cyberhírek

  • Narancs
  • 2006. április 13.

Tudomány

cyberhírek

.eu Ráhajtottak az európaiak a múlt pénteken hozzáférhetővé vált .eu végződésű címekre, egyetlen hétvége alatt több mint egymillió uniós címet regisztráltak. A sex.eu iránt 280-an érdeklődnek.

Klímaváltozás A földi jégtakaró olvadási sebessége lepipál minden klímamodellben vártat, hangzott el az európai földtudományi unió (EGU) bécsi konferenciáján. A grönlandi gleccserek több pontján megháromszorozódott az olvadási sebesség, miközben a Nyugat-Antarktisz drámaian veszít a jégtömegéből.

Nettévé A következő hónapokban a Google Earth háromdimenziós térképéről is elérhetővé válnak a Discovery tévécsatorna filmjei. Először tíz amerikai helyhez kapcsolódóan lesz ilyen tartalom, később azonban ötven további helyszín lesz a világ minden tájáról.

Öszvérvírus Teljesen újfajta vírus jelent meg, amely Windows és Linux operációs rendszeren egyaránt tud károkat okozni. Szerencsére a Bi.a nevű vírust csupán azért készítették el a szerzői, hogy bebizonyítsák: nem nehéz olyan kártevőt készíteni, amely több rendszeren tud garázdálkodni.

Kína Egy év alatt 29 százalékkal nőtt Kínában az e-mail címek száma, és 2005-ben elérte a 270 milliót. Egy kutatás szerint idén 320 millióra nő az e-mail címek száma, 2010-re meg ötszázmillió e-mail cím lesz a távol-keleti országban.

Ûrsör Az Európai Ûrügynökség egyetemista repülési pályázatán először jutott a legjobbak közé magyar csapat. A fiatal feltalálók a súlytalanság állapotában előállítható fémhabbal pályáztak, amelyet a gépkocsigyártásban vagy alagutak belső burkolásánál lehet használni. A csapat neve: Spacebeer.

Újabb magyar indul az űrbe Charles Simonyi a világ ötödik űrturistájaként jövő tavasszal hagyhatja el a Földet egy Szojuz fedélzetén - adta hírül az Index. A repülésért húszmillió dollárt fizet az űrutakat szervező Space Adventuresnek. Az amerikai állampolgárságú Simonyi Budapesten született. 1968-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol húsz éven át a Microsoft vezető fejlesztőjeként dolgozott. Simonyi, aki 2002-ben távozott a Microsofttól, hogy megalapítsa az Intentional Software-t, az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint már aláírta a szerződést az orosz űrhivatallal, és bár a repülés pontos időpontja nem ismert, annyit tudni, hogy ha sikeresen átesik a kiképzésen, 2007 tavaszán indulhat. Az egyhetes repülés jó részét űrturistatársaihoz hasonlóan a Föld körül keringő Nemzetközi Ûrállomás, az ISS fedélzetén tölti majd - hogy mivel, arról egyelőre nincs adat. Simonyinak azért kell jövő tavaszig várnia, mert előtte már bejelentkezett valaki a Space Adventuresnél. A japán dotkommilliomos Daisuke "Dice-K" Enomoto idén szeptemberben repül, miután végrehajtotta a csillagvárosbeli Jurij Gagarin űrhajósképző központban rá rótt kiképzési feladatokat. Charles Simonyit Simonyi Károly néven anyakönyvezték Budapesten, 1948-ban. Édesapja, Simonyi Károly tizenegy gyermekes parasztcsaládban született Egyházasfalun, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki, illetve a Pécsi Tudományegyetemen jogi diplomát. Az idősebb Simonyi a csaknem irodalmi stílusban megírt, A fizika kultúrtörténete című munka szerzője is. Az ifjabb Simonyi tizennyolc évesen, 1966-ban került Dániába, majd két év múlva az Egyesült Államokban kötött ki, ahol a kaliforniai Berkeleyn, később a Stanfordon tanult. A Microsofthoz Robert Metcalf tanácsára jelentkezett 1981-ben, és miután felvették, a vállalat legsikeresebb termékei, a Word és az Excel fejlesztését felügyelte.

Hiányzó láncszem Amerikai tudósok olyan, 375 millió éves hal kövületét találták meg, mely végre bizonyíthatja a vízi és szárazföldi élet közti evolúciós kapcsolatot. A chicagói egyetem kutatói a kanadai sarkvidék térségében találták meg a fosszíliákat. A szakemberek a tüzetes vizsgálat során olyan anatómiai jellemzőket fedeztek fel a halon, melyek egyértelműen az átmenetiségre utalnak, írja az Index a New York Times nyomán. Az uszonyoknál például végtagkezdemények láthatóak: már kezdetleges csuklója, könyöke és válla is volt ennek az állatnak. Sőt, a krokodilokhoz hasonlóan ez a fajta is rendelkezett már lapos koponyával. A nyaka, a bordája és néhány más test-része pedig már egy az egyben a négylábúakéra hasonlított. Egyes kutatók a most megtalált kövületeket egyben fontos bizonyítékoknak tartják az értelmes tervezés híveivel szemben, akik eddig éppen azt hangsúlyozták, hogy a darwini elmélet legnagyobb gyengéje, hogy nem ismerjük az evolúcióelméletet megalapozható átmeneti élőlényeket.

Perhullám európai fájlcserélők ellen A fájlcserélő börzék európai felhasználói ellen újabb perhullámot indított a zenei ipar. Tíz országban összesen mintegy kétezer bírósági beadványt készített az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) érdekvédelmi szervezet. A vád mindenki esetében ugyanaz: másolásvédett anyagok illegális terjesztése - adta hírül az Index az InfoWeek.ch nyomán. Az érintett felhasználók társadalmi helyzete az IFPI szerint igen széles spektrumban szóródik, a szőnyegfektető szakmunkástól a német bíróig mindenki képviselve van, ám az alperesek nagy része 20 és 35 év közötti férfi. A várható büntetési tétel meglehetősen borsos: az IFPI által korábban indított, és a felperes sikerével zárt perekben az átlagos büntetés 2633 euró (710 ezer forint) volt. A feljelentések mellett Olaszországban egy razziára is sor került. Ennek keretében 70 számítógépet lefoglaltak, az illegális fájlcsere nyomainak biztosítására. A zenei ipar évek óta a zenék online csereberéjét teszi felelőssé a CD-eladások visszaeséséért. Tudományos igényességű vizsgálatok viszont csak részben tudták ezt megerősíteni.

Jog az erőszakhoz Kalifornia, Illinois és Washington állam után Michiganben is alkotmányellenesnek nyilvánított a bíróság egy olyan törvényt, amely tiltja az erőszakos videojátékok eladását kiskorúaknak. A bíróság szerint nem bizonyítható, hogy az erőszakos játékok valóban agresszívvé teszik a gyerekeket, és a videojátékokat ugyanúgy védi az amerikai alkotmány, mint a filmeket és a tévéműsorokat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?