cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 1.

Tudomány

cyberhírek
Életgén Amerikai kutatók azonosítottak egy olyan gént, ami az átlagosnál harminc százalékkal tovább tartja életben az embert. Az öregedés folyamatában kulcsszerepet játszó gént az emberi sors fonalát szövő Klóthóról nevezték el.

Útonálló Eltulajdonított virtuális tárgyakat valódi pénzért értékesített egy kínai egyetemista Dél-Japánban. Szoftverrobottal rabolta ki a Lineage II online játék egyik karakterét, a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

Játéktörténelem A számítógépes játékok történetének harmincöt évét öleli fel a World of Games kiállítás Bécsben. A klasszikusoktól a legmodernebb konzoljátékokig terjedő tárlaton játszani is szabad a kiállítási tárgyakkal.

Fájlcsere Legális fájlcsereszolgáltatást indít a Sony brit leányvállalata, a Playlouder. Előfizetői az anyavállalat zenekiadója, a Sony BMG katalógusára (többek között David Bowie, Oasis, Outkast) kiterjedő zeneletöltési joghoz jutnak.

Hackertámadás Az amerikai légierő mintegy 33 ezer tisztjének személyi adatait lopták el egy katonai adatbázisból; a támadás a haderőnem tisztikarának mintegy felét érinti.

Napfénykonzerv Angliában nyáron eltett meleggel, "konzervált napfénnyel" próbálnak jégmentesíteni egy útszakaszt: a csőhálózatban keringő víz tartályba gyűjti a nyári meleget, és télen ezzel melegítik fagyáspont fölé az aszfaltot.

Spagettitörés Két francia fizikus rájött, hogy mitől törik mindig több darabra a meghajlított spagetti: az első törés után az anyagban gyorsulások és hullámok keletkeznek, amelyek eltördelik a maradék darabokat.

Gyász Elhunyt dr. Robert Moog, a szintetizátorok atyja. Az elektronikus zene úttörőjét 71 évesen érte a halál, négy hónappal azután, hogy agyrákot állapítottak meg nála az orvosok.

Bezáratták a kalózkönyvtárat Közel 800 magyar nyelvű digitalizált könyv volt letölthető arról az orosz weboldalról, amely a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének tiltakozását követően felfüggesztette tevékenységét - adta hírül az [origo]. A Silent Library Project (SLP - Csendes Könyvtár Projekt, slp.dwalin.ru) mások mellett Asimov, Babits, Bulgakov, Örkény, Malamud, Wells, Wodehouse könyveit is ingyenesen letölthetővé tevő weboldalról levették a művekre mutató linkeket. Az oldal szerkesztői - noha a szerver valóban az Orosz Föderáció területén található - honfitársaink, akik önkéntesek munkájára építették projektüket. Könyveket az oldal bármelyik látogatója beszkennelhet, konvertálhat, javíthat és feltölthet. A munkáért éppúgy nem fizet senki, ahogy a letöltésért sem várnak pénzt senkitől.

'ssejtkísérlet Amerikai szívsebészek engedélyt kaptak, hogy embereken próbálják ki, csontvelőből vett saját őssejtek hozzáadásától regenerálódnak-e az elhalt szívszövetek. Az engedély a szokásos koszorúér-áthidaló műtétek (bypass) során végzett őssejtterápiára vonatkozik: míg zajlik a műtét, a csontvelőből kiválasztják az őssejteket és koncentrátumot készítenek belőlük, amit befecskendeznek a szívbe. A szokásos sebészeti és katéteres beavatkozásokkal nem lehet helyreállítani a sérült szöveteket, az őssejtektől viszont azt várják, hogy az elhalt szívizmot új, erőteljes sejtekkel népesítik be. Szerte a világon több helyen próbálkoztak már csontvelőből származó őssejtek szívbe juttatásával, és általában javulásról számoltak be, de eddig még nem volt minden más hatást kizáró klinikai kísérlet.

Szélesvásznú videojátékok Újabb számítógépes játék története kerül a mozikba: a Halót a Universal és a Twentieth Century Fox stúdió filmesíti meg, és A part című regény szerzője, a brit Alex Garland írja a forgatókönyvet - adta hírül az Index a Cnet nyomán. A film főszereplője a játék hőse, Master Chief lesz, akinek a feladata az emberiség védelme a földönkívüliek elleni harcban. A játékot a Microsoft tulajdonában álló vállalkozás, a Bungie fejleszti, 2001-ben dobták piacra, a második rész 2004-ben jelent meg, és körülbelül ötmillió példányt adtak el belőle. Az Egyesült Államokban augusztus 5-én már bemutatták a Doom játékadaptációt, amelyet Andrzej Bartkowiak rendezett, a főszerepekben Karl Urban, A Gyűrűk Ura Éomerje és The Rock, A múmia visszatér főszereplője irt pokolbeli szörnyeket. Az akciódúsnak ígérkező sci-fi horrort novemberben mutatják be Magyarországon.

Háborúszimulátor Háborús környezetet szimulálnak az amerikai haditengerészet pszichológusai, hogy virtuális valósággal segítsenek a frontról visszatért katonáknak tapasztalataik feldolgozásában - adta hírül az Index a Wired nyomán. A terápia alatt a páciensek VR-sisakban utaznak a hadszínterekre: Vietnamba, Afganisztánba vagy Irakba. A kúra nemsokára szagokkal is gazdagodik: a fejlesztők begyűjtötték már az égett gumi, a gázolaj, az emberi test, a szemét és az iraki fűszerek szagát. A VR-terápia alapját az a Full Spectrum Warrior nevű lövöldözős játék szolgáltatja, amelyet gyakorlatozásra fejlesztett ki az Institute for Creative Technologies és a haditengerészet kutatórészlege. A játéknak tavaly kereskedelmi forgalomban kapható változata is megjelent számítógépre és Xbox játékkonzolra.

Tesztelik az új marsjárót A Marsra küldendő robotok következő generációjának Zoe névre keresztelt tesztpéldánya ezekben a napokban kezdi meg eddigi leghosszabb, két hónapos barangolását az Atacama-sivatagban, extrém szárazságot elviselő élőlényekre vadászva. A rovert napenergia hajtja, és autonóm az irányítási rendszere, vagyis saját maga választja ki útvonalát. Első, 2004-es útja során 55 kilométert tett meg, és életkereső rendszere segítségével klorofillt, valamint szerves anyagot azonosított a sivatagban.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.