cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. március 30.

Tudomány

cyberhírek

Műholdas követés Kaliforniai börtönökben globális helymeghatározó rendszer, azaz GPS segítségével figyelik, hogy a hírhedt bandatagok merre járnak. A veszélyes bűnözőket csak akkor engedik ki az őrizetből, ha a csuklójukon folyamatosan viselnek egy követőberendezést.

Sárkánygyík Mindeddig ismeretlen, a jura korból származó ragadozó sárkánygyík csontjaira bukkant egy német-amerikai kutatócsoport Bajorországban. A Jurakori vadász névre keresztelt, mindössze 75 centiméter magas fenevad a legjobb állapotban megmaradt európai példány.

Almaper A héten kezdődik a londoni legfelsőbb bíróságon annak a pernek a tárgyalása, melyet a Beatles-tagok által gründolt Apple Corps. indított a számítógép- és iPod-gyártó Apple Computer ellen. A zenekart képviselő vállalkozás kártérítést követel, és el akarja érni, hogy Steve Jobs cége ne árulhasson zenét az interneten az Apple név felhasználásával.

Csábító humor Egy friss kutatás megerősíti azt az eddig is jól ismert sztereotípiát, amely szerint a nők szeretik a vicces férfiakat, a férfiak pedig szeretik, ha a nők nevetnek a vicceiken. Igaznak tűnik az az elmélet is, amely szerint a tréfás emberek vonzóak is.

Autóverseny A számító-gépes autós játékok alig jelentenek fenyegetést a közlekedésbiztonságra. Csupán a játékfüggők hajtanak gyorsabban, és tartanak a kelleténél kisebb követési távolságot, állapították meg német kutatók.

Jutalomjáték Egy amerikai börtönben kísérletképpen a rabok játékkonzolt vásárolhatnak, ha magaviseletükkel legalább másfél éven át nem volt probléma. A videojátékok használata szakértők szerint segítheti a rácson kívüli életbe való beilleszkedést.

Vírusvilágtérkép A finn F-Secure bemutatta az F-Secure World Map szolgáltatást, melynek segítségével áttekinthetővé válik a világ vírushelyzete. Az F-Secure által kutatási célokra kifejlesztett on-line eszköz négy nyelven - angolul, franciául, németül és finnül - érhető el a nagyközönség számára. A worldmap.f-secure.com oldal látogatói először egy világtérképet látnak, amely a globális vírushelyzetet mutatja be, majd néhány kattintással bármely földrész vagy ország vírusfertőzési adatai is elérhetővé válnak az érdeklődők számára. Az alacsonytól a járványig terjedő fertőzöttségi szintek különböző színnel jelennek meg a térképen, így a felhasználó gyorsan átláthatja egy ország vagy régió vírushelyzetét. A kapcsolódó grafikonok és statisztikák segítségével a látogatók megismerhetik az elmúlt óra vagy akár az elmúlt év fertőzéseinek tágabb összefüggéseit, illetve kártevőfajtákra lebontva is megtekinthetik az adatokat.

Beteg épület szindróma A gyakori munkahelyi megbetegedéseket, a rossz közérzetet elsősorban a főnökség és a rossz munkaszervezés miatti stressz okozza, nem pedig a jó ideje ismert és elfogadott "beteg épület" szindróma, állapították meg brit munka-egészségügyi szakértők. Az elmúlt húsz évben sokan okolták az épületek rossz kivitelezését, a légkondicionálást a fejfájás, köhögés, szemfáradtság és viszketés, orrfolyás, megmagyarázhatatlan fáradtság miatt. Akadtak olyan hírhedt épületek is, amelyekben a dolgozók orvosi igazolást is kaptak arról, hogy tüneteiket a "beteg épület" szindróma okozza. Most azonban brit kutatók kiderítették: ilyen betegség valójában nincsen. A tanulmány szerzői szerint a "beteg épület" szindróma elnevezés rossz, ugyanis a tüneteket nem a rossz fizikai körülmények, hanem a rossz pszichoszociális környezet hatásai váltják ki.

Levizsgázott az Airbus A380 Az Airbus konzorcium legújabb gyártmánya, az A380 óriásgép vasárnap Hamburgban sikeresen teljesítette evakuálási tesztjét: a 853 jelentkező és a húszfőnyi személyzet nyolcvan másodperc alatt hagyta el a világ legnagyobb utasszállító gépét, igaz, egy utas menekülés közben combcsonttörést szenvedett - adta hírül az Index. A nyolcvan másodperc rekord, az előírás szerint ugyanis kilencven másodperc szükséges ahhoz, hogy szükséghelyzet esetén a gép összes utasa és a személyzet elhagyja a gépet. A tesztet Hamburgban, egy sötét hangárban rendezték, az utasnak jelentkezőknek gumicsúszdán kellett leszánkázniuk a gépből. A szervezők igyekeztek valósághű körülményeket teremteni: a résztvevők harmada ötvenévesnél idősebb volt, sokan kiskorú gyermekeket megtestesítő műanyag babákat fogtak a karjukban, a gép folyosóin takarók és újságok hevertek. Csak a tényleges tűzveszély hiányzott. Az A380 darabja 290 millió euróba kerül, az első példányt várhatóan 2006 végén adják át egy szingapúri légitársaságnak. A legexkluzívabb A380-as várhatóan a Virgin Atlantic tulajdonában lesz: a gépen tornaterem, kozmetikai szalon és kaszinó is lesz. A légitársaság társtulajdonosa, Richard Branson 35 szeparált franciaágy kialakítását is kérte a gyártótól. A világ legnagyobb személyszállító óriás repülőgépének teljes hossza 73 méter, magassága eléri a 24 métert, a szárnyak fesztávolsága 80 méter.

Haldoklik a Spirit Leállt a Mars felszínét kutató Spirit egyik kereke, ám a robotnak így is fel kell küzdenie magát egy emelkedőn, hogy napelemei elegendő fényt kapjanak a szerkezet további működéséhez - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A közlemény szerint a Spirit jobb első kereke állt le, amely már korábban is rendetlenkedett, a kutatóknak azonban akkor még sikerült megjavítaniuk. A Spirit (akárcsak ikertestvére, az Opportunity) 2004 januárjában szállt le a vörös bolygóra, és már többszörösen túllépte az eredetileg 90 marsi (92 földi) napra tervezett üzemidőt. A kerékleállás a Spirit 779. marsi (800-ik földi) napján következett be, több mint két évvel a landolás után. Először a Spirit állt munkába, az Opportunity csak három héttel később, 2004. január 25-én ért a Marsra. Nagyjából ennyi is az idősebbik rover előnye: a Spirit március 9-éig 6756 métert tett meg, míg társa csak 6500-at. Nem száguldoznak, naponta alig 8,5 métert haladnak átlagosan, ami másodpercenként fél centiméteres sebességnek felel meg. Kétéves útjuk során a Spirit hetvenezer, az Opportunity pedig közel hatvanezer képet, köztük rengeteg panorámafelvételt készített. A robotok legfőbb küldetésüket már teljesítették, amikor víz létezésére utaló nyomokat találtak a Mars felszínén.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.