cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. április 6.

Tudomány

cyberhírek

Választás A svájci Bülachban a hét végén tartott választások során első alkalommal lehetett tetszés szerint a szavazófülkében, az interneten és SMS-ben szavazni. Az össz-svájci e-szavazás premierjét 2004-ben, Genfben tartották.

Földönkívüliek Húsz éven belül üzennek nekünk az űrből értelmes lények - véli dr. Steh Shostak, a Földönkívüli Intelligenciát Kutató Intézet (SETI) vezető asztronómusa. A SETI 350 teleszkópot telepít, hogy meghallhassa az ufók üzenetét.

Brazil Hazája focicsapatának címeres mezét viszi magával az űrbe a brazil Marcos Pontes, aki az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeff Williams társaságában Brazília első űrhajósaként indult a Nemzetközi Ûrállomásra egy Szojuz fedélzetén.

Evolúció Etióp régészek olyan ősi koponyát találtak, amelyről úgy vélik, a Homo erectus és a Homo sapiens közötti hiányzó kapcsolat bizonyítéka lehet. A két darabra tört koponyát az Etiópia északkeleti részén fekvő Gawisban találták, 250-500 ezer éves lehet.

Roaming Az Európai Bizottság olyan szabálytervezetet készít elő, amely jövőre 40 százalékkal csökkentené a külföldön tartózkodók mobilhasználati díjait, az úgynevezett barangolási felárakat. A beérkező hívásokért a hívást fogadónak felszámított díjat meg is kellene szüntetni a tervezet szerint.

Biozsír Amerikai tudósok génmanipulációval olyan disznókat tenyésztettek ki, amelyek szervezete a szívre rendkívül jótékony hatású, omega-3 zsírsavat termel. A természetes táplálékok közül bizonyos halfajták tartalmaznak ilyen zsírokat.

Kisbolygók 2007 júliusában indul a NASA Dawn nevű szondája a Naprendszer két legnagyobb kisbolygója, a Ceres és a Vesta felé. A Ceres és a Vesta a Mars és a Jupiter közötti övezetben kering a Nap körül.

Legális filmletöltés A nagy hollywoodi stúdiók ettől a héttől kezdve online is elérhetővé teszik jelentősebb filmjeiket. Az Oscar-díjas Túl a barátságon (Brokeback Mountain) és a King Kong lesz az első két nagyobb alkotás, melyet a fizetést követően legálisan a számítógépekre tölthetünk - adta hírül az Index a BBC nyomán. A Movielink (movielink.com) oldalán egyelőre a fizetés után csak a számítógépen - vagy a géphez kötött tévén - nézhetjük meg a filmeket: a tárolás és az adathordozóra való kiírás nem engedélyezett. A jövőben a Warner, a Universal, a Sony, a Paramount, a Twentieth Century Fox és az MGM kínálja az oldalon néhány újabb és régebbi moziját. A szolgáltatás egyelőre csak amerikai felhasználók számára elérhető. Egy másik bejelentés szerint a Sony és a Lionsgate a CinemaNow-n (cinemanow.com) kínálja majd online filmjeit.

Kampókéz-díj a Google-nak A brazíliai Curitibában adták át jelképesen a világ első számú keresőjének a Kampókéz-díjat, amelyet a Google mellett megkapott az amerikai, a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi kormány is. A Google ezúttal egy online genetikai adatbázis terveivel húzta fel a magánszféra szentségén őrködő szervezeteket. A citromdíjat átadó szervezet szerint a kereső biokalózkodást végez, amikor az amerikai Craig Venter génkutatóval együttműködve egyetlen online kereshető adatbázisba igyekszik összegyűjteni a világ összes génjét. A biokalózkodás (biopiracy) a civil szervezetek meghatározásában magában foglalja az emberi gének vagy akár a növényi magvak begyűjtését is. "Manapság a biokalózkodást leginkább nagyvállalatok, tudományos intézetek és kormányok végzik, amelyek szellemi tulajdonuknak tartják a genetikai erőforrásokat" - írja szájtján a koalíció, amely három szervezet, a perui Bennszülött Népek Biodiverzitás-hálózata, illetve egy Fülöp-szigeteki és egy kanadai csoport együttműködéséből született 1995-ben. A koalíció a 2006-os feketelistára felvette az amerikai kormányt is: az indoklás szerint az USA követte el a leggyalázatosabb biokalóz-cselekedetet, mert 2004-ben megtiltotta az iraki földműveseknek egyes őshonos vetőmagok újraültetését, és ezzel megnyitotta a kaput a multinacionális vetőmag-kereskedelem előtt. Díjat kapott a nem csírázó burgonyát kifejlesztő Syngenta és "a periodikus rendszer harmadát érintő" szabadalmat levédető amerikai Nanosys is.

SpaceShipTwo A Richard Branson tulajdonában lévő Virgin-csoport valósítja meg először a világon a polgári űrrepülést, a tervek szerint 2008-ban - írta az Index a Reuters nyomán. A Virgin Galacticnál 200 ezer dollárba, azaz kevesebb mint 50 millió forintba kerül majd egy űrutazás; eddig 150 cég jelezte részvételi szándékát, és 13,1 millió dollárt már be is fizettek előlegként. Branson szerint márciusig 45 ezer ember érdeklődött az utazás iránt. A Virgin űrrepülőjét abból a SpaceShipOne-ból fejlesztik ki, amelyik 2004-ben megnyerte az Ansari X díjat és a vele járó 10 millió dollárt. Ez volt az első magántőké-ből épült gép, amelyiknek sikerült embert juttatnia a világűrbe, méghozzá két héten belül kétszer. A Virgin öt SpaceShipTwo modellt épít, ezek az eredeti verziónak a nagyobb változatai. Az utasok 15 percet töltenek majd a világűrben, ebből 5 percet a súlytalanság állapotában. Branson azt tervezi, hogy az első járaton gyerekeit és 91 éves apját is felviszi, és legalább 50 ezer embert utaztat az első tíz évben.

Miniatűr holdak Újabb Szaturnusz-holdakat talált a Cassini űrszonda: az újonnan felfedezett miniholdak átmérője körülbelül 100 méter, vagyis akkorák, mint egy futballpálya hossza - közölte a NASA. A csillagászok szerint a Szaturnusz gyűrűiben mintegy tízmillió kishold rejtőzik. A Szaturnusz a Naprendszer második legnagyobb bolygója, holdjait a nagyobbik, külső A gyűrűn fedezték fel. A bolygónak nagyjából 100 ezer gyűrűje van, de az ábrázolásokon általában csak a két nagyot, az A-t és a B-t mutatják. Az amerikai-európai ikerszonda, a Cassini-Huygens 2004. július 1-jén fordult a Szaturnusz-rendszer felé, és akkor készültek a miniholdakat mutató felvételek. Az ESA Huygens nevű szondája 2005 januárjában az óriásbolygó Titan nevű holdjára ereszkedett le.

Figyelmébe ajánljuk