálhat, javíthat és feltölthet. A munkáért éppúgy nem fizet senki, ahogy a letöltésért sem várnak pénzt senkitől.

'ssejtkísérlet Amerikai szívsebészek engedélyt kaptak, hogy embereken próbálják ki, csontvelőből vett saját őssejtek hozzáadásától regenerálódnak-e az elhalt szívszövetek. Az engedély a szokásos koszorúér-áthidaló műtétek (bypass) során végzett őssejtterápiára vonatkozik: míg zajlik a műtét, a csontvelőből kiválasztják az őssejteket és koncentrátumot készítenek belőlük, amit befecskendeznek a szívbe. A szokásos sebészeti és katéteres beavatkozásokkal nem lehet helyreállítani a sérült szöveteket, az őssejtektől viszont azt várják, hogy az elhalt szívizmot új, erőteljes sejtekkel népesítik be. Szerte a világon több helyen próbálkoztak már csontvelőből származó őssejtek szívbe juttatásával, és általában javulásról számoltak be, de eddig még nem volt minden más hatást kizáró klinikai kísérlet.

Szélesvásznú videojátékok Újabb számítógépes játék története kerül a mozikba: a Halót a Universal és a Twentieth Century Fox stúdió filmesíti meg, és A part című regény szerzője, a brit Alex Garland írja a forgatókönyvet - adta hírül az Index a Cnet nyomán. A film főszereplője a játék hőse, Master Chief lesz, akinek a feladata az emberiség védelme a földönkívüliek elleni harcban. A játékot a Microsoft tulajdonában álló vállalkozás, a Bungie fejleszti, 2001-ben dobták piacra, a második rész 2004-ben jelent meg, és körülbelül ötmillió példányt adtak el belőle. Az Egyesült Államokban augusztus 5-én már bemutatták a Doom játékadaptációt, amelyet Andrzej Bartkowiak rendezett, a főszerepekben Karl Urban, A Gyűrűk Ura Éomerje és The Rock, A múmia visszatér főszereplője irt pokolbeli szörnyeket. Az akciódúsnak ígérkező sci-fi horrort novemberben mutatják be Magyarországon.

Háborúszimulátor Háborús környezetet szimulálnak az amerikai haditengerészet pszichológusai, hogy virtuális valósággal segítsenek a frontról visszatért katonáknak tapasztalataik feldolgozásában - adta hírül az Index a Wired nyomán. A terápia alatt a páciensek VR-sisakban utaznak a hadszínterekre: Vietnamba, Afganisztánba vagy Irakba. A kúra nemsokára szagokkal is gazdagodik: a fejlesztők begyűjtötték már az égett gumi, a gázolaj, az emberi test, a szemét és az iraki fűszerek szagát. A VR-terápia alapját az a Full Spectrum Warrior nevű lövöldözős játék szolgáltatja, amelyet gyakorlatozásra fejlesztett ki az Institute for Creative Technologies és a haditengerészet kutatórészlege. A játéknak tavaly kereskedelmi forgalomban kapható változata is megjelent számítógépre és Xbox játékkonzolra.

Tesztelik az új marsjárót A Marsra küldendő robotok következő generációjának Zoe névre keresztelt tesztpéldánya ezekben a napokban kezdi meg eddigi leghosszabb, két hónapos barangolását az Atacama-sivatagban, extrém szárazságot elviselő élőlényekre vadászva. A rovert napenergia hajtja, és autonóm az irányítási rendszere, vagyis saját maga választja ki útvonalát. Első, 2004-es útja során 55 kilométert tett meg, és életkereső rendszere segítségével klorofillt, valamint szerves anyagot azonosított a sivatagban.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.