cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. április 6.

Tudomány

cyberhírek

Választás A svájci Bülachban a hét végén tartott választások során első alkalommal lehetett tetszés szerint a szavazófülkében, az interneten és SMS-ben szavazni. Az össz-svájci e-szavazás premierjét 2004-ben, Genfben tartották.

Földönkívüliek Húsz éven belül üzennek nekünk az űrből értelmes lények - véli dr. Steh Shostak, a Földönkívüli Intelligenciát Kutató Intézet (SETI) vezető asztronómusa. A SETI 350 teleszkópot telepít, hogy meghallhassa az ufók üzenetét.

Brazil Hazája focicsapatának címeres mezét viszi magával az űrbe a brazil Marcos Pontes, aki az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeff Williams társaságában Brazília első űrhajósaként indult a Nemzetközi Ûrállomásra egy Szojuz fedélzetén.

Evolúció Etióp régészek olyan ősi koponyát találtak, amelyről úgy vélik, a Homo erectus és a Homo sapiens közötti hiányzó kapcsolat bizonyítéka lehet. A két darabra tört koponyát az Etiópia északkeleti részén fekvő Gawisban találták, 250-500 ezer éves lehet.

Roaming Az Európai Bizottság olyan szabálytervezetet készít elő, amely jövőre 40 százalékkal csökkentené a külföldön tartózkodók mobilhasználati díjait, az úgynevezett barangolási felárakat. A beérkező hívásokért a hívást fogadónak felszámított díjat meg is kellene szüntetni a tervezet szerint.

Biozsír Amerikai tudósok génmanipulációval olyan disznókat tenyésztettek ki, amelyek szervezete a szívre rendkívül jótékony hatású, omega-3 zsírsavat termel. A természetes táplálékok közül bizonyos halfajták tartalmaznak ilyen zsírokat.

Kisbolygók 2007 júliusában indul a NASA Dawn nevű szondája a Naprendszer két legnagyobb kisbolygója, a Ceres és a Vesta felé. A Ceres és a Vesta a Mars és a Jupiter közötti övezetben kering a Nap körül.

Legális filmletöltés A nagy hollywoodi stúdiók ettől a héttől kezdve online is elérhetővé teszik jelentősebb filmjeiket. Az Oscar-díjas Túl a barátságon (Brokeback Mountain) és a King Kong lesz az első két nagyobb alkotás, melyet a fizetést követően legálisan a számítógépekre tölthetünk - adta hírül az Index a BBC nyomán. A Movielink (movielink.com) oldalán egyelőre a fizetés után csak a számítógépen - vagy a géphez kötött tévén - nézhetjük meg a filmeket: a tárolás és az adathordozóra való kiírás nem engedélyezett. A jövőben a Warner, a Universal, a Sony, a Paramount, a Twentieth Century Fox és az MGM kínálja az oldalon néhány újabb és régebbi moziját. A szolgáltatás egyelőre csak amerikai felhasználók számára elérhető. Egy másik bejelentés szerint a Sony és a Lionsgate a CinemaNow-n (cinemanow.com) kínálja majd online filmjeit.

Kampókéz-díj a Google-nak A brazíliai Curitibában adták át jelképesen a világ első számú keresőjének a Kampókéz-díjat, amelyet a Google mellett megkapott az amerikai, a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi kormány is. A Google ezúttal egy online genetikai adatbázis terveivel húzta fel a magánszféra szentségén őrködő szervezeteket. A citromdíjat átadó szervezet szerint a kereső biokalózkodást végez, amikor az amerikai Craig Venter génkutatóval együttműködve egyetlen online kereshető adatbázisba igyekszik összegyűjteni a világ összes génjét. A biokalózkodás (biopiracy) a civil szervezetek meghatározásában magában foglalja az emberi gének vagy akár a növényi magvak begyűjtését is. "Manapság a biokalózkodást leginkább nagyvállalatok, tudományos intézetek és kormányok végzik, amelyek szellemi tulajdonuknak tartják a genetikai erőforrásokat" - írja szájtján a koalíció, amely három szervezet, a perui Bennszülött Népek Biodiverzitás-hálózata, illetve egy Fülöp-szigeteki és egy kanadai csoport együttműködéséből született 1995-ben. A koalíció a 2006-os feketelistára felvette az amerikai kormányt is: az indoklás szerint az USA követte el a leggyalázatosabb biokalóz-cselekedetet, mert 2004-ben megtiltotta az iraki földműveseknek egyes őshonos vetőmagok újraültetését, és ezzel megnyitotta a kaput a multinacionális vetőmag-kereskedelem előtt. Díjat kapott a nem csírázó burgonyát kifejlesztő Syngenta és "a periodikus rendszer harmadát érintő" szabadalmat levédető amerikai Nanosys is.

SpaceShipTwo A Richard Branson tulajdonában lévő Virgin-csoport valósítja meg először a világon a polgári űrrepülést, a tervek szerint 2008-ban - írta az Index a Reuters nyomán. A Virgin Galacticnál 200 ezer dollárba, azaz kevesebb mint 50 millió forintba kerül majd egy űrutazás; eddig 150 cég jelezte részvételi szándékát, és 13,1 millió dollárt már be is fizettek előlegként. Branson szerint márciusig 45 ezer ember érdeklődött az utazás iránt. A Virgin űrrepülőjét abból a SpaceShipOne-ból fejlesztik ki, amelyik 2004-ben megnyerte az Ansari X díjat és a vele járó 10 millió dollárt. Ez volt az első magántőké-ből épült gép, amelyiknek sikerült embert juttatnia a világűrbe, méghozzá két héten belül kétszer. A Virgin öt SpaceShipTwo modellt épít, ezek az eredeti verziónak a nagyobb változatai. Az utasok 15 percet töltenek majd a világűrben, ebből 5 percet a súlytalanság állapotában. Branson azt tervezi, hogy az első járaton gyerekeit és 91 éves apját is felviszi, és legalább 50 ezer embert utaztat az első tíz évben.

Miniatűr holdak Újabb Szaturnusz-holdakat talált a Cassini űrszonda: az újonnan felfedezett miniholdak átmérője körülbelül 100 méter, vagyis akkorák, mint egy futballpálya hossza - közölte a NASA. A csillagászok szerint a Szaturnusz gyűrűiben mintegy tízmillió kishold rejtőzik. A Szaturnusz a Naprendszer második legnagyobb bolygója, holdjait a nagyobbik, külső A gyűrűn fedezték fel. A bolygónak nagyjából 100 ezer gyűrűje van, de az ábrázolásokon általában csak a két nagyot, az A-t és a B-t mutatják. Az amerikai-európai ikerszonda, a Cassini-Huygens 2004. július 1-jén fordult a Szaturnusz-rendszer felé, és akkor készültek a miniholdakat mutató felvételek. Az ESA Huygens nevű szondája 2005 januárjában az óriásbolygó Titan nevű holdjára ereszkedett le.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.