Tartalom

Narancs XVIII. évf. 15. szám (2006-04-13)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

A nagy átverés - A miniszterelnök-jelöltek tévévitáiról

Az elmúlt héten Magyarországon médiaesemény szem- és fültanúi lehettünk. Megvalósult a plurális televíziózás szkeptikusainak nagy álma: az összes magyar, magát kicsit is közszolgálatinak feltüntetett csatorna ugyanazt adta. Hogy mit, azt nevezzük hipotetikusan műsornak.

Publicisztika

Merre billen? - Két választás közt

A hetven, még állva maradt MDF-es képviselőt a lapunk megjelenése és a második forduló közti időszakban meg fogják keresni Orbán Viktor megbízottai, feltehetőleg a körzet fideszes képviselőjelöltjei. Telefonon, személyesen, vagy közvetítők útján.

Publicisztika

Kiút visszafelé? - A párizsi tüntetésekről

Ahogy az európai alkotmányt a kertek alatt igyekezték érdemi nyilvános deliberáció nélkül hazánkba csempészni, úgy fogadta el a francia Villepin-kormány a diákok százezreinek megmozdulását kiváltó új esélyegyenlőségi (!) törvényt, az alkotmány 49.3 cikkelye alapján gyorsított eljárásban, parlamenti egyeztetés nélkül.

Kovách Ágota

Publicisztika

Meztelen zuhanyozások

Van-e értelme a püspöki körlevélnek?

A címben idézett, egy úgynevezett "alternatív szórakozóhely" performanszára emlékeztető mondattal vélt Gyulay Endre rámutatni a tohuvabohu manifesztációjára anno, az erkölcseinket romboló, kereskedelmi televíziós valóság-show-k elleni összevont szemöldökű egyházi kultúrharc során.

Belpol

Belpol

Fidesz, Újpest - Csak egy szál Ibolyát!

Az újpesti REKK-et, a volt MEO-t a Fidesz az állítólag magas bérleti díjat kérő Millenáris helyett rendezte be választási központnak. A megjelentek nyolc körül még gúnyosan nevettek azon, hogy harmadik a választókerületében, éjféltájban viszont már azt sem zárták ki, hogy Dávid Ibolya lesz a jobboldal miniszterelnöke, Viktor pedig a háttérből irányít.

Élet és munkaerőpiac

Belpol

Ki tud többet?

A választási kampány látványos ígéretei közé tartoztak a munkahely-teremtési elképzelések. Az elméletben minden nagyon szép. És a valóság?

Belpol

Bács-Kiskun - Rés vagy bástya?

Bács-Kiskun megye 10 egyéni körzetében 1998 óta kizárólag jobboldali győzelem született. Április 9-én e tradíció megszakadt - időlegesen. Ám hogy beszélhetünk-e valamiféle fordulatról, az csak két hét múlva válik el.

Belpol

Roma Összefogás, Dohány utca - Zsákutca

Az első etnikai alapon szerveződött párt, amelynek sikerült Magyarországon országos listát állítania országgyűlési választásra, 0,08 százalékos eredményt ért el. Bár az MCF Roma Összefogás főhadiszállásán vasárnap este a jelenlevők spontán börleszkjelenetek megtekintésével kárpótolhatták magukat a kiábrándító szereplésért, egy dolog a fiaskó és a káosz ellenére nyilvánvalóvá vált: az etnikai politizálás mégoly fontos kérdéseit nem az MCF fogja megválaszolni.

Külpol

Külpol

Afganisztán - Rend a homokon

Nagy levegőt veszünk, és elindulunk az Üzbegisztánt Afganisztántól elválasztó Béke és Barátság hídján. Az egykor a tálibok uralta országról a háború vége óta sem hallani sok jót: robbantások, öngyilkos merényletek és az al-Káida növekvő aktivitása.

Külpol

Olaszországi választások - Elbillentek

Huszonötezer szavazat a negyvenhétmillióból - ennyin múlt a baloldal győzelme Olaszországban. A képviselőházi szavazati arány 49,8-49,73 volt, a szenátusinak lapzártánkkor még nem volt végeredménye. Mindebből újraszámlálás és politikai káosz is következhet, de tényleges, bár izzadságos baloldali kormányzás is, miután a mandátumelosztás szabályai a 630-ból legalább 340 képviselői helyet biztosítanak a többség számára.

Zene

Zene

A dzsinnek piaca - Buzurg ibn Sahrijár: India csudálatosságai (könyv)

Buzurg ibn Sahrijár több mint ezer évvel ezelőtt élt valamelyik perzsa-öbölbeli kikötővárosban, és amikor épp nem áruval megrakott hajói útnak indításával és érkezésével foglalatoskodott, olyankor vállalkozótársai, valamint hajóskapitányok és matrózok történeteit gyűjtögette Allah nagyobb dicsőségére. Ezek a hajdani Onassisok, Drake-ek és Dékány Andrások a világ keleti felének mediterráneumán, az Indiai-óceánon voltak otthon, ahol télen és tavasszal az északkeleti passzátszelek engedélyével kínai porcelánt, szumátrai kámfort, indiai tikfát szállítottak nyugatra, nyáron és ősszel pedig, amikor a délnyugati monszun az úr, afrikai arannyal és fekete rabszolgákkal zsúfolták tele hajóikat, hoztak elefántcsontot Abesszíniából, Jemenből tömjént, mirrhát.

Zene

Középen a széle - A Fringe-ről (fesztivál)

Igaz ugyan, hogy vasárnap késő este úgy gondoltam, hogy soha többé nem teszem a lábam az Erzsébet tér környékére, ahol a cipőm talpa immáron minden járdaszegélynek előre köszön - annyiszor jártam be a Gödör-Merlin-Örkény-Ericsson-Sátor-Pavilon-Vista Cafe hétszöget -, mégis hálával tartozom a sorsnak, amiért gyakorlatilag észre sem vettem egész hétvégén, hogy kampányfinis van, nagygyűlésekkel itt meg ott.

Képzőművészet

Képzőművészet

Fapad és fapofa - Jim Jarmusch művei (dvd)

A még friss-ropogós Hervadó virágok mellett immár a mozikból réges-régen kikopott, e jeles alkalomra azonban gondosan kipucolt Jarmusch-régiségek is birtokba vehetők DVD-n. Négy alapdarab az időszámítás előtti nyolcvanas (korai kilencvenes) évekből, plusz egy laza csuklójú tornamutatvány tavalyról, és az életmű jó része máris a polcon hever.

Film

Film

A ledőlt piramis elmélete - Abel Ferrara filmrendező

A velencei filmfesztiválon whiskyspohárral a kezében mesél a Mária Magdolnáig megtett útról. És arról, hogy ezúttal spirituális, politikai filmet készített-e, amolyan ellen-Passiót, s nem a dollármilliós kasszasikerre hajtott. Csütörtöktől a magyarországi mozikban is ellenőrizhetjük szavait.

Trafik
Könyv

Könyv

A Testnevelési és Sportmúzeum - Ki beszél itt győzelemről?

Durván 800 ezer tételből, több kimagasló értékű hagyatékból álló gyűjtemény - ez a Testnevelési és Sportmúzeum. Még sincs állandó kiállítása, jelenleg időszaki sem. Most épp a Belügyminisztérium felügyeli a működését. Talán csak azért, hogy ne kelljen azt hinni, a sport a kultúra része.

Lélek

Lélek

"Oda kell tennünk a motort" - Simó György, a T-Online vezérigazgatója

Szociológusnak tanult az ELTE-n, de eredeti szakmájában keveset dolgozott. A 90-es évek elején a Magyar Narancsot szerkesztette, a Tilos Rádióban alapítóként működött: a szintén exnarancsos Nádori Péterrel ketten voltak a szerda reggeli műsor. Az alternatívnak, offstreamnek nevezett médiából szinte átmenet nélkül a hazai big business világába csöppent. Az egyik legnagyobb magyarországi multinál az internet a reszortja. Bohém természetű.

Tudomány